Obezitatea la mamă asociată cu creșterea riscului de cancer la copil

©

Autor:

Obezitatea la mamă asociată cu creșterea riscului de cancer la copil

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of Pittsburgh a indicat că obezitatea în sarcină crește riscul de cancer la copii cu 57%, independent de alți factori.
Pe baza înregistrărilor de naștere din Pennsylvania, cercetătorii au descoperit o corelație între indicele de masă corporală (IMC) al mamelor, înainte de sarcină, și diagnosticul ulterior al cancerului la copiii acestora, chiar și după corectarea factorilor de risc deja cunoscuți, cum ar fi dimensiunea nou-născutului și vârsta maternă.

Studiu a analizat 2 milioane de înregistrări de naștere și 3.000 de înregistrări ale registrelor de cancer, în perioada 2003-2016 și a constat că obezitatea mamelor – un indice de masă corporală peste 40 – a însemnat un risc cu 57% mai mare, la copii, de a dezvolta cancer, înainte de a împlini 5 ani.

„Ne confruntăm cu o epidemie de obezitate în această țară. (n.r. SUA) Menținerea unei greutăți sănătoase nu este benefică doar pentru mamă, ci și pentru copii”, a declarat autorul principal, Jian-Min Yuan.

Cercetătorii sunt de părere că riscul copiilor de a dezvolta cancer este influențat, în principal, de nivelurile de insulină din corpul mamei în timpul dezvoltării fetale sau, poate fi influențat de schimbările care afectează expresia genelor mamei și care sunt transmise copiilor.

Este important de menționat că nu toate nivelurile de obezitate prezintă același risc. Printre mamele obeze care au participat la studiu, un IMC mai mare a însemnat un risc mai mare de cancer la copiii lor.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 29-02-2020 | creare: 17-07-2019 | Vizite: 541
Bibliografie
Maternal obesity linked to childhood cancer. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190710121607.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea maternă și diabetul gestațional ar putea favoriza instalarea precoce a pubertății la fete
  • Obezitatea poate fi „transmisă” de la mamă la făt
  • Legătura dintre durata alăptării, obezitatea maternă și hepatopatiile non-alcoolice la adolescenți
  •