Psoriazisul va putea fi detectat cu un nou dispozitiv electromecanic

©

Autor:

Psoriazisul va putea fi detectat cu un nou dispozitiv electromecanic
Diagnosticul patologiei țesuturilor profunde, cum ar fi psoriazisul, într-un mod automat și neinvaziv, va putea fi realizată cu ajutorul unui dispozitiv electromecanic simplu, conceput de o echipă de cercetători de la Universitatea din Hong Kong. Constatările vor pune bazele pentru aplicații viitoare în evaluarea clinică a cancerelor de piele și a altor boli dermatologice.
Constatările au fost publicate în revista științifică Nature Biomedical Engineering.

Sistemele electromecanice care permit măsurători precise și rapide ale rigidității țesuturilor moi ale corpului uman pot oferi informații clinice utile pentru monitorizarea, diagnosticarea și tratarea diferitelor patologii, în special a celor ale pielii. Cu toate acestea, evaluările de diagnostic existente, precum elastografia prin rezonanță magnetică, implică de obicei instrumente uriașe, trebuie efectuate în spitale și necesită practicanți instruiți.

Pentru a aborda problema, echipa de cercetare a proiectat un dispozitiv electromecanic simplu, miniatural, pentru evaluări de înaltă precizie, în timp real, ale rigidității țesuturilor profunde. Echipa a folosit un sistem electromagnetic în miniatură care integrează un actuator vibrator și o foaie moale de detectare a tensiunii pentru a monitoriza în timp real modulul Young, adică rigiditatea la tracțiune a pielii și a altor țesuturi biologice moi la adâncimi de aproximativ 1 până la 8 mm, în funcție de proiectarea senzorului.

Echipa a evaluat performanțele dispozitivului cu o gamă de materiale sintetice și biologice, cum ar fi hidrogelurile, pielea de porc și pe diferite părți ale pielii umane. „Leziunile au prezentat rigiditate mai mare decât cele ale pielii din apropiere, în principal datorită diferențelor de elasticitate și hidratare a pielii. Aceste măsurători simple au o semnificație clinică potențială în identificarea și direcționarea rapidă a leziunilor cutanate", a explicat autorul studiului, Yu Xinge, profesor asistent în Departamentul de Inginerie Biomedică al Universității din Hong Kong. El a subliniat că țesutul canceros este de obicei mai rigid sau mai moale decât țesutul normal și o astfel de diferență poate fi utilizată ca biomarker de diagnostic pentru o serie de afecțiuni ale pielii, cum ar fi cancerul de piele sau tumorile sub piele.

sursa: Science Daily
foto: echipa Dr-lui Yu Xinge

Data actualizare: 02-06-2021 | creare: 02-06-2021 | Vizite: 490
Bibliografie
Detecting skin disorders based on tissue stiffness with a soft sensing device, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210528114010.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Pierderea în greutate ar putea ameliora simptomele psoriazisului
  • FDA a aprobat un nou medicament împotriva psoriazisului
  •