Îți controlezi mai ușor emoțiile dacă vorbești cu tine la persoana a treia
©
Autor: Airinei Camelia

Spre exemplu, dacă un bărbat numit John este supărat din cauză că a fost părăsit de iubita sa, el poate să-și reflecte sentimentele la persoana a treia („De ce este John supărat?”) sau la persoana întâi („De ce sunt supărat?”). Autorii sunt de părere că adresarea la persoana a treia ajută individul să se distanțeze psihologic de propriile emoții, fapt ce reprezintă un sprijin în autoreglarea emoțională.
Studiul a constat în două experimente. În primul, participanții au privit imagini neutre și imagini deranjante, reacționând la acestea la persoana a treia și la persoana întâi. Activitatea cerebrală le-a fost monitorizată în acest timp, prin electroencefalograme. Atunci când priveau imaginile tulburătoare (cum ar fi un bărbat care le ținea un pistol al tâmplă), activitatea cerebrală emoțională scădea rapid (într-o secundă) dacă se refereau la sine la persoana a treia.
În al doilea experiment, participanții reflectau asupra unor experiențe dureroase din trecut folosind a treia persoană și persoana întâi, în timp ce li se măsura activitatea cerebrală prin RMN funcțional. La fel ca în primul experiment, activitatea din zona cerebrală asociată cu experiențele emoționale dureroase a fost mai scăzută când subiectul se referea la sine la persoana a treia, sugerând o reglare emoțională mai bună.
„Rezultatele scanării activității cerebrale în cele două experimente sugerează faptul că vorbind cu sine la persoana a treia poate fi o metodă de reglare emoțională aproape fără efort. Acest lucru implică multe privind înțelegerea modului de acțiune a auto-reglării emoțioale și ajutarea oamenilor să-și controleze emoțiile în viața de zi cu zi”, a spus profesorul în psihologie Ethan Kross de la University of Michigan.
Sursa: ScienceDaily
Data actualizare: 08-06-2019 | creare: 02-08-2017 | Vizite: 1370
Bibliografie
Talking to yourself in the third person can help you control emotions, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170726102906.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Eficacitatea și siguranța antidepresivelor la persoanele cu depresie asociată cu alte afecțiuni (meta-analize)
- Cercetătorii constată că trădarea nu face neapărat pe cineva mai puțin demn de încredere dacă există și beneficii
- Crizele de furie la copiii preșcolari ar putea fi legate de ADHD
- Doar 6,9% dintre persoanele cu o tulburare psihică sau de consum de substanțe au primit tratament eficient
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Stări îngrozitoare de neliniște permanenta
- Emoții puternice ce nu le pot controla
- TPSV - Simt ca nu-mi pot controla emotiile
- Ce anume se intampla