Majoritatea pacienților cu COVID-19 își recapătă funcția olfactivă în decurs de o lună de la infecția inițială

©

Autor:

Majoritatea pacienților cu COVID-19 își recapătă funcția olfactivă în decurs de o lună de la infecția inițială
Într-un studiu recent postat pe serverul medRxiv, o echipă interdisciplinară de cercetători de la Universitatea Washington din SUA a estimat traiectoria pierderii olfactive induse de noul COVID-19 pe o durată de șase luni și a evaluat caracteristici predictive legate de refacerea funcției olfactive.
Studiile au arătat o prevalență crescută a disfuncției olfactive (aproximativ 34% până la 86%) la pacienții cu COVID-19, ceea ce duce la pierderea funcției olfactive. Se estimează că 44% până la 64% dintre pacienții cu COVID-19 au experimentat recuperarea funcției olfactive după două săptămâni de la infectarea cu noul virus SARS-CoV-2. Cu toate acestea, sunt disponibile date limitate cu privire la procentul de pacienți care suferă de pierderi olfactive persistente chiar și după șase luni după infectarea cu SARS-CoV-2.

Pacienții care au raportat pierderea simțului olfactiv în primele două săptămâni de la infecția cu noul SARS-CoV-2 au fost identificați prin fișa medicală electronică (EHR) și înscriși în studiul actual. Participanții au fost rugați să realizeze autoevaluări ale funcției olfactive complete la fiecare 30 de zile pentru o perioadă de șase luni sau chiar până la recuperarea completă. Participanții au fost evaluați folosind Clinical Global Impression (CGI) și testul de identificare a mirosului de la Universitatea din Pennsylvania (UPSIT). Scorurile obținute au fost clasificate în cinci categorii diferite: normosmie, hiposmie ușoară, hiposmie moderată, hiposmie severă și anosmie.

Nu au fost furnizate intervenții specifice de tratament în timpul evaluării, iar participanții au fost instruiți să aștepte și să urmărească recuperarea spontană și să trimită răspunsuri în timpul sondajelor lunare.

Cercetătorii au observat faptul că la începutul utilizării evaluării olfactive UPSIT, 36%, 31%, 18% și 14% dintre participanții la studiu au avut hiposmie severă, moderată, ușoară și, respectiv, normală. Printre participanții la studiu în perioada acută, cercetătorii au observat o rată de recuperare auto-raportată de 57%, 71% și 81% în pierderea olfactivă la o lună, două luni și, respectiv, șase luni de la rezultatele pozitive ale testului.

Concluziile studiului au demonstrat de asemenea, faptul că un număr mare de participanți au experimentat recuperarea pierderii olfactive în termen de două până la trei săptămâni de infecție cu noul SARS-CoV-2. După șase luni de infecție, 81% dintre participanți și-au revenit după pierderea olfactivă pe baza auto-raportului.

sursa: News Medical
foto: E.Va/Shutterstock

Data actualizare: 23-02-2022 | creare: 23-02-2022 | Vizite: 357
Bibliografie
Study measures recovery rate of SARS-CoV-2-induced olfactory loss, link: https://www.news-medical.net/news/20220221/Study-measures-recovery-rate-of-SARS-CoV-2-induced-olfactory-loss.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • COVID-19: se așteaptă un val al afecțiunilor cronice de sănătate
  •