Dieta de post ar putea veni în ajutorul terapiei cancerului de sân

©

Autor:

Dieta de post ar putea veni în ajutorul terapiei cancerului de sân

În urma elaborării unor studii realizate atât pe animale de experiență cât și pe oameni, s-a constatat că un regim alimentar de post împreună cu terapia hormonală aduc un beneficiu semnificativ în tratamentul cancerului de sân.
Oamenii de știință de la USC și IFOM Cancer Institute Milano împreună cu cei de la Universitatea din Genova au studiat rolul dietei de post în tratamentul cancerului de sân.

Punând la un loc rezultatele obținute, autorii au emis concluzia că o dietă de post scade nivelul insulinei din sânge, al factorului de creștere al insulinei (IGF1) și al leptinei. Modificările acestora se mențin pe termen lung, iar în experimentele efectuate pe animale de laborator, au fost asociate cu un răspuns al organismului împotriva cancerului de sân.

Pe animalele de experiență aceste efecte au dus la maximizarea eficienței terapiilor hormonale îndreptate împotriva afecțiunilor neoplazice (tampxofen și fulvestrant) și la întârzierea instalării rezistenței la aceste medicamente.

Studiile au fost realizate și pe un lot de 36 de femei care au primit concomitent terapie hormonală și regim alimentar de post. Rezultatele obținute au fost încurajatoare însă autorii menționează că este prea devreme pentru a stabili eficacitatea acestei asocieri fiind necesare studii pe grupuri populaționale mai mari.

Efectele observate pe parcursul studiilor au demonstrat o reducere a volumului tumoral, concomitent cu sensibilizarea cancerelor rezistente la tratament. Valter Longo, coordonatorul echipei științifice menționa că există cel puțin trei factori asupra cărora s-au observat modificări: insulină, IGF1 și leptină.

În plus, autorii au constatat că la șoarecii din cadrul experimentului, hiperplazia endometrială, unul dintre efectele adverse ale tamoxifenului a întârziat să apară, ceea ce sugerează și mai mult necesitatea avansării studiilor pentru a analiza o gamă mai largă de efecte favorabile.

Pe de altă parte, rezultatele obținute în urma unui nou studiu realizat pe 129 de pacienți chimiotratați pentru cancer de sân și cu regim alimentar de post au demonstrat o creștere a eficienței chimioterapiei.

Cunoscând faptul că majoritatea cancerelor de sân sunt sensibile la terapia hormonală prin exprimarea receptorilor pentru estrogen și progesteron, majoritatea terapiilor sunt bazate pe scăderea producerii de hormoni sau inhibarea legării hormonilor la receptorii specifici, însă sunt grevate de riscul apariției rezistentei la tratament.

Pacienții incluși în studiu au demonstrat o toleranță bună, urmând regimul de post timp de aproximativ 2 ani. Autorii menționează că sunt necesare studii pe un grup mare de pacienți pentru a stabili într-o manieră cât mai realistă dacă este eficient acest regim.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 28-07-2020 | creare: 28-07-2020 | Vizite: 795
Bibliografie
Fasting diet could boost breast cancer therapy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200721132735.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum