Privațiunile din copilărie sunt asociate cu impulsivitatea la maturitate

©

Autor:

Privațiunile din copilărie sunt asociate cu impulsivitatea la maturitate
Un studiu publicat recent în Scientific Reports arată că privațiunile din copilărie pot duce la un comportament impulsiv și chiar la adicții la maturitate. Aceste rezultate apar după o cercetare desfășurată timp de șase ani.
Această impulsivitate se traduce, mai târziu, în preferințe pentru alimente nesănătoase și calorice, care satisfac foamea pe moment. Studiul a mai descoperit și că tinerii expuși la sărăcie și nesiguranță alimentată a un indice de masă corporală mai mare la maturitate.

Pentru acest studiu echipa de cercetători a urmărit 146 de copii cu vârsta de aproximativ opt ani din unele dintre cele mai sărace zone din Anglia și i-a comparat cu tinerii din zonele mai afluente ale țării.

În experiment copiii trebuiau să aleagă să accepte o liră pe moment sau 10 lire după o săptămână sau o sumă mai mare după un an. Un copil impulsiv preferă o liră acum decât să aștepte o săptămână. O persoană mai puțin impulsivă poate aștepta chiar și șase luni pentru cele 10 lire.

Concluzia a fost că tinerii din zonele mai sărace sunt mai impulsivi, indiferent de vârstă și de inteligență, decât tinerii din zonele afluente. Se crede că această trăsătură de caracter se menține de-a lungul vieții.

Dovadă face și un studiu suplimentar în care s-a investigat impulsivitatea a peste 1.000 de vârstnici. Cercetarea a arătat că vârstnicii din zonele mai sărace sunt mai impulsivi și preferă o recompensă mai mică în prezent decât una mai mare la câteva zile distanță. Același studiu a mai relevat că adulții cu locuri de muncă repetitive aleg să ia o sumă mai mică în prezent decât să aștepte pentru o sumă mai mare așa cum este cazul unor ocupații precum cercetare și inginerie. (3)

Oamenii de știință au constatat și că privațiunile din copilărie cresc riscul de obezitate la maturitate, consum de droguri, fumat și jocuri de noroc. Privațiunile din copilărie joacă un rol semnificativ în comportamentul impulsiv. Și dacă genele nu pot fi modificate, autoritățile pot lua măsuri pentru a minimiza sărăcia în zonele defavorizate ale țării. În caz contrar, copiii vor avea de suferit.

sursa: Science Daily
foto: Aston University News

Data actualizare: 21-11-2022 | creare: 21-11-2022 | Vizite: 347
Bibliografie
1.Deprivation in childhood linked to impulsive behavior in adulthood, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221117135522.htm
2. Individual differences in decision-making: evidence for the scarcity hypothesis from the English Longitudinal Study of Ageing, link: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.220102
3. Individual differences in decision-making: evidence for the scarcity hypothesis from the English Longitudinal Study of Ageing, link: https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsos.220102
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dirijarea impulsivității la începutul adolescenței ar putea preveni tulburările de comportament ulterioare
  • Cum influențează furia, impulsivitatea și iritabilitatea satisfacția în viață?
  • Impactul inflamației cronice și a sărăciei asupra riscului de deces
  •