Prescripție ochelari - explicații termeni OD, OS, CYL, SPH

Prescripție ochelari - explicații termeni OD, OS, CYL, SPH

©

Autor:

Prescripție ochelari - explicații termeni OD, OS, CYL, SPH

Ochii sunt cele mai importante organe de simÈ›, dar È™i cele mai complexe, care au capacitatea de a identifica È™i de a procesa milioane de informaÈ›ii în fiecare secundă.
Din punct de vedere morfo-structural, ochiul este alcătuit din următoarele elemente anatomice: cornea, sclera, pupilele, irisul, camerele oculare, cristalinul, corpul ciliar și ghemele capilare, corpul vitros, retina, coroida, pata galbenă și nervul optic.

Consultația oftalmologică

Atunci când funcÈ›ionalitatea ochilor este afectată, aceste organe transmit semnale care nu trebuiesc nicidecum igorate; printre acestea se numără:

  • scăderea vederii,
  • creÈ™terea sensibilității oculare în urma expunerii la lumină puternică,
  • durerile oculare,
  • hiperlacrimaÈ›ia sau senzaÈ›ia de ochi uscat, etc.


Din păcate, în cele mai multe cazuri, bolnavii se prezintă la medicul oftalmolog atunci când semnele clinice de afectare oculară sunt accentuate, iar vederea este sever afectată.

Etapele consultaÈ›iei oftalmologice sunt uÈ™or de parcurs È™i nedureroase, iar rezultatul este oferit pe loc bolnavului. În majoritatea cazurilor, tratamentul afecÈ›iunilor oculare constă în prescrierea ochelarilor de vedere, iar cazurile mai severe necesită tratament chirurgial. Tratamentul medicamentos este foarte rar utilizat în contextul afecÈ›iunilor oculare. În caz de identificare a vreunei afecÈ›iuni oculare, medicul va prescie pe loc o reÈ›etă pentru ochelarii de vedere.

Această reÈ›etă pentru ochelarii de vedere cuprinde informaÈ›ii specifice fiecărui bolnav în parte, care pot varia de la un ochi la altul. ReÈ›etele pentru ochelarii de vedere se pot prezenta sub diferite modele, însă parametrii È™i simbolurile notate sunt aceleaÈ™i.

Explicația termenilor din prescripția de ochelari de vedere:


  • VA = vedere de aproape
  • VD = vedere la distanță
  • OS = ochiul stâng
  • OD = ochiul drept
  • AO = ambii ochi
  • CIL = cilindru; acest simbol este marcat în caz de identificare a astigmatismului È™i constă în existenÈ›a unei anomalii de sfericitate, mai frecvent la nivelul corneei È™i mai rar la nivelul cristalinului. În acest context, se produce aplatizarea sau bombarea corneei, cu necesitatea unei dioptrii la nivelul unui ax.
  • DP = distanță pupilară sau distanÈ›a interpupilară; acest parametru măsoară distanÈ›a existentă între centru pupilar al ochiului drep È™i cetrul pupilar al ochiului stâng. DistanÈ›a pupilară este necesară pentru realizarea unor lentile de ochelari corespunzătoare. În cazul asimetriilor faciale vizibile macroscopic (cu ochiul liber), precum È™i în cazul bolnavilor care necesită lentile speciale progresive, bifocale sau degresive, măsurarea distanÈ›ei pupilare sau interpupilare se realizează la nivelul fiecărui ochi.
  • SF = sfera. Acest parametru poate fi pozitiv sau negativ È™i reprezintă valoarea necesară dioptriilor lentilelor corespunzătoare pentru corectarea vederii. Acest parametru este cu atât mai important cu cât este mai bine cunoscut faptul că fiecare ochi poate avea dioptrie diferită. Valoarea minus a dioptriei semnifică existenÈ›a miopiei È™i presupune existenÈ›a unei dificultăți în identificarea obiectelor aflate la distanță. Valoarea plus a dioptriei semnifică existenÈ›a hipermetropiei, care presupune imposibilitatea de a focaliza obiectele aflate în apropierea globilor oculari.
  • AX = axul. Acest parametru este notat de la 0 la 180 de grade È™i semnifică localizarea cu exactitate a axului la nivelul căruia este necesară corectarea vederii.
  • AVCC = acuitate vizuală cu corecÈ›ie. Acuitatea vizuală reprezintă capacitatea ochilor de a observa forma, dimensiunea È™i celelalte detalii vizuale ale obiectelor din jur. Acuitatea vizuală poate fi determinată prin intermediul optotipului (acel panou cu litere cu litere, cifre, desene sau simboluri prezent pe unul dintre pereÈ›ii cabinetului de oftalmologie). Determinarea acuității vizuale trebuie realizată pentru fiecare ochi, atât de la aproape, cât È™i de la distanță.
  • AVFC = acuitate vizuală fără corecÈ›ie.
  • ADD = adiÈ›ia; acest parametru reprezintă puterea de mărire adăugată porÈ›iunii inferioare a lentilelor multifocale È™i are drept scop prezbiopia. Numărul înscris în această secÈ›iune este întotdeauna cu plus È™i variază de la 0,75 la 3,00 D È™i prezintă aceeaÈ™i putere pentru ambii ochi.


Prisma
este un parametru care reprezintă cantitatea de putere prismatică determinată în dioptrii de prisme È™i are drept scop corectarea tulburărilor de aliniere ale ochilor. Prisma este inscripÈ›ionată într-un număr redus de prescripÈ›ii pentru ochelari È™i este notată în fracÈ›ii sau în unități metrice. DirecÈ›ia prismei este notată prin marcarea poziÈ›iei relative a marginii sale principale. Notarea direcÈ›iei prismei se realizează prin utilizarea următoarelor patru abrevieri:

  • BD = baza inferioară
  • BU = baza superioară
  • BO = baza exterioară (cea dinspre urechea purtătorului)
  • BI = baza interioară (cea dinspre nasul purtătorului). [1], [2]


Cea mai mare greÈ™eală a persoanelor care se confruntă cu diferite afecÈ›iuni de vedere este purtarea ochelarilor de vedere fără consultarea unui medic oftalmolog È™i fără deÈ›inerea unei reÈ›ete pentru ochelari prescrisă de către acesta. În acest mod, riscul de deteriorare a vederii este mult mai ridicat.

Cel mai corect mod de a trata diferitele afecțiuni oculare este consultarea unui medic oftalmolog și purtarea ochelarilor prescriși de către acesta.

Dioptrii: ochelari de vedere vs. lentile de contact

Dioptriile pentru ochelarii de vedere nu similare celor pentru lentilele de contact. Prescripția pentru ochelari de vedere nu poate fi folosită pentru achiziționarea lentilelor de contact.

PrescripÈ›ia pentru lentilele de contact este diferită È™i conÈ›ine anumite informaÈ›ii suplimentare, care nu sunt amintite în prescripÈ›ia pentru ochelarii de vedere, precum curba centrală (de bază) a suprafeÈ›ei din spatele lentilei de contact, numele lentilei de contact recomandat de către medic, producătorul lentilei de contact recomandat de către medic È™i diametrul lentilei de contact.

Totodată, puterea lentilelor de contact este diferită față de puterea unei prescripții pentru ochelarii de vedere deoarece, distanța dintre lentilele de contact și suprafața oculară este mult mai redusă față de distanța la care sunt purtate lentilele pentru ochelarii de vedere (la aproximativ 12 mm). [1], [2]

 


Data actualizare: 07-01-2020 | creare: 07-01-2020 | Vizite: 22792
Bibliografie
1. How to read your eyeglasses prescription, link: https://www.allaboutvision.com/eyeglasses/eyeglass-prescription.htm
2. How to Read Your Eyeglass Prescription, link: https://www.webmd.com/eye-health/how-read-eye-glass-prescription
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele ochelarilor pe termen lung - ne strică sau ne îmbunătățesc vederea?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum