Suplimentele prenatale cu micronutrienți scad riscul de apariție a nou-născuților mici și vulnerabili

©

Autor:

Suplimentele prenatale cu micronutrienți scad riscul de apariție a nou-născuților mici și vulnerabili
Nașterea unui copil cu greutate mică la naștere, cu vârstă gestațională sub 37 de săptămâni (naștere prematură) sau mic pentru vârsta gestațională este mai frecventă în regiuni precum Asia de Sud și Africa subsahariană, unde statusul nutrițional al gravidelor poate fi precar. În 2020, se estimează că 19,8 milioane de nou-născuți la nivel mondial au avut o greutate mai mică decât cea normală, iar majoritatea proveneau din țări cu resurse financiare limitate. Din același an, datele sugerează că 26% dintre nașterile vii au fost reprezentate de nou-născuți mici sau prematuri, cu un risc semnificativ mai mare de mortalitate neonatală (2,4 milioane de decese neonatale la nivel global).
Pentru a preveni astfel de probleme, numeroase cercetări au arătat că intervențiile nutriționale antenatale pot contribui la scăderea incidenței nou-născuților prematuri sau cu greutate mică la naștere. În acest sens, suplimentele prenatale cu multiple micronutrienți (care conțin, de obicei, vitamine și minerale diverse) au început să fie privite ca o alternativă mai eficientă la combinația standard de fier și acid folic. Totodată, alte tipuri de suplimente, precum cele lipidice de dimensiuni reduse (care furnizează și energie, și acizi grași esențiali), au fost studiate pentru efectul lor asupra creșterii fetale.

Un studiu publicat recent în The Lancet Global Health evidențiază faptul că administrarea de suplimente prenatale cu multiple micronutrienți poate reduce considerabil riscul nașterii de nou-născuți mici și vulnerabili, adică prematuri ori cu greutate sub cea corespunzătoare vârstei gestaționale. Cercetătorii subliniază o scădere de aproximativ 27% a riscului de complicații neonatale atunci când gravidele primesc aceste suplimente, element esențial pentru îmbunătățirea sănătății perinatale în țările cu venituri mici și medii.

Metodologia studiului

Pentru a examina impactul suplimentelor prenatale cu multiple micronutrienți și, separat, al suplimentelor lipidice de dimensiuni reduse asupra riscului de a naște copii mici și vulnerabili, autorii studiului au realizat o meta-analiză cu date individuale provenite din 14 studii clinice randomizate dedicate suplimentelor cu multiple micronutrienți și 4 studii axate pe suplimente lipidice. Aceste cercetări s-au desfășurat în țări cu venituri mici și medii și au inclus doar participante fără boli preexistente severe (infecție cu HIV, diabet sau anemie severă), pentru a reduce confuziile în interpretarea rezultatelor.

Echipa de cercetare a clasificat nou-născuții în funcție de trei factori principali:
  • Vârsta gestațională (naștere la termen versus naștere prematură)
  • Statutul de creștere intrauterină (mici pentru vârsta gestațională comparativ cu cei considerați adecvați pentru vârsta gestațională)
  • Greutatea la naștere (greutate mică la naștere față de greutate normală la naștere)

Acest mod de clasificare a generat mai multe categorii, inclusiv nou-născuți la termen și cu greutate normală, nou-născuți prematuri dar cu greutate normală, precum și nou-născuți mici pentru vârsta gestațională ori cu greutate mică la naștere.  

În total, 23.292 de participante în grupul de control și 19.326 de participante în grupul ce a primit suplimente prenatale cu multiple micronutrienți au fost incluse în analiză. Vârsta medie a mamelor din grupul cu multiple micronutrienți a fost de aproximativ 24,34 ani, iar distribuția între nou-născuții de sex masculin și feminin a fost relativ echilibrată (51,8% față de 48,2%).  

Pentru suplimentele lipidice, 3.832 de participante au făcut parte din grupul de control, iar 2.414 de participante au primit aceste suplimente. Vârsta medie maternă în acest set a fost de 23,32 ani, cu o distribuție similară între nou-născuții de sex masculin și feminin.

Rezultate

Analiza în categorii multiple a arătat următoarele concluzii importante:
  • Suplimentele prenatale cu multiple micronutrienți au redus semnificativ riscul de a da naștere la cinci tipuri diferite de nou-născuți mici și vulnerabili (din cele nouă evaluate). Mai clar, s-a înregistrat o scădere statistic semnificativă atât în nașterile la termen cu greutate mică, cât și în cele premature cu greutate sub cea corespunzătoare vârstei gestaționale.  
  • Suplimentele lipidice prenatale au contribuit la reducerea riscului pentru anumite categorii de nașteri vulnerabile (de exemplu, nașteri premature cu greutate mai mare pentru vârsta gestațională), deși efectul nu a fost la fel de extins precum în cazul suplimentelor cu multiple micronutrienți.  
  • Suplimentele prenatale cu multiple micronutrienți au oferit un efect protector suplimentar în prevenirea combinării mai multor factori de risc: naștere prematură, creștere sub vârsta gestațională și greutate mică la naștere.  

În ansamblu, rezultatele indică faptul că administrarea suplimentelor prenatale cu multiple micronutrienți oferă beneficii semnificative în țările cu venituri reduse și medii, unde o astfel de intervenție nutrițională are potențialul de a reduce mortalitatea neonatală și complicațiile asociate copiilor prematuri și celor cu greutate mică. Constatările susțin ideea reorientării politicilor de îngrijire antenatală, trecând de la suplimentarea exclusivă cu fier și acid folic la suplimente prenatale mai complexe, care conțin multiple micronutrienți.

Data actualizare: 04-02-2025 | creare: 04-02-2025 | Vizite: 57
Bibliografie
Wang, D. et al. (2025) The effects of prenatal multiple micronutrient supplementation and small-quantity lipid-based nutrient supplementation on small vulnerable newborn types in low-income and middle-income countries: a meta-analysis of individual participant data. The Lancet Global Health. 13(2), e298 - e308. doi: https://doi.org/10.1016/S2214-109X(24)00449-2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nivelul scăzut de vitamina D în sarcină a fost asociat cu obezitatea la băieți
  • O dietă sănătoasă poate substitui suplimentele administrate pe perioada sarcinii?
  • Deficiențe nutritive importante constatate la femeile însărcinate
  •