Posibilă legătură între temperatura corpului și depresie

©

Autor:

Posibilă legătură între temperatura corpului și depresie
O cercetare recentă sugerează o posibilă legătură între temperatura corporală ridicată și depresie, deschizând calea spre noi metode de tratament.
Studiul TemPredict a investigat asocierile dintre temperatura corpului, colectată atât prin auto-raportare cât și prin senzori purtabili, și simptomele depresive într-un eșantion internațional vast (peste 20,000 de participanți). Rezultatele indică o corelație pozitivă între temperaturile ridicate ale corpului și nivelurile mai înalte de simptome depresive, confirmând constatările anterioare din studii mai mici. În particular, s-a observat că temperaturile distale ale corpului măsurate în timpul trezirii sunt mai ridicate la persoanele cu simptome depresive mai severe. Această asociere a fost robustă chiar și după ajustarea pentru variabile precum ora zilei la care a fost măsurată temperatura, vârsta și sexul biologic, factori cunoscuți pentru a influența temperatura corpului.

Analizele au dezvăluit, de asemenea, că diferențele de temperatură distală între perioadele de somn și veghe sunt mai mici la persoanele cu simptome depresive mai severe, sugerând o posibilă disfuncție termoreglatorie la această populație. Importanța acestor descoperiri este subliniată de cercetările anterioare care indică potențialul sistemului termoreglator ca țintă terapeutică. De exemplu, hipertermia corporală totală a demonstrat efecte antidepresive rapid și sustenabil după un singur tratament, oferind o posibilă cale de intervenție pentru persoanele cu depresie și temperatură corporală crescută.

Studiul a prezentat câteva limitări, inclusiv variabilitatea metodelor de măsurare a temperaturii corporale și posibilele erori de măsurare asociate cu dispozitivele purtabile. Cu toate acestea, utilizarea E-valoriilor în analizele de sensibilitate a sugerat că este puțin probabil ca factorii neevaluați să explice complet observațiile. Aceste rezultate întăresc ipoteza că temperatura corpului ar putea servi ca un marker biologic al depresiei pentru unele persoane cu simptome depresive, evidențiind necesitatea de a explora mai departe tratamentele care vizează temperatura corporală crescută la indivizii cu depresie.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-02-2024 | creare: 07-02-2024 | Vizite: 482
Bibliografie
Are body temperature and depression linked? Science says, yes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240205204435.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia la vârstnici
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum