Mituri legate de infertilitate

©

Autor: Redacția ROmedic

Mituri legate de infertilitate

Infertilitatea este o problema a femeilor

Fals: Femeile si barbatii sunt responsabili in mod egal atunci cand este vorba de infertilitate. Cauza infertilitatii este feminina in 40% din cazuri, masculina tot in 40% din cazuri, iar in restul de 20% - infertilitatea se datoreaza ambilor parteneri sau are o cauza necunoscuta. De aceea este foarte important ca ambii parteneri sa efectueze analizele medicale, iar daca este cazul, tratamentul necesar.

Infertilitatea este cauzata de stres

Fals: Infertilitatea este o boala a sistemului reproductiv. Desi stresul poate afecta nivelul hormonal si ovulatia, el nu este responsabil si pentru incapacitatea de a ramane insarcinata. Stresul si emotiile puternice pe care le simti sunt rezultatul infertilitatii, iar nu cauza acesteia.

Nu te ingrijora: in timp, vei ramane insarcinata

Fals: Infertilitatea este o afectiune ce necesita in general tratament medical. Cel putin 50% din cuplurile care sunt supuse unui test de infertilitate, raspund la tratament si reusesc sa conceapa un copil. Rata „vindecarii spontane” in cazul cuplurilor care nu apeleaza la ajutor de specialitate este de doar 5%, ceea ce inseamna ca sansele cuplurilor de a concepe un copil sunt de 10 ori mai mari atunci cand acestea se prezinta la medic pentru a trata infertilitatea.


Daca, din orice motiv, esti ingrijorata in privinta capacitatii tale de a ramane insarcinata, programeaza o consultatie medicala cat mai repede posibil si efectueaza un test de infertilitate. Acest sfat este valabil mai ales daca:

  • Ai peste 35 ani
  • Ai cicluri menstruale neregulate
  • Menstruatia este dureroasa
  • Ai suferit mai multe avortui spontane in trecut
  • Ai folosit un dispozitiv intrauterin (DIU)
  • Ai avut o infectie pelvina sau ai suferit o chirurgie abdominala

Se recomanda efectuarea testului de infertilitate si in cazul persoanelor ale caror mame au luat hormonul sintetic dietilstilbestrol (DES) in timpul sarcinii, sau in cazul barbatilor care au suferit leziuni testiculare sau au avut infectii genitourinare frecvente.

Adopta un copil si vei ramane insarcinata

Fals: Din pacate, aceasta este una din cele mai dureroase idei preconcepute legate de infertilitate deoarece sugereaza ca adoptia este un tratament pentru infertilitate si nu o rezolvare fericita a acesteia pentru milioane de familii in fiecare an. In plus, aceasta afirmatie nu este deloc adevarata: studiile arata ca numarul cuplurilor care reusesc sa conceapa un copil dupa ce adopta este acelasi ca in cazul cuplurilor care nu adopta copii.

Partenerul te va parasi din cauza infertilitatii

Fals: Fara indoiala, infertilitatea este o criza majora a vietii, care afecteaza casatoria. Dar o relatie reusita necesita multa rabdare si eforturi sustinute din partea ambilor parteneri pentru a trece peste incercarile vietii, inclusiv cea a infertilitatii. Din fericire, majoritatea cuplurilor depasesc aceasta criza si, de cele mai multe ori, relatia lor devine mai puternica.

Poate nu esti facuta sa fii mama

Fals: Partenerul tau si cu tine ati luat hotararea de a deveni  parinti pentru ca aveti de oferit dragoste si sprijin unui copil. Faptul ca suferiti de o afectiune din cauza careia conceperea si ducerea la termen a unei sarcini sunt mai dificile, nu este nu semn care sa arate ca nu esti potrivita sa cresti un copil sau sa fii mama.

Viata mea va fi umbrita de infertilitate si nimic nu va mai fi la fel

Fals: Infertilitatea este o criza a vietii, care probabil ca va avea efecte asupra vietii tale la un moment dat. Este perfect normal sa te simti coplesita, sa ai crize de anxietate, tristete sau sa ai sentimente de vinovatie. In acelasi timp, dorinta de a avea un copil poate deveni singurul tau scop in viata, in detrimentul altor laturi ale vietii. Modul in care ti-ai imaginat viata va fi greu incercat, dar vei reusi sa treci cu bine peste aceasta criza. Trebuie sa intelegi ca aceste sentimente de tristete si de pierdere sunt normale.

Desi problemele si emotiile legate de infertilitate apar in viata in momente si in moduri imprevizible (sau previzibile – la menopauza, de exemplu), ele pot fi rezolvate pe masura ce strabati fiecare etapa a infertilitatii.


Data actualizare: 20-05-2014 | creare: 31-01-2007 | Vizite: 8764
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cauze de infertilitate la femei
  • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate feminina
  • Cauze hormonale de infertilitate la femei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum