Purtarea măștii în public poate încetini răspândirea pandemiei

Purtarea măștii în public poate încetini răspândirea pandemiei

©

Autor:

Purtarea măștii în public poate încetini răspândirea pandemiei
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul È™tiinÈ›ific Nature Medicine, măștile chirurgicale pot ajuta la prevenirea răspândirii infecÈ›iilor cu virusurile sezoniere, inclusiv cu unele forme de coronavirus.
În experimentele realizate în laborator măștile au redus considerabil cantitatea de de particule virale prezente în aer de la pacienÈ›ii bolnavi. (1)

Studiul realizat înainte de începerea pandemiei nu a oferit însă lămuriri în privinÈ›a protecÈ›iei oferite purtătorului măștii. Cu alte cuvinte, dacă purtăm masca prevenim în vreun fel infecÈ›ia? (2)

Cu toate acestea cercetarea a arătat că purtarea măștii de către persoanele asimptomatice ajută la încetinirea răspândirii infecÈ›iei. În studiul actual persoanele expuse la bolnavul care purta mască au fost protejate împotriva picăturilor eliminate prin tuse/ strănut iar cercetătorii au spus că masca ar putea fi eficientă în împiedicarea răspândirii gripei, a rinovirusurilor È™i a unor forme de coronavirus.

Cercetătorii implicaÈ›i nu È™tiu cât de mult reduce purtarea măștii răspândirea noului coronavirus, însă cred că dacă ajută la încetinirea oricât de puÈ›in a răspândirii se merită purtarea sa.

O altă descoperire interesantă a studiului a fost că virusul poate fi prezent inclusiv în expiraÈ›ia unei persoane infectate, nu doar în tuse sau strănut, cum se credea până acum, astfel că masca poate veni ca o barieră de protecÈ›ie È™i aici. Cu alte cuvinte, în cazul ipotetic în care am fi aproape de o persoană infectată È™i am inspira aerul expirat de aceasta ne-am putea infecta.

Pentru studiu au fost recrutați 246 de persoane suspecte de infecții respiratorii virale. Cercetătorii au folosit aparatul Gesundheit pentru a compara ce cantitate de virus expiră aceștia cu masă și fără mască.

Pentru 111 voluntari infectaÈ›i cu virusul gripal, rinovirus sau coronavirus purtarea măștii a redus considerabil din răspândirea virusului gripal È™i a coronavirus dar nu È™i emisiile de rinovirus.

De asemenea, studiul a mai relevat È™i alte metode chiar mai eficiente decât purtarea măștilor: îmbunătățirea ventilaÈ›iei în spaÈ›iile publice precum pieÈ›e sau supermarketuri, instalarea unor lumini UV-C alături de ventilatoare de tavan pentru a atrage aerul în sus È™i pentru a distruge virusurile È™i bacteriile.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-04-2020 | creare: 13-04-2020 | Vizite: 587
Bibliografie
1. Wearing surgical masks in public could help slow COVID-19 pandemic's advance, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200403132345.htm
2. Respiratory virus shedding in exhaled breath and efficacy of face masks, https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ÃŽn ce condiÈ›ii putem reutiliza măștile (tipuri de măști È™i sterilizarea acasă)
  • Cea mai potrivită metodă de dezinfecatre a măștilor N95 (studiu)
  • Cele mai bune (È™i cele mai slabe) materiale pentru crearea măștilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum