Ghid pentru parinti-Copilul cu mutism electiv(refuza sa vorbeasca )
Ghid pentru parinti
„ Copilul cu mutism electiv(refuzul de a vorbi in diverse situatii cu anumite persoane )”
Se incurajeaza comunicarea de orice fel (non-verbala urmata de rostirea unor sunete ,zumzete ,priviri ,desen,diverse semne ,diverse gesturi ect(Degetelele noastre vorbesc ).
Este rasplatita de cate ori vorbeste intr-o situatie in care nu o facea (Bravo B,ma bucur CA TI-AI LUAT LA REVEDERE ,ca AI SPUS NE MAI VEDEM ect.
Se ignora comportamentul care nu ne place in locul obligarii copilului sa vorbeasca (Inteleg ca acum B nu este pregatita ,cand va fi pregatita va va povesti ea ce are de spus,are dreptul ca si noi toti doar sa asculte).
Este ignorata lipsa vorbirii ,activitatea concentrandu-se pe alte activitati.
Inregistrati-i vocea pe telefon atunci cand povesteste ceva ,cand spune ceva interesant ,o poveste, dupa care isi asculta vocea. In felul acesta scade teama de a vorbi in public.
Sa comunice cu ceilalti prin telefon ,faceti o felicitare bunicii,sa dea cadouri cuiva .In felul acesta toleranta la frustrare scade .
Expunerea gradata la situatii sociale anxiogene de genul (intalnirea cu o vecina doar cu una cu care sa aibă contacte, dupa care extindeti relatiile si introduceti gradat alte persoane.
Chiar daca nu comunica cu persoanele apropiate la un moment dat are nevoie de incurajari (Bravo ,astazi am observat ca te-ai inteles bine cu matusa)Mama ta este foarte fericita sau tata, depinde care dintre parinti observa comportamentul dorit.
Incurajati activitatile sociale cu accent pe curajul de care da dovada nu pe faptul ca a vorbit mai mult decat de obicei.(Mi-a placut ca fiica mea a facut cu mana ai fost foarte curajoasa ).
Insistati pe comportamentul pe care vi-l doriti(pentru a se intari) nu pe cel pe care nu vi-l doriti .
Laudati-o la rude ,la cunoscuti (Fiica mea este curajoasa ,merge la desen ,vorbeste cu colegii ei de acolo ,la gradi povesteste ect).
Nu vorbiti in locul copilului ,ci aveti rabdare sa comunice ea ,dat-i timpul necesar chiar daca dureaza mult pana isi exprima punctul de vedere.(in felul acesta ea capata incredere in ea si nu se mai fereste sa vorbeasca).
Asigurati-va copilul ca va putea vorbi atunci cand doreste si cand este pregatita .
Nu va aratati surprinsi atunci cand vorbeste ci luati-o ca pe ceva obisnuit .
De vorbit cu cadrul didactic sa nu o preseze cand refuza sa vorbesca .
Exprimat-va emotiile si verbalizati-le (Sunt fericit ,sunt trist,sunt suparat ,sunt mohorat astazi ,sunt obosit si nu am chef sa vorbesc ).
Contacte sociale cat mai multe in diverse locuri publice pentru a relationa si a-i scadea anxietatea cu privire la cei din jur .
O zi frumoasa cu multa rabdare ! Cabinet psihologic Radu Viorica -Costinesti