Mastopexia - Operatia pentru ridicarea sanilor (lifting-ul sanilor)

©

Autor:

Mastopexia - Operatia pentru ridicarea sanilor (lifting-ul sanilor)

Operatia de lifting a sanilor, mastopexia, este o solutie estetica ce are ca scop corectarea sanilor lasati, ridicarea acestora si implicit, restaurarea aspectului atragator al decolteului.


Fermitatea si forma sanilor pot fi afectate de numerosi factori:

  • pierderea elasticitatii pielii
  • efectele gravitatiei
  • fluctuatiile in greutate
  • un program sever de dieta
  • sarcina si alaptarea


Acestora li se adauga si procesul de imbatranire, ce determina modificari structurale, printre care, cele mai frecvente, pierderea de volum a tesutului mamar si flaciditatea tesuturilor.

Femeile ce se declara nemultumite doar de aspectul lasat al sanilor, dar sunt satisfacute de marimea si forma sanilor,pot apela la diverse metode de revitalizarea a decolteului sau la interventii mai mult sau mai putin invazive de ridicare a sanilor.

Atunci cand si volumul sanilor devine o problema ce creeaza nemultumiri, aceste interventii pot fi asociate cu mamoplastia de augmentare (marirea sanilor) sau cu mamoplastia de reductie (micsorarea sanilor). Insertiile de implanturi maresc atat volumul cat si proiectia anterioara a sanilor, oferind un aspect mult mai ferm si intinerit decolteului dumneavoastra.

Ce este mastopexia?

Mastopexia este cunoscuta si ca lifting-ul sanilor si reprezinta o interventie chirurgicala de reintinerire a bustului prin ridicarea si intarirea sanilor (fara a modifica volumul), redistributia tesuturilor si excizia excesului tegumentar. Operatia de ridicare a sanilor poate reduce si dimensiunile areolei si repozitioneaza areola si mamelonul.

Mastopexia face parte din interventiile chirurgiei de remodelare a sanilor, este o operatie electiva si poate fi realizata cu sau fara introducerea de implanturi mamare. De asemenea, in functie de problemele fiecare femei, se poarte realiza mastopexia bilaterala (a ambilor sani - standard) sau mastopexie unilaterala (pentru un singur san, cu efect de imbunatatire a simetriei mamare in urma unei reconstructii de san).

Interventia de ridicare a sanilor are anumite limitari de care e bine sa fiti constienta. Cel mai important, lifting- ul sanilor nu va interveni asupra volumului sanilor, astfel ca mastopexia nu va poate oferi sani mai mari.

Remodelarea sanilor

Procedura standard de lifting al sanilor presupune remodelarea prin excizia excesului de piele de sub nivelul mamelonului, redistributia tesutului mamar si repozitionarea ascendenta a complexului areolo-mamelonar. Tegumentul restant de deasupra mamelonului este intins in jos, lamboul inferior este intins ascendent si suturat la nivelul areolei, evitand formarea pliurilor si cutelor prin suprapunerea tegumentului. Astfel, sanul are o forma mai atractiva, mai proeminenta, este mai ferm si intr-o pozitie ascendenta.

Daca este necesar, dimensiunile areolei pot fi reduse prin excizia pielii din jurul perimetrului.

In cazul reconstructiei unui san (in urma indepartarii tesutului canceros, ca parte a tratamentului) apare o asimetrie a sanului opus ce poate fi corectata uneori printr-o interventie de lifting a sanului. Alteori, este strict  necesara fie reductia, fie augmentarea sanului ramas.
Desi in cursul unei interventii de ridicare a sanilor, are loc repozitionarea areolei si a mamelonului, acestea raman atasate de tesutul mamar, intrucat are loc doar excizia excesului de piele. Acestea sunt doar remodelate si ancorate folosind diverse tehnici de sustinere de peretele muscular.

Lifting-ul sanilor, ca metoda de a contracara efectele gravitatiei si a sarcinii asupra aspectului sanilor, este solicitata din mai multe motive:

  • reface conturul si proiectia anterioara a sanilor prin ridicarea tesuturilor lasate
  • reda fermitatea sanilor pierduta prin pierderea din volum
  • realiniaza pozitia si dimensiunile areolei (portiunea pigmentata din centrul sanului) si a mamelonului, in cazurile cand sunt coborate mult pe conturul sanilor sau cazute spre lateralale acestora
  • reda supletea bustului

Ptoza mamara - „sanii cazuti"

Fenomenul natural ce determina nevoia de ridicare a sanilor se numeste ptoza mamara. Acesta apare din cauza modificarilor la nivelul invelisului tegumentar, care devine mai mare decat volumul glandei mamare.


Lasarea sanilor se explica prin scaderea elasticitatii pielii, intinderea tesutului tegumentar, micsorarii volumului glandei mamare.

Exista trei grade de ptoza mamara in functie de pozitia areolei comparativ cu pliul inframamar si stern:

  • ptoza mamara minora – atunci cand areola se afla la nivelul pliului inframamar
  • ptoza moderata - daca areola se afla cu aproximativ 1-2 cm sub nivelul santului inframamar
  • ptoza severa – daca areola a coborat cu 2-3 cm sub nivelul santului submamar si s-a rotit descendent catre baza sanului


In functie de gradul de ptoza (lasare a sanilor) cu care va confrtuntati, trebuie alegeti, sub indrumarea medicului chirurg estetician, cea mai potrivita dintre interventiile chirurgiei de remodelare a sanilor:

  • pentru ptoza minima, de grad I - e necesara fie o operatie minim invaziva de lifting al sanilor, fie o interventie de augmentare mamara cu ajutorul implanturilor (daca pacienta doreste si marirea volumului acestora)
  • pentru ptoza de grad II - e necesar un lifting cu incizie concentrica sau verticala
  • pentru ptoza de gradul III (cu pierdere in volum)- se efectueaza o procedura standard de lifting, asociata cu o augmentare cu ajutorul implanturilor sau cu o reductie mamara (in cazul tesuturi flacide, cu volum excesiv);
  • in cazul unei ptoze severe a sanilor - este necesara o mastopexie completa (cu trei incizii).


Ridicarea sanilor se poate realiza fara implanturi mamare, daca exista tesut restant suficient pentru remodelarea sanilor.

Chiar si sanii cu dimensiuni mai mari pot beneficia de o interventie de lifting (fara reducerea volumului), insa din cauza greutatii lor, rezultatele nu vor fi la fel de durabile (pielea se intinde in timp).

Cine poate beneficia de o mastopexie?

Majoritatea femeilor apeleaza la mastopexie in urma unei scaderi in greutate ce a diminuat volumul sanilor si a lasat un exces tegumentar inestetic, in urma unei sarcini (ce a produs marirea si apoi reducerea volumului mamar ca efecte a schimbarilor hormonale), dupa alaptare (ce a lasat in urma un tesut moale, flacid) sau dupa instalarea menopauzei.

Lifting-ul mamar poate fi benefic pentru pacientele care:

  • sunt deranjate de senzatia sanilor care atarna, care si-au pierdut fermitatea, desi marimea bustului este satisfacatoare
  • au sani cu aspect alungit, cu o proiectie anterioara mica
  • observa o pozitionare necorespunzatoare a complexului areolo-mamelonar (in jos, spre podea)
  • detin un exces de piele si areole marite, flacide
  • prezinta asimetrie de pozitie (au un san mai ridicat ca celalalt)

Candidatele ideale sunt femeile cu o varsta minima de 18 ani, o stare generala de sanatate buna, nefumatoare, cu un istoric medical corespunzator in ceea ce priveste structura tesutului mamar glandular si care isi mentin stabilitatea greutatii corporale. De asemeneam mai sunt urmarite si urmatoarele aspecte:

  • pielea si-a pierdut capacitatea de a se contracta suficient pentru a reduce efectul de sani cazuti
  • nu exista riscul unor variatii majore de greutate
  • nu exista intentia de a ramane insarcinata in viitorul apropiat (cel putin)
  • doritoarea nu este insarcinata si nu alapteaza la momentul consultatiei/ interventiei
  • exista o motivatie proprie si dorinta de a-si imbunatati aspectul fizic
  • doritoarea are astepari realiste cu privire la rezultate
  • nu exista predispozitia pentru formarea cicatricilor cheloide
  • pacienta prezenta unui tonus bun al pielii


Retineti faptul ca orice informatii privind istoricul medical: tratamente aflate in curs de administrare, interventii chirurgicale anterioare, biopsii ale tesutului mamar, afectiuni cronice, alergii la medicamente trebuie comunicate medicului chirurg.

Mastopexia poate fi realizata practic la orice varsta, insa medicii chirurgi recomanda momentul de dupa dezvoltarea completa a sanilor si dupa ce femeia decide sa nu mai aiba o viitoare sarcina. Totusi, exista femei care decid sa apeleze la interventie inainte de a decide sa-si incheie rolul de a procrea, avand in vedere pentru perioada urmatoare o noua interventie de ameliorare a schimbarilor survenite in urma nasterii si alaptarii.

Gradul necesar de ridicare a sanilor va determina numarul si lungimea inciziilor. Cu cat gradul de ptoza este mai avansat, cu atat sunt necesare incizii mai extensive si creste gradul de complexitate a interventiei.

In functie de gradul de ptoza, de pozitia si dimensiunile areolei, volumul sanilor si cantitatea de exces tegumentar, exista mai multe tehnici chirurgicale ce pot fi aplicate individual sau complementar. In esenta, inciziile si tehnicile folosite pentru mastopexie sunt similare cu cele folosite pentru mamoplastia de reductie, facand exceptie cazul asocierii cu augmentarea cu implanturi mamare si tehnica concentrica de incizie a areolei.

Mastopexia - tehnici chirurgicale de ridicare a sanilor

Lifting-ul complet al sanilor

Tipul de incizie: „ancora”, „T” inversat; incizia este facuta in jurul areolei, coboara spre pliul inframamar si se prelungeste lateral de-a lungul acestuia.
  • este cea mai veche si mai frecvent utilizata tehnica in special in cazul femeilor cu ptoza mamara severa (este cea mai invaziva dintre tehnici si permite cele mai extensive incizii si excizii tegumentare)
  • adesea, este realizata in combinatie cu mamoplastia de reductie
  • este o metoda traditionala ce produce cele mai mari modificari dintre metodele de lifting a sanilor, deoarece permite acces maxim prin intermediul celor 3 incizii.

Tehnici derivate de lifting al sanilor

Aceste tehnici utilizeaza mai putine incizii, insa punctul lor slab consta in imposibilitatea de a produce schimbari dramatice in ceea ce priveste forma sanilor. Mastopexiile derivate sunt adesea realizate in combinatie cu augmentarea mamara.
In cazul unei ptoze minore, tehnica concentrica este cea potrivita; pentru ptoza moderata, se recurge la tehnica cu incizie verticala.

Mastopexia minim invaziva – lifting -ul sanilor fara cicatrici

Tipul de incizie: inciziile facute sunt minime, bine ascunse in santul inframamar sau portiunea pigmentata a areolei.
Pentru o anumita categorie de femei, ingrijorarea privind aspectul estetic al sanilor provine de la observarea unei usoare pierderi in volum a sanilor mai mult decat ptoza mamara efectiva. Astfel, exista o serie de proceduri cosmetice de ridicare a sanilor cu cicatrizare minima: Thermage, SmartLipo, lifting cu fire de suspensie (asemanatoare lifting-ului facial).

Mastopexia cu laser

Liftingul sanilor cu ajutorul laserului reprezinta o alternativa interesanta a metodei standard de mastopexie, aceasta asigurand tesutului mamar un suport intern suplimentar.

Mastopexia cu laser foloseste aceeasi tehnologie ca si in cazul lifting-ului facial cu laser. In timpul procedurii standard de lifting mamar, excesul tegumentar excizat reprezinta un deseu. In contrast cu aceasta abordare, lifting-ul cu laser foloseste excesul tegumentar pentru a oferi suport aditional tesutului mamar.

Lifting-ul cu laser al sanilor se realizeaza sub efectul unei anestezii generale si consta in dezepitelizarea pielii in exces cu ajutorul unui laser pe baza de dioxid de carbon, intr-un proces similar reintineririi faciale, prin contractia tenului cu ajutorul laserului. Energia laserului intinde si produce contractii ale pielii in aceeasi maniera in care aceasta estompeaza aspectul ridurilor faciale. Dupa realizarea acestei etape, medicul chirurg va pozitiona acest tesut prelucrat sub san spre peretele superior al pieptului pentru sustinere, creand un suport din tesut uman asmenanator unui „sutien intern”.

Pe durata perioadei de recuperare, cicatricile sunt asemananatoare celor mentionate pentru tehnica standard de mastopexie.

Cele mai bune candidate pentru aceasta procedura sunt femeile cu un grad moderat spre mare de ptoza mamara si un volum mare al sanilor. Orice candidata pentru o mastopexie standard poate solicita si aplicarea acestei proceduri pentru a optimiza rezultatele interventiei: efectele de lifting vor rezista mai mult si sanii vor avea o proiectie anterioara mai buna datorita  „sutientului intern”.

Mastopexia cu implantare mamara

Mastopexia cu implantare mamara presupune, pe langa realizarea unui efect de lifting al sanilor, si o marire in volum a cupei sanilor.

Tehnica generala folosita este cea a mastopexiei standard, la care se adauga procedura de inserare a implanturilor prin incizia de la nivelul santului submamar sub glanda mamara sau sub muschiul pectoral.
Implanturile mamare contribuie la o proeminenta mai buna a sanilor, in special in cazul in care ptoza mamara este asociata cu un volum redus de tesut mamar (excizia excesului tegumentar va elimina aspectul lasat al pielii, insa nu va oferi nici o forma, nu va imbunatati imaginea bustului dvs). Implanturile mamare pot oferi un aspect mai plin polului superior al sanilor, imbunatind aspectul decolteului, efect pe care mastopexia nu poate sa-l obtina (mastopexia prelucreaza doar polul inferior al sanului).

In timp ce forma si volumul sanilor sunt afectate de factori multipli, implanturile nu vor fi afectate in aceeasi masura in care tesutul uman poate suferi anumite modificari ca urmare a imbatranirii, spre exemplu. Este adevarat ca nu trebuie ignorate riscurile aferente augmentarii mamare cu ajutorul implanturilor, pentru a avea in vedere si modalitatile in care pot fi afectate implanturile si in care acestea pot afecta organismul.

Tipuri de incizii in mastopexie

Tehnica de incizie concentrica - mastopexie concentrica sau periareolara

mastopexie concentrica sau periareolaraTipul de incizie: dublu concentrica (asemanatoare unui inel – tehnica Binelii, denumita dupa initiatorul sau). Un lambou de piele sub forma unui inel este excizat de la nivelul mamelonului, limitand astfel inciziile doar in aceasta zona.
  • recomandata in cazul unei ptoze mamare moderate, insa asociata cu implanturile mamare poate oferi rezultate bune si in cazul unei ptoze mai avansate
  • dupa excizarea sectiunii concentrice periareolare, pielea restanta este reatasata prin suturi de areola, iar pozitia acesteia este ascensionata
  • nu se recomanda pentru un lifting al mamelonului mai mare de 2-3 cm
Avantaje
  • este o tehnica mai putin invaziva comparativ cu tehnica standard de mastopexie
  • presupune o excizie mai putin extensiva, cu un proces de vindecare mai rapid
  • datorita pigmentatiei areolei, cicatricile sunt minim vizibile
  • poate reduce dimensiunea areolei daca este necesar
Dezavantaj
  • exista posibilitatea unui aspect pliat al pielii in jurul areolei

Tehnica de excizie in semicerc

Tipul de incizie: reprezinta o versiune modificata a tehnicii concentrice, insa este excizata o sectiune mai mare de tegument de la nivelul superior areolei, pentru a ascensiona pozitia complexului areolo-mamelonar.
excesul de piele este excizat in sectiuni concentrice, insa o a patra incizie in jumatatea superioara a mamelonului permite o excizie mai extensiva (portiune ca de semicerc) pentru a echilibra efectul de lifting in timpul suturii
este recomandata pentru femeile cu un grad foarte mic de ptoza mamara
Avantaje
  • cicatrizare minima
Dezavantaje
  • posibilitatea unui aspect plat, cu o forma rotunda a sanilor si areola avand forma unui ou (in cazul sanilor cu volum mai mare, datorita tensiunii de la nivelul inciziilor si intinderii pielii)
  • ofera un lifting minim al sanilor

Tehnica de incizie verticala – mastopexie verticala

mastopexie verticalaTipul de incizie: cunoscuta sub forma de „acadea” sau „gaura cheii”, reprezinta o combinatie dintre tehnica de incizie concentrica, la care se adauga o incizie verticala de la nivelul areolei catre santul inframamar.
  • are loc excizia concentrica a tegumentului din jurul perimetrului areolei si a unei portiuni mai mari de la nivelul polului inferior al sanului
  • este o tehnica specifica unui grad moderat de ptoza ce nu poate fi eliminat printr-o tehnica periareolara si nu se solicita inserararea de implanturi mamare pentru modificarea volumului sanilor
  • in cazul unui volum mamar mai mare, este necesara o excizie minora de tesut si plasarea unor suturi interne pentru a obtine o proeminenta mai buna a sanului
  • aceasta tehnica asigura un efect mai proununtat de lifting al sanilor, comparativ cu tehnica concentrica si poate remodela forma sanilor mai eficient.

Tehnica J de incizie

mastopexie incizie J Tipul de incizie: in forma de J.
  • implica indepartarea pielii din jurul areolei si de la nivelul polului inferior al sanului
  • tehnica este asemanatoare cu mastopexia verticala, cu eliminarea unei portiuni in forma de elipsa dintr-o laterala a santului inframamar
Avantaje
  • ofera o proiectie anterioara mai buna a sanilor comparativ cu rezultatele mastopexiei standard
  • ofera un aspect mai atragator decolteului
  • cicatrici mai putin extensive


Informatii generale despre operatia de ridicare a sanilor

Anestezie: generala sau prin sedare intravenoasa;
Locul de desfasurare al operatiei: spital, cabinet, centru chirurgical;
Nu necesita internare. Eventual, se impune supravegherea medicala timp de 24 ore (in functie de complexitatea interventiei);
Timp operator: 1-3 ore pentru fiecare san (variaza in functie de tipul inciziei si daca se aplica sau nu implanturi mamare);
Nivelul de durere: moderat;
Tratament medicamentos calmant: timp de o saptamana;
Tumefiere si echimoze: 2-3 saptamani.
Amorteala / pierderea sensibilitatii mamelonului: temporara, pentru una-doua saptamani;
Reintegrarea sociala: dupa o saptamana (se poate realiza intoarcerea la locul de munca, in functie de gradul de efort si stres in desfasurarea activitatiilor);
Reluarea activitii fizice usoare: dupa 3-4 saptamani;
Rezultate finale: dupa 6 luni.

Intructiuni postoperatorii dupa operatia de ridicare a sanilor

  • aplicarea unor tuburi de drenaj pentru a preveni acumulare hematoamelor si seroamelor
  • aplicarea unui bandaj sau a unei bustiere medicale compresive pentru a fixa si mentine pozitia sanilor si mamelonului postoperator, pentru a impiedica tumefierea excesiva (cateva saptamani)
  • suturile neabsorbabile se vor indeparta dupa aproximativ 3 saptamani
  • se evita asezarea unor obiecte la nivelul sanilor, cat intinderea pacientei pe burta oentru cel putin 6 saptamani;
  • pacienta trebuie sa doarma cu partea superioara a corpului la un nivel mai ridicat decat restul corpului primele 10 zile dupa interventie
  • se interzice orice activitate ce presupune ridicare, aplecare, ridicare a unor obiecte grele, chiar si activitatea sexuala cel putin 2 saptamani pentru a evita presiunea exercitatata la nivelul sanilor.

Efecte secundare ale lifting-ului mamar

  • temporar: pierderea sau diminuarea sensibilitatii la nivelul complexului areolo- mamelonar
  • pentru cateva luni: pielea va suferi discloratii rosiatice in locul inciziilor, insa acestea se vor estompa in timp
  • cicatricile mai mult sau mai putin extensive, ascunse in pliurile naturale ale pielii sau zone de pigmentatie mai inchisa, raman totusi permanente
  • apar senzatii de mancarime la nivelul zonei de incizie – se aplica topice cu antiobiotic si se recomanda evitarea scarpinarii pentru a permite vindecarea si a impiedica formarea unor cicatrici inestetice

Rezultatele operatiei de ridicare a sanilor

Imbunatatirile produse de mastopexie in ceea ce priveste pozitia, forma si distributia tesutul mamar existent sunt temporare, caci ptoza mamara este recurenta sub actiunea unor factori precum imbatranirea, gravitatea, etc.

Uneori, aceste probleme pot fi mostenite. Modificarile survenite la nivelul tesutului mamar sunt progresive si se produc de obicei intre 20 si 40 de ani. Volumul glandei mamare poate ramane normal, dar se pierde fermitatea si pozitia din tinerete. In alte cazuri, sanii s-au dezvoltat intr-un mod diferit (de pilda, un san este mai ferm ca celalalt).

Operatia de mastopexie reda fermitatea sanilor si ascenzioneaza pozitia acestora, modifica si imbunatateste aspectul si pozitia complexului areolo mamelonar.

Rezultatele inititale ale operatiei pot fi apreciate dupa 2-4 saptamani, dupa ce tumefierea se estompeaza, insa forma si pozitia sanilor se vor definitiva in urmatoarele 3-6 luni. Rezultatele operatiei vor ramane constante, daca este mentinut un stil de viata echilibrat si o dieta sanatoasa, care sa previna fluctuatiile mari de greutate,

Daca insa peste ani veti deveni din nou nemultumita de aspectul sanilor dumneavoastra, puteti apela la o interventie secundara sau puteti asocia si alte interventii de estetica a sanilor pentru a restaura conturul bustului.

Riscurile operatiei de ridicare a sanilor

Din fericire, riscurile asociate cu interventia de mastopexie sunt destul de rare. Totusi, acestea trebuie sa fie cunoscute de pacienta inainte de a-si da acordul asupra interventiei:
  • reactii adverse la anestezie
  • sangerare, hemoragie
  • infectie, inflamare
  • formarea hematoamelor/ seroamelor
  • asimetria sanilor/ mameloanelor
  • recidiva aspectului cazut al sanilor
  • pierderea sensibilitatii mamelonului
  • iregularitati ale tegumentului
  • vindecare lenta
  • cicatrici cheloide, vizibile (acestea se pot intinde, mari datorita unei elasticitati precare a pielii, implantarea unor proteze mamare prea mari sau a unui suport necorespunzator in faza de vindecare)

Unele dintre aceste complicatii sunt temporare, altele pot suferi ajustari minore ulterior, pentru a optimiza rezultatele (revizia cicatricilor).
In asociatie cu operatia de lifting a sanilor, unele paciente solicita si augmentarea mamara cu implanturi. In acest caz, pacienta trebuie sa inteleaga si riscurile si complicatiile aferente acestei proceduri de inserare a implanturilor (contractie capsulara, ruptura, deflatia implantului etc) .

Lifting-ul sanilor si cancerul mamar

In functie de varsta dumneavoastra si de prezenta cazurilor de cancer mamar in familia dumneavoastra, medicul chirurg va recomnda efectuarea unor mamografii inainte si dupa interventie (dupa cateva luni) pentru a putea monitoriza structura si consistenta tesutului glandular. Acestea vor folosi la detectarea timpurie a eventualelor modificari in densitatea si structura tesutului mamar glandular.

Studii ale unor doctori cercetari au stabilit ca mastopexia nu creste riscul de dezvoltare a cancerului mamar.

Lifting-ul sanilor si alaptarea

In timpul interventiei de mastopexie, complexul areolo-mamelonar ramane atasat de tesutul mamar, chiar daca este repozitionat. Astfel, nu sunt intrerupte ductele sistemului glactofor si nu exista riscul pierderii abilitatii de a alapta dupa operatia de ridicare a sanilor.
Doar in cazul in care mastopexia este corelata cu augmentarea mamara cu implanturi, exista riscul de a pierde aceasta abilitate, in functie de tipul implantului si tehnica aplicata (aceste riscuri trebuie sa le discutati cu medicul specialist).

Beneficiile interventiei de mastopexie

Interventia de ridicare a sanilor poate oferi rezultate impresionante asupra aspectului unei femei, in special daca aceasta este corelata si cu alte interventii de rejuvenare corporala (lifting corporal, liposuctie, lifting-ul bratelor, lifting facial, lifting-ul feselor, al coapselor etc).

  • imbunatatirea aspectului bustului si al conturului sanilor
  • rejuvenarea sanilor si a decolteului
  • corectarea ptozei mamare
  • repozitionarea sanilor / complexului areolo- mamelonar intr-o forma si proportie normala, naturala
  • alina durerile de spate si umeri cauzate de lasarea sanilor (in special in cazul sanilor mari)
  • elimina iritatiile, micozele si exfolierea excesiva a pielii de la nivelul santului inframamar
  • imbunatateste postura corpului
  • ofera posibilitate de varietate in garderoba datorita noii estetici a sanilor
  • contribuie la cresterea increderii in sine si formarea unei perceptii pozitive asupra propriei imagini
  • reda libertatatea de miscare, fara restrictii sau stanjeneala fizica sau psihica- ofera posibilitatea practicarii unor sporturi, activitati fizice

Daca aveti in vedere solicitarea unei interventii de ridicare a sanilor, trebuie sa va informati cu privire la ceea ce presupune interventia, la optiunile disponibile si sa intreprindeti o adevarata „expeditie” in cautarea celui mai bun chirurg estetician, pentru a va garanta rezultate optime.

Data actualizare: 22-12-2018 | creare: 12-01-2010 | Vizite: 44209
Bibliografie
1. Operatia de ridicare a sanilor -link: https://www.surgery.org/consumers/procedures/breast/breast-lift
2. Mastopexia -link: https://en.wikipedia.org/wiki/Mastopexy
3. Interventia de lifting al sanilor -link: https://www.yourplasticsurgeryguide.com/breast-lift/
4. Proceduri de ridicare a sanilor https://www.webmd.com/skin-beauty/mastopexy-breast-lifting-procedures
5. Tehnici de lifting al sanilor -link: https://plasticsurgery.about.com/od/bodyproceduresaz/tp/bl_techniques.htm
6. Informatii generale despre mastopexie ( ridicarea sanilor chirurgical) -link: https://www.smartplasticsurgery.com/breastlifts.html
7. Beneficii ale lifting -ului mamar -link: https://www.docshop.com/education/cosmetic/breast/lift/benefits/
8. Ghidul consumatorului privind mastopexia ( operatia de lifting al sanilor) -link: https://www.docshop.com/education/cosmetic/breast/lift/
9. Lifting-ul sanilor cu ajutorul laserului -link: https://www.docshop.com/education/cosmetic/breast/lift/technique-laser-bra/
10. Mastopexia - metoda chirurgicala de ridicare a sanilor -link: https://www.iplasticsurgeon.com.au/index.php?page=breast-lift
11. Tehnici chirurgicale pentru ridicarea sanilor -link: https://www.inlandcosmetic.com/breast-lift.html
12. Ce trebuie sa stiti despre mastopexie -link: https://plasticsurgery.about.com/od/bodyproceduresaz/p/breast_lift.htm
13. Interventia chirurgicala de lifting al sanilor -link: https://www.womensplasticsurgery.com/lift.html
14. Lifting -ul sanilor si implantul mamar -link: https://www.plasticsurgeryinfo.ca/plastic_surgery_articles/breastlift.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sânii
  • Auto-examinarea sânilor
  • Operatii estetice
  •