Portocalele roșii depozitate la răcoare ar putea fi mai sănătoase

©

Autor:

Portocalele roșii depozitate la răcoare ar putea fi mai sănătoase
Portocalele roșii - Citrus sinensis (L.) Osbeck - sunt apreciate pentru compușii lor benefici pentru sănătate, precum antocianinele, flavonoidele, polifenolii, acizii hidroxicinamici și acidul ascorbic. Acești compuși oferă multiple beneficii sănătății, inclusiv proprietăți antiinflamatorii, antidiabetice, antivirale, antiobezitate și antitumorale. De asemenea, acestea ajută la reducerea riscurilor de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, și contribuie la prevenirea stresului oxidativ și a deteriorării cauzate de radicalii liberi.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida au evaluat influența diferitelor temperaturi de depozitare post-recoltare (6, 8, 10 și 12 °C) asupra nivelurilor de antocianine, compuși promotori de sănătate și activitate antioxidantă, precum și asupra altor atribute fizico-chimice ale portocalelor roșii „Budd Blood” pe parcursul unei perioade de depozitare de 60 de zile.

Rezultate

Rezultatele studiului au arătat că temperaturile de depozitare au un impact semnificativ asupra pierderii în greutate, fermității fructelor, solubilității totale a solidelor (TSS), acidității titrabile (TA), raportului TSS/TA și pH-ului sucului. În speță, temperaturile mai scăzute (6 și 8 °C) au ajutat la menținerea calităților fizico-chimice ale fructelor, în timp ce temperaturile mai ridicate (10 și 12 °C) au promovat cele mai mari creșteri în concentrarea totală de antocianine (TAC), conținutul total de fenoli (TPC) și activitatea antioxidantă totală (TAA) pe parcursul perioadei de depozitare.

Concluzii

Studiul a demonstrat că temperaturile de depozitare au un impact semnificativ asupra acumulării de antocianine, conținutului fitochimic și activității antioxidante în portocalele roșii. Temperaturile mai ridicate de depozitare au fost mai eficiente în promovarea acumulării de antocianine și alte compuși benefici, oferind astfel o strategie naturală și simplă pentru îmbunătățirea pigmentației de antocianine și a altor proprietăți de sănătate în portocalele sanguine cultivate în climat tropical și subtropical. Aceste descoperiri pot contribui la promovarea produselor din portocale sanguine mai sănătoase și mai atractive vizual, pentru a satisface cererea pieței și preferințele consumatorilor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 25-06-2024 | creare: 25-06-2024 | Vizite: 131
Bibliografie
Cooling ‘blood oranges’ could make them even healthier – a bonus for consumers, link: https://www.news-medical.net/news/20240621/Cooling-e28098blood-orangese28099-could-make-them-even-healthier-e28093-a-bonus-for-consumers.aspx

Image by dmarr515 on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum depozităm corect alimentele
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum