Comunicarea părinte-copil importantă pentru dezvoltarea celui mic

©

Autor:

Comunicarea părinte-copil importantă pentru dezvoltarea celui mic

De ce anume au nevoie bebelușii pentru a învăța și a crește armonios? Un aspect ar fi comunicarea cu părinții.

 

Studiile arată că un număr semnificativ de copii nu au parte de comunicarea atât de necesară pentru dezvoltarea limbajului verbal. A fost identificată o legătură între statutul social și numărul cuvintelor auzite timpuriu de un copil. Astfel, un copil care provine dintr-o familie cu venituri mici aude cu aproximativ 30 de milioane de cuvinte mai puțin decât restul, înjumătățindu-i astfel vocabularul acumulat până la vârsta de 3 ani comparativ cu un copil care provine dintr-o familie înstărită.

 

Logopedul Meredith Rowe împreună cu pediatrul Barry Zuckerman au publicat în jurnalul JAMA Pediatrics un ghid pentru părinți și medici despre tipurile de limbaj și vârsta la care trebuie introduse pentru dezvoltarea copilului.

 

Părinții nu ar trebui să înțeleagă mesajul greșit și să fie stresați de faptul că ar trebui atins un anumit număr de cuvinte pe zi. Ei trebuie doar să se concentreze pe alocarea unui timp oricât de scurt, dar de calitate, copilului lor pentru a stabili interacțiuni cu acesta.”

Naștere-6 luni: Perioada receptivă

În această perioadă părinții obișnuiesc să exagereze cu sunetele și cu expresiile faciale pentru a atrage atenția celui mic. Când parinții răspund cu căldură oricărui murmur rostit de copil, aceștia creează o legătură care pune bazele capacității de învățare a celui mic.

6-18 luni: Copiii sunt ca niște bureți care absorb cuvinte

Cei mici pot înțelege tot ce li se spune. Aceasta este perioada în care învață foarte mult. Ei pot indica nasul cu aproximativ 6 luni înainte sa poată rosti cuvântul „nas”. Cel mai bine învață din interacțiunile sociale. Cheia acestei etape constă în arătatul obiectelor și denumirea lor în fața celui mic.

18-36 luni: Provocare

În timp ce abilitățile verbale și cognitive se dezvoltă, părinții pot începe să aibă mai multe conversații care să-l provoace pe cel mic. Întrebările de tipul „ce?” și „unde?” pun mintea copilului la contribuție și îl ajută sa se dezvolte mai mult.

Peste 36 luni: Dincolo de prezent

La această vârstă copiii învață cele mai multe cuvinte din conversații despre trecut și viitor. Părinții pot începe să construiască abilitățile de povestitor ale copilului, cerându-i acestuia să povestească ceea ce vede sau aude. Întrebările de tipul „de ce?” și „cum?” sunt cheia acestei etape în formarea vocabularului copilului.

 

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 27-10-2024 | creare: 29-09-2016 | Vizite: 1880
Bibliografie
How parent-child communication from birth to age 3 sets the stage for lifelong success, link: https://medicalxpress.com/news/2016-07-parent-child-birth-age-stage-lifelong.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bebelușii pot face asocieri între sunete și emoțiile de pe față
  • Cântecele îmbunătățesc comportamentul vizual social al sugarilor
  • Mamele cu depresie reacționează mai lent în interacțunea cu bebelușul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum