Protezele pentru sâni

©

Autor:

Protezele pentru sâni sunt acele forme artificiale ce imită sânii naturali. Cel mai adesea, acestea sunt o variantă de a înlocui sânii sau o parte din aceștia, în urma unei mastectomii.

Pentru unele femei, purtarea unei proteze poate fi o alegere temporară până în momentul unei operații de reconstituire a sânilor, sau poate fi o alegere permanentă, dacă se simt confortabil purtându-le pe termen lung. Mastectomia, dar și tratamentul pentru cancer, cauzează o sensibilitate ridicată în zona pieptului, de aceea este indicat să așteptați până la vindecarea completă a plăgilor post-operatorii.

În privința alegerii unei proteze de sân, asigurați-vă că aceasta vă face să vă simțiți confortabil, vă oferă forma dorită și se potrivește cu nuanța pielii dumneavoastră. Este important să aveți îndeajuns timp la dispoziție, vă puteți uita într-o oglindă și aveți mai multe tipuri de proteze din care să alegeți.

Ce sunt protezele de sân

Protezele de sân externe sunt acele forme ce imită configurația sânilor, ce se folosesc după efectuarea unei intervenţii chirurgicale numită mastectomie. Acestea pot fi purtate după o perioadă de 6-8 săptamâni după ce plăgile post-operatorii s-au vindecat. Sunt formate dintr-o diversitate de materiale, însă, majoritatea au în componență gel siliconic și un înveliș din plastic. Sunt disponibile în diferite forme și mărimi, dar pot fi și personalizate în funcție de dorința fiecărei femei. Protezele de sân pot fi purtate cu ajutorul unui sutien special ce conține buzunare sau atașate de piele și apoi purtate cu un sutien obișnuit. [1]

Tipuri de proteze pentru sâni

Protezele de sâni sunt formate dintr-o diversitate de materiale, ce au ca scop imitarea greutății, formei și mișcării sânilor naturali. Cele mai folosite proteze sunt cele formate din gel siliconic și purtate cu un sutien special cu buzunare. Protezele pot fi:

Proteze de sân parțiale

Acestea sunt folosite în cazul în care sânii nu au fost înlăturați total iar țesutul extirpat este de mici dimensiuni, dar totuși forma naturală a sânilor este afectată.

Proteze de sân ușoare

Chiar dacă, în general, protezele de sân sunt făcute pentru a imita și greutatea sânilor naturali, în unele cazuri femeile preferă o proteză mai ușoară, ce este destinată pentru a imita doar forma sânilor. Aceste proteze sunt formate din fibre textile și alte materiale mai ușoare decât siliconul.

Proteze de sân atașabile

Acestea pot fi parțiale sau întregi și se atașează direct pe piele, iar noaptea sunt înlăturate. Protezele atașabile nu sunt recomandate în primele 6 luni de după operație, în timpul sau chiar după tratament, deoarece cauzează iritații și disconfort pielii.
Sunt potrivite în special pentru femeile mai active. Este foarte important să urmați instrucțiunile de folosire și curațare, acestea pot fi diferite în funcție de producător. [4]

Proteze de sân cu silicon

Acestea au rolul de a conferi un model întocmai al sânilor naturali. Protezele cu silicon imită atât forma, cât și greutatea sânilor, pentru a preveni lăsarea umerilor și pentru a ajuta la echilibrul corpului. [2] [3]

Beneficiile protezelor pentru sâni

Protezele pentru sâni sunt o bună alternativă pentru o operație de reconstrucție mamară sau până în momentul în care doriți să amânați această operație. Persoanele care folosesc protezele de sân au parte de avantaje atât fizice cât si psihice. Din punct de vedere fizic, protezele previn apariţia durerilor de spate, umeri, gât şi ajută la echilibrarea poziţiei corpului dar și menținerea poziției normale a umerilor. Din punct de vedere psihic, protezele ajută la reluarea vieţii unei persoane afectate de cancer. Astfel, creşte încrederea în sine, stima de sine şi capacitatea de a avea încredere din nou în propriile forţe. [1]

Mărimi, forme și greutate

Este important ca proteza de sân să se potrivească cu nevoile și stilul dumneavoastră de viață. Acestea trebuie alese cu ajutorul unui expert în acest domeniu, ce vă va ajuta să alegeți în funcție de formă și greutate.

În funcție de greutate, protezele sunt de trei tipuri. Pot fi:

  • identice cu greutatea sânilor,
  • cu 15% mai ușoare sau
  • cu 35% mai ușoare.


O proteză ce se aseamănă cu greutatea sânilor naturali ar putea aduce un beneficiu în plus din punct de vedere al echilibrului corpului. Însă, o proteză mai ușoară este mai potrivită pentru femeile mai în vârstă. Alteori, dacă proteza nu este suficient de grea ar putea cauza o inegalitate a sânilor (în special în cazul unei mastectomii parțiale).

Este important ca alegerea unei proteze de sân să aibă loc cu ajutorul unui expert, ce vă poate oferi sfaturi și vă poate îndruma să alegeți varianta cea mai potrivită pentru dumneavoastră. [4]


Data actualizare: 20-07-2019 | creare: 07-01-2014 | Vizite: 6453
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteze de sân - tipuri și recomandări, ce trebuie să știi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum