Protejarea fertilitatii (partea I)

©

Autor:

Protejarea fertilitatii (partea I)
Este o realitate faptul ca multe femei aleg in prezent sa-si amane perioada de conceptie. Insa multe dintre ele au descoperit in timp faptul ca nu este intodeauna usor sa ramana insarcinata – o gluma cruda a destinului avand in vedere cat efort au depus unele pentru a evita aparitia unei sarcini.
Pe masura ce femeile exercita o influenta tot mai mare in controlul propriei fertilitati, ele, dar si partenerii lor, trebuie sa fie constiente ca nu toate metodele contraceptive si stilurile de viata le ajuta sa-si conserve calitatile si abilitatile de a concepe pentru momentul pe care il vor alege, il vor considera potrivit. Si pe masura ce inainteaza in varsta trebuie sa-si ia din ce in ce mai multe masuri de protejare a fertilitatii.
Cu toate acestea multe dintre aspecte pot scapa controlului individual, dar este foarte important sa stiti ca aveti capacitatea de a va proteja sistemul reproductiv de factorii negativi, nocivi si sa va folositi de aceasta capacitate.
Modul in care aveti grija de dvs, de viata dvs, atat fizic cat si mental, testele medicale, controalele medicale si ginecologice de rutina influenteaza fertilitatea. Varsta este doar unul dintre factorii majori care afecteaza fertilitatea: important este sa aveti grija de sanatatea dvs, iar medicii va propun cativa pasi in acest sens, pe care o sa vi-i prezentam in cele ce urmeaza.

Ingrijirea corpului si a sanatatii in perioada de preconceptie reprezinta baza obtinerii unei conceptii facile, unei sarcini sanatoase si a unui copil sanatos:
1. Trebuie sa stiti exact ce alimente si substante va deterioreaza fertilitatea si accelereaza procesul de imbatranire celulara, corporala.
2. Detoxifierea corporala permite regenerarea celulara si indepartarea toxinelor din organism.
3. Dieta de fertilitate asigura vitaminele, mineralele si tot ceea ce are nevoie organismul pentru sanatatea ovulelelor si spermatozoizilor, sustinerea si dezvoltarea unei sarcini sanatoase.

Zi de zi intram in contact cu multi factori nocivi pentru organism si fertilitatea noastea, factori nocivi ce adauga presiune asupra celulelor. Trebuie sa contribuiti la detensionarea si detoxifierea celulara pentru a feri organismul de alte tipuri de toxine: medicatiile.

Protejati-va fertilitatea ! de...

>>> Protejarea fertilitatii de tesutul adipos, greutate extrema (supraponderal, subponderal)

Impactul fluctuatiilor de greutate, tesutului adipos in exces asupra corpului si fertilitatii:
* * dereglari hormonale si ale ovulatiei, menstrei;
* * risc mai mare de esec in cazul fertilizarii in vitro sau transferului embrionar (moarte sau avort) ;
* * corpul produce estrogen in exces si mai multi hormoni masculini – ce conduce la infertilitate;
* * la femeile supraponderale sau subponderale ovulatia poate sa dispara;
* * daca coeficientul de grasime este mai mic de 22% atunci ovulatia poate sa fie stopata ca urmare a insuficientei de estrogen (estrogenul este conservat in grasime, el este cel care asigura functionarea sistemului reproducator feminin) ;
* * o greutate peste media normala duce la cresterea nivelului de insulina din organism si impiedica ovarele sa mai elibereze ovulele in mod normal.
* * la barbatii obezi se reduce numarul si calitatea spermatozoizilor.

Cantitatea de tesut adipos este strans legata de cantitatea de estrogen pe care o secreta corpul dvs.

In cazul barbatilor grasimea depusa in jurul testiculelor duce la cresterea temperaturii in zona genitala si astfel are loc moartea spermatozoizilor.

>>> Protejarea fertilitatii de deficiente de nutritie

De evitat: grasimile trans (acizii grasi nesaturati, grasimile hidrogentate si partial hidrogenate gasite frecvent in fast food, snacks, chipsuri, margarina, pizza, produse de patiserie, biscuiti, uleiuri rafinate si dublu rafinate folosite la gatit, etc – de preferat uleiul de masline si de rapita), indulcitori artificiali, cofeina, aditivi alimentari de tipul MSG (Monosodium glutamate), alimente/apa contaminata, acizii grasi, carbohidratii simpli (alimente indulcite), faina alba, bauturile indulcite.

Alimentele procesate si aditivii si conservatii din mancare ce fac produsele atragatoare, gustoase si rezistente la conditii de depozitare obisnuite – reduc considerabil fertilitatea (teste efectuate pe animale). In plus ele genereaza obezitate ce de asemenea conduce la aparitia altor boli si afectiuni cardiace, vasculare si infertilitate.

Vegetarienii adesea cad in capacana a ceea ce ei numesc o "dieta sanatoasa" prin evitarea produselor animale, insa nu sunt suficienti de atentie la "imitatiile" vegetariene ale acestora (carnati vegetali) ce contin o sumedenie de substante chimice si aditivi ce fac produsele sa fie similare, sa aiba gust similar insa fara vreo urma de produs animal (potentiatori de arome, coloranti, conservanti, etc).

Este greu sa iti asiguri o dieta sanatoasa si toate mineralele si nutrientii de care are nevoie organismul si din alimentele neprocesate, organice, intrucat ele sunt produse in conditii de mediu nesigure, poluate. Mai mult decat atat, pentru a rezista conditiilor de depozitare, de transport si de prezentare ele sunt inghetate, prajite si reinghetate, refrigerate, vidate, scanate, iradiate, unse cu diverse subtante de protectie si ceruite cu o multitudine de substante toxice pe care noi le introducem in organism chiar daca alimentele nu sunt procesate. Prin aceste procese, actiuni, cele mai multe substante nutritive sunt distruse si de aceea alimentele sunt din nou modificate, alterate: sunt "imbogatite" sau "fortifiate" cu diverse minerale si vitamine.

O alta conceptie gresita obisnuita este legata de consumul fructelor de mare considerat sanatos. Insa la o analiza mai profunda asupra problemei veti constata ca apa poluata a generat modificatii genetice ale multor vietuitoare marine, de ce nu ar afecta negativ si organismul nostru? Pestii, molustele comestibile de apa adanca sunt incarcati cu mercur, iar cele de apa putin adanca cu combustibili si substante toxice revarsate in ape.

Tulburari de nutritie

Tulburarile de nutritie genereaza o multitudine de dezechilibre in organism si implicit afecteaza si fertilitatea barbatilor si a femeilor. Vestea buna este ca desi efectele tulburarilor de nutritie sunt devastatoare asupra organismului mai exista o sansa pentru conceptie daca femeia (dar si barbatul ca si factor de contributie 50 % in conceptie) trebuie sa ajunga la o greutate normala, stabila si sa fie sanatoasa si apta pentru conceptie (ceea ce uneori este imposibil datorita efectelor produse in timp de o nutritie inadecvata).
Riscul de infertilitate creste in cazul bulimicelor, anorexicelor, celor ce urmeaza o dieta cu calorii reduse, celor care fac exercitii si sport excesiv (atletele pentru maraton, dansatoarele).

Invers, un nivel de grasime corporala cu 10-15 % peste medie incarca corpul cu estrogen si interfereaza cu ciclul reproductiv.

>>> Protejarea fertilitatii de anumite suplimente alimentare si medicamente.

De evitat: medicamentele recreationale, antidepresivele, unele medicamente pentru boli cardiace si tensiune arteriala ridicata, suplimentele pentru amplificarea performantelor sexuale, anumite medicamente folosite in terapii hormonale.

>>> Protejarea fertilitatii de vicii: fumat, droguri, alcool, consumul excesiv de cofeina

Impactul fumatului asupra fertilitatii
* * la femei, fumul de tigara dauneaza grav motilitatii ovocitelor prin tubul fallopian si afecteaza atasarea ovulului fecundat de uter sau implantarea embrionului;
* * reducerea circulatiei sangvine generale, si in implicit si in zona genitala si a organelor pelviene si reproductive;
* * afecteaza cresterea si dezvoltarea embrionului;
* * fumatul deterioreaza ovulul, diminueaza calitatea acestuia si astfel abilitatea de a fi fertilizat- creste riscul de avort spontan;
* * scade numarul de ovule aspirate in cazul recoltarii de ovule pentru fertilizarea in vitro;
* * scade cantitatea, calitatea si motilitatea spermatozoizilor.

Impactul alcoolului asupra fertilitatii

* * reduce nivelul de productie a hormonilor reproductivi si pentru barbati si pentru femei;
* * diminuarea libidoului;
* * probleme in ceea ce priveste morfologia ovulelor si a spermatozoizilor (ce genereaza anomalii cromozomiale, malformatii) ;
* * determina calitatea si motilitatea scazuta a spermatozoizilor;
* * constrictia vaselor de sange inclusiv a celor care alimenteaza cu sange si nutriente ovarele (dar si testiculele) determina pierderea unui numar mare de ovule timpuriu (degenerare accelerata) ;
* * grabeste menopauza la femei cu cel putin 3 ani;
* * interfereaza cu abilitatea ovarelor de a produce estrogen ;
* * accelereaza diminuarea rezervei ovariene.

Impactul drogurilor (steroizi, marijuana, cocaina, etc) asupra fertilitatii
* * defecte morfologice ale spermatozoizilor si ovulelor;
* * diminuarea motilitatii spermatozoizilor;
* * productia de sperma mult diminuata.

>>> Protejarea fertilitatii de efectele poluarii mediului, de substante toxice

Anumite substante chimice (din diferite categorii si cu diferite utilizari mai mult sau mai putin frecvente) reduc nivelul de fertilitate atat la femei cat si la barbati.
Poluarea mediului inconjurator (sol, apa, aer) ne supune zilnic unor riscuri privind sanatatea si fertilitatea. Important este sa minimizam pe cat se poate aceste riscuri. Foarte multe substante chimice unele mai nocive, altele mai putin nocive in cantitati reduse, se revarsa in ape, sol sau sunt eliminate in aer. De exemplu pesticidele folosite pentru protejarea recoltelor ce ajung in aprozare si supermarketuri afecteaza sanatatea (chiar daca legumele si fructele sunt spalate foarte bine, acestea de multe ori patrund in sol si apoi in compozitia legumelor, fructelor).
Studii medicale confirma legatura dintre aparitia endometriozei si toxinele existente intr-un grad ridicat in mediul inconjurator (dioxina este o posibila cauza).

De evitat:
- pesticidele, erbicidele, fungicidele, emanatiile chimice ale vopselurilor, radiatiile, produsele chimice de curatat si solventi - expunere chimica aleatorie in mediul inconjurator.
- estrogen din natura : consumul de carne de peste din zone cu apa poluata, alimente ambalate in recipiente de plastic;
- produsele de curatat, de dezinfectie (excesiv), anumite produse cosmetice etc;
- dioxina ce patrunde in corp prin mancare.
- chimicalele din ambalajele de mancare, covoare, tapiterii;
- obiectele din clorura de polivinil sau din PVC;
- produsele chimice pentru piele, menstruatie, produse de curatenie si igiena corporala ce contin ftalati (phthalate) si parabeni, parfumuri sintetice, detergenti, solventi.

Impactul asupra fertilitatii:
* * dezechilibrarea nivelului hormonal (suplimentarea estrogenului din organism care mentine functionarea organelor reproductive la parametri normali) ;
* * dereglarea procesului de ovulatie si a menstrei;
* * blocarea actiunii testosteronului si mimarea estrogenului (hormonul feminin) - astfel are loc o efeminizare a fetusilor masculini si maresc riscul de imbolnavire de cancer sau infertilitate a acestora.

Dioxina (produsa in timpul procesului de fabricatie si distrugere a maselor plastice) este responsabila in multe cazuri de endometrioza. Reziduurile ce contin dioxina sunt purtate de aer, apa, ajung in sol sunt absorbite de plante, consumate apoi de animale si in final ajung in alimentele pe care le consumam noi. Astfel datorita carnii si a produselor lactate suntem foarte expusi acestei substante chimice. Aceste reziduuri se pot aseza si pe fructe si legume, insa daca le spalati bine reduceti riscul de contaminare.

Produsele de ingrijire personala – produsele cosmetice
Numeroase produse de ingrijire corporala contin substante daunatoare cum ar fi ftalatii, parabenii.
Parfumurile sintetice (fragrances) din produsele cosmetice, produsele de ingrijire corporala si chiar din produsele de curatare sunt reprezentate de acesti ftalati.
Desi barbatii tind sa intre in contact mai putin cu ftalatii ei sufera consecinte mai grave asupra sistemului reproducator decat femeile: scaderea productiei de sperma, vatamarea sau absenta epididimului (element al sistemului reproductiv masculin), vatamarea testiculara sau absenta glandei prostate sau a gonadelor.
De asemenea trebuie evitate odorizantele de camera si spray-urile de camera ce contin aceste substante. Se recomanda produsele naturale de eliminare a mirosurilor cum ar fi bicarbonatul de sodiu si aerul curat.
Parabenii adesea folositi ca si conservanti in produsele cosmetice imita estrogenul si este foarte repede absorbit de piele avand un impact negativ asupra sistemului hormonal. Efecte similare au substantele ce blocheaza activitatea endocrinelor (endocrin disruptors) si materialele din PVC.

Substante nocive de curatare
Agenti activi pe baza de petrol ce determina ruperea tensiunii din apa mai usor (detergenti, agentii de dedurizare a apei, agentii de asuplare/inmuiere a textilelor - balsamul de rufe) au fost asociati cu reducerea productiei de sperma si a marimii testiculelor (teste pe animale). Aceste substante nu sunt biodegrabile si polueaza mediul. In ceea ce priveste efectul asupra fertilitatii, unul dintre chimicalele ce fac parte din aceeasi grupa de substante este folosit ca spermicid.
Solventii utilizati in produsele de curatate a sticlei, covoarelor, a suprafetelor dure, produsele de degresare si detartrare sunt corelati cu anumite dificultati in procesul de procreere (teste pe animale). Atata timp cat patrund si dizolva substante dure, grasime, este evident ca patrund si in piele si sunt absorbiti usor in organism. Alegerea produselor de curatare organice, biodegradabile este destul de dificila avand in vedere lipsa unei etichetari corespunzatoare a produselor.

Meserii si domenii de activitate care presupun expunerea sporita la substante toxice ce afecteaza negativ fertilitatea (se recomanda renuntarea la mediul de lucru toxic sau minimizarea riscului) : industria agrochimica (fermieri non-organici), industria munitiei si armelor, industria textila, industria cosmetica, sanatate (muncitori ce lucreaza cu diversi solventi si reactivi, laboranti), laboranti si ingineri chimici, industria grea, industria vopselelor, industria materialelor plastice, confectii etc.

Ceea ce au in comun toate aceste medii de lucru sunt substantele nocive cu care se lucreaza, cunoscute si ca perturbatori ai functiilor endocrine (ce intrerup si interfereaza cu productia, secretia, transportul, actiunea si eliminarea hormonilor proprii organismului) ce conduc la dezechilbire hormonale periculoase si infertilitate. Acestea sunt: ftalatii, bisfenol A, organoclorurate si metabolitii sai, eter glicol, solventi organici si metale grele, si in cantitatati mai reduse substantele chimice din sampoane, ambalaje plastice pentru alimente (aceste substante polueaza solul si apa si ajung in alimente). Cititi eticheta de provenienta a alimentelor si modul de preparare!

ATENTIE!

Recomandari utile si foarte importante pentru protejarea fertilitatii

1. Analizati-va stilul de viata si eliminati pe cat posibil cat mai multi factori nocivi.
2. Mentineti-va sanatatea si forma fizica prin dieta si exercitiu fizic regulat (moderat).
3. Adoptati o dieta organica.
4. Folositi produse cosmetice si de ingrijire organice, naturale, bazate pe principii naturiste.
5. Efectuati examene medicale periodice – un diagnostic timpuriu poate preveni multe probleme de sanatate si fertilitate.
6. Cititi si documentati-va cat de putin in legatura cu mecanismele de functionare ale corpului si ciclului reproductiv – cu cat sunteti mai in tema in ceea ce priveste o buna functionare a corpului cu atat veti putea identifica mai usor anomaliile.
7. Protejati-va sistemul imunitar – el lupta pentru voi ca fiecare celula sa ramana sanatoasa pentru a functiona la parametrii optimi. Sistemul imunitar este cel care protejeaza sistemul hormonal si reproductiv.

Data actualizare: 14-02-2020 | creare: 29-04-2010 | Vizite: 10529
Bibliografie
Prelungirea fertilitatii -link:
https://www.menstruation.com.au/fertility/fertilitywise.html

Cum sa fii fertila mai mult timp? -link:
https://ezinearticles.com/?How-to-Stay-Fertile-Longer?&id=2026508

Fertilitatea si varsta - cum sa fii fertila mai mult timp? -link:
https://www.natural-fertility-prescription.com/how-to-stay-fertile-longer/

Protejarea fertilitatii -link:
https://www.rmaphiladelphia.com/preservingfertility.php

Prezervarea fertilitatii -link:
https://www.squidoo.com/preservefertility

Cum va puteti proteja fertilitatea? -link:
https://www.vitalab.co.za/content.asp?subID=47

Apararea fertilitatii -link:
https://www.womens-health.co.uk/preserving-your-fertility.html

Ce substante de curatenie domestica pot dauna fertilitatii tale? -link:
https://www.conceiveonline.com/fertility-health/cleaners-hurt-fertility/

Obiceiuri sanatoase pentru o fertilitate sanatoasa -link:
https://fitnesshealthtoday.com/habits-of-healthy-ladies/

Alegerea stilului de viata- efectul asupra fertilitatii feminine-link:
https://www.bellaonline.com/articles/art59641.asp

13 meserii daunatoare fertilitatii-link:
https://www.articlesnatch.com/Article/13-Occupations-Detrimental-To-Your-Fertility/886091

Impactul mediului asupra fertilitatii -link:
https://www.fertilityfactor.com/helping_conception_environment.html

Preveniti infertilitatea -link:
https://www.ehow.com/how_2048249_prevent-infertility.html

Fumatul si fertilitatea -link:
https://wesley.monashivf.edu.au/lifestyle-smoking-fertility.htm

Fertilitatea masculina si factori nocivi -link:
https://www.janelindsay.com.au/mens-health/fertility.html

Tulburarile de alimentatie si fertilitatea -link:
https://generalhealthtopics.com/eating-disorders-and-infertility-969.html

Copii miracol - fertilitatatea si factori daunatori analizati -link:
https://www.ivf.com/ch9mb.html

Protejeaza-ti fertilitatea -link:
https://www.seattlewomanmagazine.com/articles/mar08-2.htm

Protejarea fertilitatii- ce poti sa faci pentru ati proteja sansele de a deveni mama-sanatatea reproductiva -link:
https://findarticles.com/p/articles/mi_m0846/is_1_23/ai_107488125/?tag=content;col1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum