Prof. Dr. John Ionescu: Poluarea mediului și alimentația – principalii factori în apariția cancerului
Data publicării: 12-04-2017
Poate fi prevenit cancerul? Este cancerul o sentință fatală? Care este rolul nutriției în terapia bolii neoplazice? De ce este nevoie de terapie personalizată în cazul bolnavilor de cancer? Sunt doar câteva întrebări cărora le-au aflat răspunsurile specialiștii și pacienții prezenți, sâmbătă, 18 martie, la simpozionul „Noutăți terapeutice în ONCOLOGIE. Importanța profilului metabolic tumoral în alegerea terapiei personalizate“. Simpozionul este al doilea din seria simpozioanelor de Medicină Integrativă, coordonate de cunoscutul Prof. John Ionescu (Germania) și organizate în colaborare cu UMF „Carol Davila“ București si SCM Events, Bucuresti.
Simpozionul s-a bucurat de o prezență-record, medici specialiști, medici de familie, dieteticieni și nutriționiști, pacienți și aparținători au aflat ultimele noutăți în domeniu. Prof. John Ionescu a trecut dincolo de teorie și a prezentat studii de caz și recomandări concrete în privința abordării pacientului cu cancer.
„Factorii principali în apariția tumorilor canceroase sunt gradul de poluare a mediului înconjurător și hrana pe care o ingerăm zi de zi. Poluarea chimică din locuință sau de la locul de muncă, diversele intervenții medicale (de genul protezelor metalice și al aliajelor dentare), asociate cu o hrană necorespunzătoare (îndeosebi excesul cronic de carbohidrați simpli cu indice glicemic crescut sau consumul crescut de carne roșie – vită, porc, vânat) pot iniția și accelera boala neoplazică. Un rol important au și fumatul, consumul de alcool sau droguri, infecțiile cronice virale, bacteriene și micotice, sedentarismul“, a arătat Prof. John Ionescu pe parcursul seminarului.
Adevăruri surprinzătoare despre cancer
Știați că în tumori se acumulează cantități impresionante de substanțe toxice din mediu (organo-toxine și metale tranziționale)? Sau că pacientului cu cancer îi dăunează antioxidanții? Ori că o perfuzie cu glucoză nu face decât să hrănească celula canceroasă? Acestea sunt doar câteva adevăruri surprinzătoare lămurite sâmbătă, 18 martie.
Prof. John Ionescu a atras atenția îndeosebi asupra stresului oxidativ. Dacă atunci când vorbim despre viață sănătoasă și prevenirea cancerului, punem accent pe aportul de antioxidanți în dietă și combaterea stresului oxidativ, în cazul bolii neoplazice se va urmări efectul pro-oxidativ și limitarea consumului de antioxidanți. Un exemplu este zincul, care este total contraindicat în boala canceroasă. În celulele canceroase se acumulează zinc, care este implicat în activarea enzimelor de multiplicare a celulei canceroase. „Poate părea surprinzător, dar simpla eliminare a zincului din dietă se asociază cu reducerea masivă a volumului tumoral“, a subliniat Prof. John Ionescu. În schimb, seleniul are efect antitumoral, efect pro-oxidativ în celulele canceroase. Curcuminul și resveratrolul sunt alți antioxidanți cu efect pro-oxidativ în celulele canceroase.
În privința metalelor tranziționale, cercetările efectuate în Clinica Prof. John Ionescu din Neukirchen (Germania) au arătat acumularea masivă a acestor metale în tumorile maligne. Unele metale mimează activitatea estrogenilor și favorizează dezvoltarea tumorilor. „O parte din metalele acumulate în tumori, cum ar fi nichelul si cadmiul, joacă rolul așa-zișilor „endocrine disruptors“, activând receptorii hormonilor estrogeni și inducând semnalele caracteristice la nivel nuclear și, implicit, proliferarea celulară“, a atras atenția specialistul.
Acumularea fierului, de exemplu, crește agresivitatea și variabilitattea geneticä a celulelor tumorale, iar chelarea fierului și a altor metale este recomandată în tratamentul și profilaxia bolii canceroase. Toate aceste informații au fost susținute cu dovezi și numeroase studii, prezentate în cadrul seminarului de către Prof. John Ionescu.
În ceea ce privește glucoza atât de prezentă în dieta modernă, aceasta este o hrană pentru tumori. Tumorile preiau de 20 până la 50 de ori mai multă glucoză din sânge decât celelalte celule ale corpului. De aceea, una din solutiile pentru inducerea apoptozei (moartea) celulelor canceroase este suprimarea glucozei. Însă celula canceroasă este deosebit de adaptabilă și, în lipsa glucozei, se îndreaptă către glutamină, un aminoacid prezent în carnea roșie sau lactate. Iată de ce, pe lângă glucoză, trebuie suprimate și sursele de glutamină. De unde își ia caloriile necesare bolnavul în acest caz? Din grăsimi și din proteine vegetale adecvate – este răspunsul oferit Prof. John Ionescu, care a oferit în acest context informații despre dieta ketogenă cu aport crescut de aminoacizi, MCTs și acizi grași omega 3, omega 7 și omega 9.
Pentru a sensibiliza celulele canceroase la acțiunea terapiilor clasice sau naturiste, prof. John Ionescu a expus trei intervenții pro-oxidative la îndemâna oricui: sportul (crește consumul de oxigen în tot corpul); hipertermia (sauna; crește potențialul redox în țesuturi) și postul terapeutic de 3-5 zile (scade nivelul glicemiei sangvine și al rezervelor reducätoare din celulele canceroase).
Cu ce informații au plecat participanții la conferință?
La finalul unei zile pline, cele mai importante lucruri de notat și aplicat în practica viitoare au fost:
-
Factorii care au indus tumora se află chiar în interiorul tumorii (organotoxine, metale tranziționale, virusuri).
-
Biochimia celulei tumorale este deosebită de biochimia celulei sănătoase din țesutul înconjurător și conferă avantaje excepționale celulei tumorale în capacitatea de a supraviețui, de a se multiplica și de a metastaza. În interiorul celulei tumorale, pH-ul este alcalin, favorabil multiplicării celulare, în vreme ce, în exteriorul celulei, pH-ul este acid prin acidul lactic și protonii de hidrogen eliminate permanent la exterior prin pompele specific celulelor tumorale. Acest pH scăzut blochează extrem de eficient activitatea celulelor imunitare, favorizând în același timp expansiunea tumorii și metastazarea.
-
Metabolismul energetic al celulei tumorale care favorizează creșterea poate fi susținut în necunoștință de cauză printr-o alimentație nerațională, bogată în alimente cu indice glicemic crescut (dulciuri, făinoase, fructe, sucuri dulci) și în substanțe reducătoare de genul glutationului, NADH, cisteinei și glucozei, în primul rând.
-
Antioxidanții sau alte elemente fiziologice, precum zincul, glutationul, vitamina E sau anumiți aminoacizi, de genul glutaminei, pot favoriza creșterea neoplazică și ca atare trebuie pe cât posibil îndepărtați din hrana zilnică.
-
29 Aprilie 2017: Concepte inovative în alergologie, dermatologie. Rolul factorilor de mediu, al microbiomului și al nutriției personalizate.
-
17 Iunie 2017: Relevanța clinică a proceselor de detoxifiere în medicina actuală. Protocoale terapeutice.
-
8 Octombrie 2017: Intervenții bio-hormonale, nutriționale și dermato-cosmetice în terapiile anti-aging actuale.
-
11 Noiembrie 2017: Terapii inovative în sindromul metabolic, obezitate și boli cardiovasculare.
Cine este Prof. John Ionescu?
Prof. John Ionescu este imunolog de renume internațional specializat în medicină integrativă, fondator și director științific al Clinicii Speciale Neukirchen din Germania, www.spezialklinik-neukirchen.de , autor a peste 230 de lucrări științifice de cercetare și brevete medicale, membru al unor prestigioase societăți precum Academia Europeană de Alergologie și Imunologie Clinică, al Societății Germane de Toxicologie, al Academiei Americane de Medicină Anti-Aging, profesor de biochimie medicală la Capital University, Washington DC până în anul 2006, profesor asociat de medicină integrativă și dermatologie oncologică la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și docent universitar la catedra de medicină nutrițională la Donau Universität Krems, Austria.
Simpozioanele de Medicină Integrativă sunt coordonate de Prof. John Ionescu și organizate de SCM Events (http://scmevents.net/), în colaborare cu UMF „Carol Davila“ București.
Programul următoarelor simpozioane
Informații suplimentare și înscrieri: Gabriela Ghica, SCM Events, tel.: 0757.205.791, e-mail: medicina@scmevents.net.