Războiul împotriva COVID-19: reinfecția, vaccinurile și imunitatea colectivă
Într-o nouă publicație din revista Epidemiologia, autorii au dorit să răspundă la o serie de întrebări comune referitoare la anticorpii împotriva virusului SARS-CoV-2, imunitatea colectivă și vaccinurile apărute împotriva COVID-19.
Referitor la imunitatea dobândită în urma vaccinării împotriva sindromului respirator acut sever produs de coronavirus, autorii afirmă că aceasta scade în timp, aspect accentuat de riscul ca virusul să evolueze în mod constant. Cu toate acestea, rolul imunității este ca, la reinfecție, anticorpii derivați din limfocitele B și celulele plasmatice provenite din măduva osoasă au potențialul de a efectua un răspuns imunologic prin care se încearcă eliminarea virusului din organism. Conform acestora, persoanele care au contact cu virusul SARS-CoV-2 și care au fost infectate anterior cu el au prezentat un risc mai scăzut de apariție a bolii decât cele care nu prezentau un contact anterior cu agentul patogen, efectul protector al anticorpilor durând aproximativ șapte luni post-infectare.
Pe de altă parte, un aspect important pe care autorii îl evidențiază este apariția de noi variante ale virusului SARS-CoV-2, deoarece acestea pot avea transmisibilitate superioară și mecanisme de evadare imună mult mai eficiente. Acest fenomen este determinat de transmiterea virusurilor la scară largă, așadar specialiștii recomandă păstrarea măsurilor de prevenție precum purtarea măștii, distanțarea fizică și igiena mâinilor, pe care le descriu drept imperative pentru a reduce riscul de infecție.
Autorii afirmă și că vaccinurile împotriva COVID-19, care stimulează imunitatea adaptivă și reduc rata de incidență a infecțiilor cu simptomatologie zgomotoasă, pot determina o scădere cu până la 70% a acestora la câteva zile după administrarea primei doze, procentul crescând la 85% după administrarea celei de-a doua doze. Conform cercetătorilor, imunitatea oferită de vaccinuri durează între șapte și opt luni, ulterior aceasta scăzând și facilitând suplimentar infecția cu variantele nou-apărute ale virusului.
Demn de menționat este și faptul că persoanele care sunt vaccinate pot purta virusul și pot infecta alte persoane, cu toate că simptomele infecției pot să lipsească sau, în cel mai rău caz, să fie prezente în forme ușoare. O excepție este reprezentată de varianta Delta, deoarece persoanele imunizate pot prezenta încărcături virale similare cu cele ale persoanelor nevaccinate.
sursa: News Medical
foto: eamesBot/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mi-e frica sa mă vaccinez.
- Alergie la medicamente
- Interpretare analiza anticorpi
- Sunteti de acord cu vaccinul ?
- Interpretare analize
- Vaccinare covid 19
- Ce titru de anticorpi e considerat bun (imunizare eficientă) după vaccinarea anti-COVID?
- Vaccin Pfizer
- Înțepături plămâni după vaccin. Va rog sa ma ajutați..