Potrivit cercetărilor, laptele degresat crește riscul de prediabet, iar iaurtul cu grăsimi scade acest risc
©
Autor: Airinei Camelia
![Potrivit cercetărilor, laptele degresat crește riscul de prediabet, iar iaurtul cu grăsimi scade acest risc](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=45816.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul a inclus 74.132 de participanÈ›i din studiul Lifelines, iar consumul de lactate la bază a fost măsurat folosind chestionare validate de frecvență a consumului de alimente (Flower-FFQs). Prediabetul a fost evaluat folosind criteriile WHO/IEC ca niveluri de glucoză în sânge între 110-125 mg/dL È™i hemoglobina glicată (HbA1c) între 6,0%-6,5%.
S-au folosit modele de regresie Poisson pentru a calcula valorile riscului relativ (RR) ajustate pentru factori demografici, comportament de viață, consum alimentar È™i istoric de diabet în familie. Cercetătorii au folosit È™i reÈ›ele de modelare grafică mixtă pentru a evalua interconexiuni. Produsele lactate investigate au inclus lactate fermentate, iaurt, lapte, smântână, îngheÈ›ată È™i brânză.
Rezultate
- Vârsta medie a participanÈ›ilor a fost de 46 de ani; 60% au fost femei È™i 19% fumători.
- Consumul mediu de lactate a fost de patru porții pe zi.
- În rândul participanÈ›ilor olandezi, 3,7% au dezvoltat prediabet.
- Cele mai multe produse lactate au avut asocieri neutre cu prediabetul, cu excepția laptelui cu conținut scăzut de grăsime și a laptelui simplu, care au crescut riscul.
- Iaurtul cu conținut ridicat de grăsimi (25% din consumul de iaurt) a fost asociat cu un risc mai scăzut.
Concluzii
-
- Rezultatele studiului au arătat o relaÈ›ie între consumul de lapte cu conÈ›inut scăzut de grăsimi È™i prediabet, cu laptele simplu È™i cu conÈ›inut scăzut de grăsimi asociat cu un risc mai mare în cel mai înalt cvartil.
- Iaurtul cu conținut ridicat de grăsimi a fost asociat cu un risc redus, dar această legătură nu a mai fost semnificativă după controlul pentru alte categorii de alimente.
- Mai multe studii sunt necesare pentru a descoperi procesele care stau la baza relației dintre iaurt și diabet.
sursa: News Medical
foto: AI generated
Data actualizare: 12-12-2023 | creare: 12-12-2023 | Vizite: 573
Bibliografie
Study shows low-fat milk may increase prediabetes risk, high-fat yogurt lowers it, link: https://www.news-medical.net/news/20231210/Study-shows-low-fat-milk-may-increase-prediabetes-risk-high-fat-yogurt-lowers-it.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Consumul de lactate (iaurtul nepasteurizat)
- Prediabet cauzat de medicamente?
- Nivel colesterol lactate
- E adevărat că lactoferina din lapte și lactate face aproape minuni la sănătate?
- Daca am prediabet.Ce e de făcut?
- Dieta cu lactate (iaurt, kefir, sana, iaurt natur, lapte bătut+putina brânză) )
- Diabet sau prediabet?
- Obezitate gradul 1 si Siofor 1000