Recomandările CDC privind vaccinarea împotriva pneumococului la adulți

Recomandările CDC privind vaccinarea împotriva pneumococului la adulți

©

Autor:

Recomandările CDC privind vaccinarea împotriva pneumococului la adulți

Recent, Comitetul Consultativ pentru Practici de Imunizare (ACIP) al Centrelor pentru Controlul È™i Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a publicat recomandări privind utilizarea vaccinurilor împotriva pneumococului la adulÈ›i

Apariția și transmiterea bolii pneumococice

Boala pneumococică este cauzată de bacteria Streptococcus pneumoniae È™i se transmite în principal pe calea aerului. Copiii mici sunt un rezervor comun pentru pneumococi în comparaÈ›ie cu adulÈ›ii, deoarece sunt mai susceptibili la infecÈ›ie. AdulÈ›ii cu afecÈ›iuni medicale subiacente, cum ar fi boli cronice asociate cu inimă, plămâni, ficat È™i rinichi, precum È™i diabetul, prezintă un risc crescut de a dezvolta o infecÈ›ie pneumococică severă.

Managementul bolii pneumococice

CDC nu are recomandări specifice pentru persoanele expuse la un pacient cu boală pneumococică; totuÈ™i, vaccinarea È™i chemoprofilaxia antimicrobiană sunt utilizate pentru a limita transmiterea bacteriană în timpul focarelor. O revizuire sistematică recentă a subliniat eficacitatea mai multor antibiotice, cum ar fi azitromicina, amoxicilina, penicilina G È™i levofloxacin, pentru controlul focarelor de boală pneumococică în medii închise.

Vaccinurile împotriva pneumococului la adulÈ›i

Înainte de 2021, ACIP recomanda un vaccin polizaharidic pneumococic cu 23 de valenÈ›e (PPSV23) singur sau în combinaÈ›ie cu vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valenÈ›e (PCV13) pentru adulÈ›ii din SUA, în funcÈ›ie de vârsta lor. În 2021, AdministraÈ›ia pentru Alimente È™i Medicamente din SUA (FDA) a aprobat utilizarea a două noi vaccinuri pneumococice conjugate (PCV), inclusiv PCV15 È™i PCV20, pentru persoanele cu vârsta de 18 ani È™i peste.

În prezent, un PPSV È™i trei PCV sunt licenÈ›iate È™i disponibile pentru utilizare în SUA.

 

Atât PPSV, cât È™i PCV provoacă răspunsuri imune în moduri diferite. PCV sunt mai eficiente decât PPSV23, deoarece PCV induc niveluri mai ridicate de imunoglobulină G (IgG) specifică serotipului.

DeÈ™i administrarea de PCV la copii a redus semnificativ prevalenÈ›a bolii pneumococice de tip PCV, incidenÈ›a infecÈ›iei pneumococice invazive nu a scăzut între 2014 È™i 2019. Din 2014, acoperirea vaccinală cu PCV13 a crescut semnificativ la adulÈ›ii cu vârsta de 65 de ani È™i peste.

 

PCV15 È™i PCV20 sunt administrate intramuscular la o doză de 0.5 mL. În cazul în care PCV15 sau PCV20 nu sunt disponibile, se utilizează PCV13.

Aceeași doză de PPSV23 poate fi administrată intramuscular sau subcutanat.

 

Nu au fost observate diferenÈ›e semnificative în imunogenicitate în funcÈ›ie de calea de administrare.

 

PCV15, PCV20 È™i PPSV23 sunt în prezent disponibile într-o singură doză È™i seringă preumplută. În prezent, datele privind eficacitatea vaccinului nu sunt disponibile pentru PCV15 sau PCV20. Dozele de vaccin variază la persoanele cu sau fără afecÈ›iuni care compromit sistemul imunitar.

 

Recomandări curente

Recomandările ACIP actuale prevăd utilizarea PCV20 sau PCV15 singure sau în serie cu PPSV23 pentru toÈ›i adulÈ›ii cu vârsta de 65 de ani È™i peste. Aceste vaccinuri pot fi, de asemenea, utilizate pentru adulÈ›ii cu vârsta între 19-64 de ani cu afecÈ›iuni medicale subiacente, la doze variate.

 

AdulÈ›ilor care încep seria lor de vaccinuri pneumococice cu PCV13, dar nu primesc toate dozele, li se recomandă să primească o singură doză de PCV20 sau mai mult de o doză de PPSV23.

 

Clinicienilor li se recomandă să determine dacă este necesară o doză suplimentară de PCV20 pentru adulții peste 65 de ani care au finalizat seria de vaccinuri recomandată.

Raportul actual conÈ›ine îndrumări clinice pentru adulÈ›ii care au primit doar PCV cu 7 valenÈ›e (PCV7) È™i pentru cei care au fost beneficiari ai unui transplant de celule stem hematopoietice.

 

Recomandări pentru utilizarea vaccinurilor pneumococice la adulÈ›ii cu vârsta de 65 ani È™i peste

Adulți care nu au primit anterior niciun vaccin pneumococic

AdulÈ›ii cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, care nu au primit anterior un vaccin pneumococic sau al căror istoric de vaccinare este necunoscut, ar trebui să primească o singură doză de PCV20 sau PCV15. Atunci când se utilizează PCV15, acesta ar trebui urmat la un interval de cel puÈ›in un an cu o singură doză de PPSV23.

Intervalul minim recomandat pentru administrarea dozei PPSV23 la adulÈ›ii cu o afecÈ›iune care compromite sistemul imunitar, o scurgere de lichid cefalorahidian sau un implant cohlear este de cel puÈ›in opt săptămâni de la doza de PCV15.

Argumentare

Studiile clinice de fază II È™i III au demonstrat că imunogenitatea PCV15 sau PCV20 la adulÈ›ii mai în vârstă care nu au primit anterior un vaccin pneumococic a fost la fel de eficientă ca cea a PCV13, PPSV23 sau ambele. Profilele de siguranță ale PCV15 È™i PCV20 au fost comparabile cu cele ale PCV13. Utilizarea PCV15 este recomandată în serie cu PPSV23 pentru a oferi protecÈ›ie împotriva unui spectru mai larg de serotipuri. Nu există date din studii clinice privind utilizarea PCV20 în rândul adulÈ›ilor cu afecÈ›iuni care compromit sistemul imunitar.

Adulți care au primit anterior doar PCV13

AdulÈ›ii cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, care au primit anterior doar PCV13, sunt sfătuiÈ›i să îÈ™i completeze seria de vaccinuri pneumococice prin administrarea fie a unei doze de PCV20, fie a PPSV23, la un interval de cel puÈ›in un an după doza de PCV13. Atunci când se utilizează PPSV23 pentru adulÈ›ii cu o afecÈ›iune care compromite sistemul imunitar, o scurgere de lichid cefalorahidian sau un implant cohlear, intervalul minim recomandat între PCV13 È™i PPSV23 este de opt săptămâni.

Argumentare

Datele studiilor clinice de fază III printre adulÈ›ii cu vârsta de 65 de ani sau mai mult au demonstrat că utilizarea PCV20 la adulÈ›ii fără afecÈ›iuni care compromit sistemul imunitar care au primit PCV13 cu cel puÈ›in È™ase luni înainte este sigură È™i imunogenă.

AdulÈ›i care au primit anterior atât PCV13, cât È™i PPSV23, dar nu au primit încă o doză finală de PPSV23

AdulÈ›ii cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, care au primit atât PCV13, cât È™i PPSV23 conform recomandărilor anterioare pentru vaccinurile pneumococice, dar care nu au primit încă o doză finală de PPSV23 la vârsta de 65 de ani sau mai mult, sunt sfătuiÈ›i să îÈ™i completeze seria de vaccinuri pneumococice prin administrarea fie a unei singure doze de PCV20, fie a PPSV23.

Argumentare

Datele studiilor clinice de fază III printre adulÈ›ii cu vârsta de 65 de ani sau mai mult fără afecÈ›iuni care compromit sistemul imunitar care au primit atât PCV13, cât È™i PPSV23 cu 1-5 ani înainte au arătat că utilizarea PCV20 este sigură È™i imunogenă.

Adulți care și-au completat seria de vaccinuri recomandată cu ambele PCV13 și PPSV23

Se recomandă luarea unei decizii clinice comune în ceea ce priveÈ™te administrarea PCV20 pentru orice adult cu vârsta de 65 de ani sau mai mult care È™i-a completat seria de vaccinuri recomandată cu ambele PCV13 È™i PPSV23, dar care nu a primit PCV15 sau PCV20.

Argumentare

Datele studiilor clinice de fază III printre adulÈ›ii cu vârsta de 65 de ani sau mai mult fără afecÈ›iuni care compromit sistemul imunitar care au primit atât PCV13, cât È™i PPSV23 cu 1-5 ani înainte au indicat că utilizarea PCV20 este sigură È™i imunogenă.

 

 

Recomandări pentru utilizarea vaccinurilor pneumococice la adulÈ›ii cu vârsta între 19-64 ani cu factori de risc

Adulți care nu au primit anterior niciun vaccin pneumococic

AdulÈ›ii cu vârsta între 19 È™i 64 de ani, care au anumite afecÈ›iuni medicale subiacente sau alÈ›i factori de risc È™i care nu au primit anterior un vaccin pneumococic, ar trebui să primească o singură doză de PCV20 sau PCV15. Atunci când se utilizează PCV15, acesta ar trebui urmat la un interval de cel puÈ›in un an cu o singură doză de PPSV23. Intervalul minim recomandat pentru administrarea dozei PPSV23 la adulÈ›ii cu o afecÈ›iune care compromite sistemul imunitar, o scurgere de lichid cefalorahidian sau un implant cohlear este de cel puÈ›in opt săptămâni de la doza de PCV15.

Argumentare

Studiile clinice de fază II È™i III au indicat că siguranÈ›a È™i imunogenitatea PCV15, utilizat în serie cu PPSV23 la adulÈ›ii cu afecÈ›iuni medicale subiacente sau alÈ›i factori de risc pentru boala pneumococică, au fost comparabile cu cele ale utilizării PCV13 în serie cu PPSV23. Studiile clinice pentru PCV20 au inclus adulÈ›i cu afecÈ›iuni medicale cronice stabile, dar nu au inclus adulÈ›i cu afecÈ›iuni care compromit sistemul imunitar.

Adulți cu o afecțiune care compromite sistemul imunitar, o scurgere de lichid cefalorahidian sau un implant cohlear care au primit anterior doar PCV13

AdulÈ›ii cu vârsta între 19 È™i 64 de ani, care au o afecÈ›iune care compromite sistemul imunitar, o scurgere de lichid cefalorahidian sau un implant cohlear È™i care au primit anterior doar PCV13, sunt sfătuiÈ›i să primească fie o singură doză de PCV20 la un interval de cel puÈ›in un an după doza de PCV13, fie o singură doză de PPSV23 la un interval de cel puÈ›in opt săptămâni după doza de PCV13.

Argumentare

Datele studiilor clinice de fază III printre adulÈ›ii cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, care nu au afecÈ›iuni care compromit sistemul imunitar, au indicat că utilizarea PCV20 la adulÈ›ii care au primit PCV13 cu cel puÈ›in È™ase luni înainte este sigură È™i imunogenă. DeÈ™i nu există date disponibile privind utilizarea PCV20 la adulÈ›ii cu afecÈ›iuni care compromit sistemul imunitar care au primit anterior PCV13, dozele repetate de PCV13 au fost demonstrate a fi modest imunogene la adulÈ›ii cu afecÈ›iuni care compromit sistemul imunitar.

AdulÈ›i cu o afecÈ›iune care compromite sistemul imunitar, o scurgere de lichid cefalorahidian sau un implant cohlear care au primit anterior atât PCV13, cât È™i PPSV23

AdulÈ›ii cu vârsta între 19 È™i 64 de ani, care au o afecÈ›iune care compromite sistemul imunitar, o scurgere de lichid cefalorahidian sau un implant cohlear È™i care au primit atât PCV13, cât È™i PPSV23, dar nu au primit seria completă de vaccinare recomandată, sunt sfătuiÈ›i să îÈ™i completeze seria de vaccinuri pneumococice prin administrarea fie a unei singure doze de PCV20 la cel puÈ›in cinci ani după ultima doză de vaccin pneumococic, fie a unei doze de PPSV23.

Argumentare

Datele studiilor clinice de fază III printre adulÈ›ii cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, care nu au afecÈ›iuni care compromit sistemul imunitar È™i care au primit atât PCV13, cât È™i PPSV23 cu 1-5 ani înainte, au arătat că utilizarea PCV20 este sigură È™i imunogenă.

 


Data actualizare: 13-09-2023 | creare: 13-09-2023 | Vizite: 445
Bibliografie
Pneumococcal Vaccine for Adults Aged ≥19 Years: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices, United States, 2023
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/72/rr/rr7203a1.htm?s_cid=rr7203a1_w
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antipneumococic
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum