Protecția împotriva cancerului observată la anumite organisme, explicată prin capacitatea crescută de a rezista radiațiilor

©

Autor:

Protecția împotriva cancerului observată la anumite organisme, explicată prin capacitatea crescută de a rezista radiațiilor
Oamenii de știință descriu comportamentul neobișnuit al lui T. adhaerens, o creatură marină, inclusiv capacitatea acesteia de a-și repara ADN-ul chiar și după leziuni semnificative ale radiațiilor. Descoperirile avansează investigațiile științifice ale mecanismelor naturale de suprimare a cancerului de-a lungul vieții.
O creatură simplă care locuiește în marin, cunoscută sub numele de Trichoplax adhaerens, are unele proprietăți remarcabile. Organismul său lipsit de organe sau structuri interne, poate tolera doze neobișnuit de mari de radiații care ar ucide majoritatea celorlalte forme de viață. Trichoplax adhaerens are o altă caracteristică intrigantă: capacitatea de a rezista cancerului. Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona descriu comportamentul neobișnuit al lui T. adhaerens, inclusiv capacitatea de a-și repara ADN-ul chiar și după leziuni semnificative ale radiațiilor.

Încă de la apariția vieții multicelulare pe pământ, natura a fost nevoită să se confrunte cu celulele care resping cadrul de cooperare cerut de multicelularitate. Astfel de celule, precum cele canceroase, preiau resursele din organism pentru propria lor funcționare și se răspândesc într-o manieră necontrolată. Cu toate acestea, cancerul nu afectează organismele în mod egal. Unele organisme reușesc să scape cu rate de cancer neobișnuit de scăzute, în timp ce alte specii sunt foarte predispuse la cancer. Deblocarea misterelor din jurul acestor discrepanțe în arborele vieții a devenit un domeniu major de cercetare în lupta pentru înțelegerea bolii și gestionarea ei mai eficientă.

Pe parcursul evoluției, unele specii au dezvoltat mijloace puternice de suprimare a cancerului. În general, fac acest lucru fie încercând să împiedice apariția mutațiilor în ADN, fie îmbunătățind fidelitatea mecanismelor de copiere a ADN-ului, fie reparând ADN-ul deteriorat, fie printr-o combinație a acestora. Spre deosebire de mamifere, T. adhaerens poate rezista la expunerea enormă la radiații și se poate recupera complet. În mod remarcabil, s-a demonstrat că unele T. adhaerens tolerează 218, 6 Gy de radiații. Pentru comparație, o doză de 6 Gy este în general fatală pentru oameni.

Deși radiațiile mari au provocat daune catastrofale ADN-ului lui T. adhaerens, puterile animalului de a repara ADN-ul au permis organismului să se recupereze după atac. Printr-o combinație de reparare agresivă a ADN-ului și ejecție a celulelor deteriorate, T. adhaerens se angajează în reînnoirea continuă a corpului, menținându-le fără cancer. Înțelegerea unor astfel de mecanisme poate stimula noi metode de prevenire și tratare a bolii la om.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-12-2021 | creare: 30-12-2021 | Vizite: 456
Bibliografie
Microorganism sheds new light on cancer resistance, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211223101432.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metoda imagistică care limitează doza de radiații de la scanările PET și SPECT
  • Topul celor mai iradiante explorări (radiografie pulmonară, CT și altele)
  • Efectele genetice ale radiațiilor de la Cernobîl
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum