Pot țânțarii să transmită noul coronavirus?

©

Autor:

Pot țânțarii să transmită noul coronavirus?
Țânțarii, incriminați pentru răspândirea la scară largă a unor afecțiuni severe, precum malaria, encefalita sau febra galbenă, nu pot răspândi noul coronavirus, se arată într-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății.
Până la momentul actual, nu există informații sau dovezi care ar putea să sugereze că noul coronavirus poate fi transmis de către țânțari.

Există dovezi care sugerează că noul coronavirus a fost transmis de către un animal, însă nicio dovadă care să justifice răspândirea mitului conform căruia coronavirus ar putea să fie transmis de țânțari sau căpușe. Noul coronavirus se răspândește în principal de la o persoană la alta, în special între persoane aflate în contact strâns de proximitate (la o distanță de minimum șase metri). Transmiterea virusului se face în urma contactului cu sputa, picăturile de salivă sau descărcările nazale (mucusul nazal) ale persoanei infectate, de către o persoană sănătoasă.

Sputa, produsul patologic secretat de glandele mucoase și seroase ale aparatului respirator, expectorată în cursul unui acces de tuse sau a strănutului de către o persoană infectată, poate infecta un număr crescut de indivizi. Sputa reprezintă principala sursă de infectare, deoarece cantitatea de lichid expectorat în urma tusei sau a strănutului de către o persoană contaminată este crescută, fiind posibilă contaminarea cu ușurință a obiectelor. În plus, picăturile de spută pot infecta o persoană pe calea aerului, în urma inhalării particulelor expectorate. Virusul poate fi transmis cu ușurință, inclusiv de către persoane asimptomatice. Cu toate acestea, oamenii de știință arată că persoanele care prezintă simptome sunt cele mai contagioase.

Pentru a evita contractarea virusului, se recomandă spălarea frecventă a mâinilor cu săpun, pentru minimum 20 de secunde sau curățarea mâinilor curate cu soluții pe bază de alcool (cu o concentrație de alcool de minimum 60%). De asemenea, este recomandat să se evite contactul social și să se păstreze o distanță de minimum șase metri de orice persoană care tușește sau strănută.

Data actualizare: 12-09-2021 | creare: 23-03-2020 | Vizite: 591
Bibliografie
Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Myth busters, link: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
How It Spreads, link: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/transmission.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum