Reducerea aportului de proteine ​​poate reduce riscul de diabet sau hipertensiune arterială
©
Autor: Domșa Dariana
Un studiu realizat de echipe de cercetători din Brazilia și Danemarca, care a comparat efectele dietelor cu restricție calorică și restricție de proteine asupra sănătății umane, arată că reducerea aportului de proteine poate avea importante beneficii pentru sănătatea cardiometabolică. Descoperirile indică faptul că reducerea consumului de proteine ajută la controlul sindromului metabolic și implicit la reducerea riscului de obezitate, diabet și hipertensiune arterială.
În cadrul studiului au fost incluÈ™i 21 de participanÈ›i cu sindrom metabolic, care au fost monitorizaÈ›i pentru un interval de 27 de zile. Pe întreaga perioadă de urmărire, participanÈ›ii au fost internaÈ›i într-un spital universitar din oraÈ™ul Ribeirão Preto. Cercetătorii au măsurat aportul de calorii al participanÈ›ilor în funcÈ›ie de metabolismul de bază al acestora (cheltuiala energetică în repaus).
ParticipanÈ›ii au fost grupaÈ›i în mod aleatoriu să primească fie o dietă occidentală standard (compusă din 50% carbohidraÈ›i, 20% proteine ​​și 30% grăsimi), însă cu 25% mai puÈ›ine calorii, fie o dietă adaptată, în care aportul de proteine a fost redus la 10%, iar aportul de calorii a fost adaptat în funcÈ›ie de metabolismul fiecărui participant. Rezultatele au arătat că participanÈ›ii din ambele grupuri au pierdut din grăsimea corporală È™i că simptomele sindromului metabolic s-au îmbunătățit.
„Ambele grupuri de participanÈ›i au avut rezultate similare în ceea ce priveÈ™te scăderea glicemiei, controlului tensiunii arteriale È™i nivelurile colesterolului LDL È™i al trigliceridelor. Cercetarea arată, de asemenea, că ambele diete pot îmbunătății sensibilitatea la insulină. În concluzie, dietele restrictive pot aduce importante beneficii pentru sănătate, reducând greutatea corporală È™i riscul de boli cardiometabolice, fără a reduce din masa musculară”, a declarat unul dintre autorii studiului, Maria Cristina Foss de Freitas, profesor la Facultatea de Medicină din Ribeirão Preto.
sursa: News Medical
În cadrul studiului au fost incluÈ™i 21 de participanÈ›i cu sindrom metabolic, care au fost monitorizaÈ›i pentru un interval de 27 de zile. Pe întreaga perioadă de urmărire, participanÈ›ii au fost internaÈ›i într-un spital universitar din oraÈ™ul Ribeirão Preto. Cercetătorii au măsurat aportul de calorii al participanÈ›ilor în funcÈ›ie de metabolismul de bază al acestora (cheltuiala energetică în repaus).
ParticipanÈ›ii au fost grupaÈ›i în mod aleatoriu să primească fie o dietă occidentală standard (compusă din 50% carbohidraÈ›i, 20% proteine ​​și 30% grăsimi), însă cu 25% mai puÈ›ine calorii, fie o dietă adaptată, în care aportul de proteine a fost redus la 10%, iar aportul de calorii a fost adaptat în funcÈ›ie de metabolismul fiecărui participant. Rezultatele au arătat că participanÈ›ii din ambele grupuri au pierdut din grăsimea corporală È™i că simptomele sindromului metabolic s-au îmbunătățit.
„Ambele grupuri de participanÈ›i au avut rezultate similare în ceea ce priveÈ™te scăderea glicemiei, controlului tensiunii arteriale È™i nivelurile colesterolului LDL È™i al trigliceridelor. Cercetarea arată, de asemenea, că ambele diete pot îmbunătății sensibilitatea la insulină. În concluzie, dietele restrictive pot aduce importante beneficii pentru sănătate, reducând greutatea corporală È™i riscul de boli cardiometabolice, fără a reduce din masa musculară”, a declarat unul dintre autorii studiului, Maria Cristina Foss de Freitas, profesor la Facultatea de Medicină din Ribeirão Preto.
sursa: News Medical
Data actualizare: 05-10-2022 | creare: 05-10-2022 | Vizite: 394
Bibliografie
Cutting protein intake can help control obesity, diabetes and hypertension, https://www.news-medical.net/news/20220920/Cutting-protein-intake-can-help-control-obesity-diabetes-and-hypertension.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Reziduurile de soia ar putea împiedica apariția obezității
- Consumul de cafea și ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
- Diabetul poate crește riscul de agravare a insuficienței cardiace
- Aportul uzual mai mare de alimente bogate în flavonoide este asociat cu o incidență mai scăzută a diabetului de tip 2
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Analize urina biochimie si sediment
- Problema majora! Penis
- Proteine naturale
- Proteina din zer
- Proteina C reactiva (CRP) crescuta?
- Dieta bazata in mare parte pe proteine
- Asimilare substanţe nutritive
- Proteina c reactiva marita
- Interpretare analize calciu