ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Prieteni noi - peștii

Autor: Anghel Mariana
În cadrul programului de dezvoltare personală “CREAŢII, EMOŢII ŞI BUNE MANIERE”, copii au făcut cunoştinţă cu noii prieteni – peştişorii!
Acvariul este cel mai fascinant mod de a intră în legătură cu natură chiar din confortul fotoliului. Orice acvariu, fie el de dimensiuni mari, sau de birou, aduce beneficii majore în viaţă celui care îl priveşte.
Cercetătorii au comparat efectele hipnozei cu cele ale acvariului, ale acvariilor cu peşti vs. cele fără peşti şi ale existenţei unui acvariu în casă vs. lipsa unui acvariu în casă. În toate cele trei cazuri, prezenţa acvariului în locuinţele subiecţilor reducea tensiunea arterială. Foarte interesant este faptul că cea mai mare scădere a tensiunii s-a produs atunci când acvariul era plin cu peşti, care, conform studiilor, sunt extrem de liniştitori pentru ochiul şi psihicul uman
Un acvariu este o formă de terapie: combate stresul, insomnia, induce o stare de relaxare. Privitul unei scene acvatice are un efect de calmare a minţii umane, iar creierul intră într-o stare de relaxare profundă. Există o teorie care încearcă să explice efectele terapeutice ale unui acvariu, iar această spune că în timpul privitului unui peste sau a unei scene acvatice, se eliberează endorfine. Endorfinele sunt asemenea unor opiacee naturale. Ele sunt numite popular hormonii ’fericirii’ şi au fost asociate cu reducerea anxietăţii, a tensiunii arteriale, precum şi reducerea hiperactivităţii. Un acvariu este o alternativă fără pastile în combaterea ADHD-ului (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sau Deficit de Atenţie. De asemenea, copiii care au în camera un acvariu dorm mai bine. S-a demostrat că acvariile exercită efecte de reducere a durerii la oameni suferinzi. Este un anestezic natural.
Alte studii au arătat că pacienţii bolnavi de Alzheimer dintr-un spital şi-au îmbunătăţit în mod considerabil starea de sănătate după ce conducerea a achiziţionat mai multe acvarii cu peşti pentru saloane. Mai multe persoane cu Alzheimer care se tratau în respectivul spital şi-au mărit poftă de mâncare, şi chiar au început să ceară porţii suplimentare după ce în sala de mese a fost adus un acvariu.