Copiii invata ceea ce traiesc
COPIII INVATA CEEA CE TRAIESC
A )Copiii care traiesc in critica si cicaleala invata sa condamne
Parintii care adopta o atitudine critica plangandu-se de copii lor,de altii,de lumea care îi inconjoara le arata acestora cum sa-i condamne pe ceilaltisi, pe ei insisi(autocupabilizandu-se,îsi fac autocritica).
Copiii care traiesc în ostilitate invata sa fie agresivi.
Agresivitatea familiala transmite mesajul ca disputele sunt o necesitate,o cale de a-si rezolva problemele.Copilul observa cum face fata parintele problemelor,cum se controleaza,iritarea in momente de incordare.
C)Copiii care traiesc în teama devin anxiosi.
Daca parintele isi manifesta teama permanent cand apare o situatie frustranta ,exista riscul ca ei sa-si formeze un mod anxios de a gandi(ma astept la ce e mai rau,sa nu sufere ce am suferit noi).Modul in care parintele domina frica îi invata pe copii cum sa-si domine spaimele.
D)Copiii care traiesc inconjurati de mila învata autocompatimirea.
Autocompatimirea te secatuieste de energie si duce la o imagine de neajutorare. Vreti sa aveti copii plini de resurse ,apti sa-si gaseasca în ei puterea încercati altceva cand va simtiti subapreciati ,epuizati(strangeti-va in brate partenerul ).
E)Copiii inconjurati de ridicol învata sa fie timizi. Daca parintii îsi bat joc de altii,de multe ori fara intentie sau glumele rautacioase la adresa unui prieten vor transmite mesajul ca este acceptabil sa-i barfesti pe ceilalti.Sau daca îti ridiculuizezi propriul copil în mod frecvent el devine ezitant si timid .
F)Copiii care traiesc în gelozie ,învata sa simta invidia. Daca parintii sau alte rude din mediul apropiat copilului sunt permanent nemultumiti,se compara permanent cu ceilalti care au mai mult, viata acestora va fi marcata de gelozie si invidie,dezamagire.
G)Copiii care traiesc în rusine se simt vinovati . Acuzandu-i si facandu-i de ras îi facem sa se simta inferiori,apare neancrederea si lipsa de valoare. Rusinea poate fi o forma pentru a –ti controla copiii. I)Copiii care traiesc în toleranta învata rabdarea. A fi tolerant înseamna a accepta activ ceea ce se intampla ,luand partea buna a lucrurilor.
J)Copiii care traiesc în încurajare învata sa fie încrezatori.
Parintii care incurajeaza copiii le transfera curaj, îi sustin dar îi determina sa-si asume responsabilitati.