Răcești dacă îți este frig?
De obicei, oamenii tind să asocieze vremea rece cu banala răceală (răceala comună), dar s-a dovedit ca nu există o legătură cauză-efect între cele două. (1) Realitatea este că nu poÈ›i răci dacă îÈ›i este frig în general, chiar dacă eÈ™ti într-o încăpere sau afară. Este adevărat că dacă organismul este supus unor temperaturi extrem de scăzute, pot apărea degerături sau hipotermie ce vor slăbi sistemul imunitar, crescând riscul unor afecÈ›iuni, printre care È™i răceala comună sau gripa. (2) TotuÈ™i, prin definiÈ›ie, răceala este o infecÈ›ie virală a tractului respirator superior, iar pentru ca o persoană să răcească, este necesar ca mai întâi să fie expusă la un virus. Mai multe virusuri sunt implicate în apariÈ›ia răcelii comune. (1)
Unul din motivele pentru care răcim mai ales în lunile de iarnă este predominanÈ›a virusurilor în acest sezon în anumite zone de pe glob. (1)
De asemenea, vremea rece ne È›ine mai mult în casă, ceea ce înseamnă că vom fi mai aproape de persoanele care deja sunt bolnave È™i pot transmite virusul. (1) De aceea, este chiar încurajat că în anotimpul rece să ieÈ™im în aer liber È™i să realizăm diverse activități. BineînÈ›eles, nu este bine să ieÈ™im afară cu părul umed sau uzi, deoarece poate apărea hipotermia, cu slăbirea sistemului imunitar È™i creÈ™terea riscului de îmbolnăvire. (2)
Mai mult, un rol semnificativ în apariÈ›ia gripei în sezonul de iarnă îl joacă sistemele de încălzire È™i umiditatea interioară. Când încălzim casa în sezonul rece, căldura interioară va usca aerul pe care îl respirăm È™i sinusurile nazale, la nivelul cărora va scădea cantitatea de mucus. Este mai dificil pentru sistemul nostru imun să lupte împotriva virusurilor când fluxul È™i volumul de mucus sunt afectate. (1)
Studiile au arătat că umiditatea interioară scăzută poate promova transmiterea virusului gripal. Când o persoană bolnavă tuÈ™eÈ™te sau strănută, ea elimină în aer picături microscopice de secreÈ›ie nazofaringiană care conÈ›in virusul. Dacă umiditatea este scazută, picăturile se vor evapora iar virusul va rămâne liber în aer pentru un timp mai îndelungat, putând ajunge în tractul respirator al unei persoane aflate în apropiere. (1, 3) De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Yale au observat că atunci când temperatura din interiorul cavității nazale scade, creÈ™te susceptibilitatea la virusurile implicate în banala răceală. (3)
Un studiu din 2017 a descoperit că celulele imune supuse unor temperaturi scăzute în condiÈ›ii de laborator sunt mai puÈ›in eficiente în lupta împotrivă virusurilor, sugerând faptul că frigul poate slăbi sistemul imun, făcându-ne mai predispuÈ™i la infecÈ›ia virală. (1)
Un alt studiu din 2005 a observat că acei studenÈ›i ale căror picioare au fost introduse în apa rece timp de 20 de minute pe zi, erau mai predispuÈ™i să răcească, în comparaÈ›ie cu studenÈ›i neexpuÈ™i la temperaturile scăzute ale apei. Alte cercetări realizate pe celule ale È™oarecilor de laborator sugerează că rinovirusul, cel mai frecvent întâlnit virus din răceala comună, se replichează mai repede la temperaturi scăzute. (1)
Printre remediile împotriva răcelii se număra supa de pui, care scade congestia nazală datorită faptului că este fierbinte È™i aburindă, ceea ce declanÈ™ează curgerea nasului, cu reducerea presiunii de la nivelul sinusurilor. Aburul provenit de la supă reduce, de asemenea, senzaÈ›ia de uscăciune È™i iritaÈ›ie de la nivelul cavității nazale. Alt remediu este ceaiul cu miere, care calmează gâtul È™i hidratează organismul. În anumite doze, suplimentele cu vitamina C pot ajuta la reducerea perioadei de convalescență cu o zi. (2)
Alte remedii se pot dovedi benefice însă trebuie acordată o atenÈ›ie sporită. Plasarea capului peste un vas cu apă fierbinte sau fiartă poate ajuta la reducerea congestiei nazale prin umezirea cavității È™i facilitarea drenajului. TotuÈ™i, ea nu ar fi o variantă de tratament potrivită pentru copii, deoarece poate cauza arsuri. La copii se poate face un duÈ™ fierbinte, cu aceleaÈ™i rezultate. (2) La toate persoanele răcite, se recomandă repausul, atât pentru creÈ™terea stării de bine cât È™i pentru a preveni slăbirea È™i mai accentuată a sistemului imun. (3)
2. Do you really get sick from being cold?: https://www.unitypoint.org/livewell/article.aspx?id=9161c3a0-54dc-46d7-a633-e1d15a5227e2&Do+You+Really+Get+Sick+from+Being+Cold%3F
3. Does cold weather make you sick?: https://www.consumerreports.org/health-wellness/cold-weather-make-you-sick/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Raceala vara (pe canicula)
- Urechi înfundate-raceala
- Raceala frecventa
- Nas infundat foarte rau!
- Cat timp trebuie luat Karissa
- De mai bine de 10 ani. simt ca am ceva in gat...
- Probleme orl: racesc des (de 3, 4 ori) + tuse seaca
- Iritatie in gat, tuse seaca iritativa
- Problema cu respiratul. Nu pot respira cu nara stanga. Sunt racit foarte rau.
- CA 125 marit.. Ar fi indicat sa fac histerectomie totala pentru siguranta?