Noi dovezi în favoarea consumului zilnic de nuci și semințe, pentru o inimă sănătoasă
©
Autor: Airinei Camelia
Un nou studiu investighează asocierea dintre excesul de greutate sau obezitate și bolile cardiovasculare (BCV) și potențialele beneficii ale consumului anumitor tipuri de nuci în reducerea riscurilor de boli de inimă. Studiul a examinat efectele consumului zilnic de nuci mixte asupra profilurilor lipidice, markerilor inflamatori și lipoproteinei (a) [Lp(a)] la persoanele supraponderale sau obeze.
Nucile conțin componente benefice precum grăsimi nesaturate, antioxidanți, fitochimice și fibre solubile. Mai multe studii au arătat că migdalele, nucile, nucile de macadamia, fisticul și nucile braziliene pot reduce semnificativ colesterolul total și nivelul LDL-C și pot crește HDL-C. Unele studii au demonstrat, de asemenea, niveluri scăzute de Lp(a) odată cu consumul de migdale.
Studiul a fost unul randomizat controlat și a implicat participanți supraponderali sau obezi. Ei au fost desemnați să consume fie nuci amestecate, fie covrigi nesărați timp de 16 săptămâni. Diferiți factori de risc BCV au fost măsurați la momentul inițial și în timpul vizitelor de urmărire.
Descoperirile au arătat că suplimentarea cu nuci amestecate a redus procentul de grăsime corporală, glucoza, tensiunea arterială diastolică și nivelurile de adiponectină. A existat o tendință de scădere a nivelurilor de 8-oxodG și CPR, precum și o creștere nesemnificativă a capacității antioxidante totale. Cu toate acestea, Lp(a), insulina, lipidele plasmatice, HMGB1 și enzimele funcției hepatice nu au fost afectate.
În timp ce unele studii au sugerat că creșterea consumului de ulei de nucă sau vegetal nu a schimbat semnificativ nivelurile de Lp(a), au existat rezultate contradictorii, indicând influența potențială a factorilor genetici și a protocoalelor de măsurare. Profilul genetic și cercetarea ulterioară asupra intervențiilor dietetice sunt necesare pentru a înțelege mai bine concentrațiile de Lp(a).
Consumul mixt de nuci a dus la o reducere a grăsimii corporale și la creșterea oxidării grăsimilor, contribuind potențial la atenuarea acumulării de grăsime corporală. Componentele bioactive ale nucilor, cum ar fi antioxidanții și fibrele alimentare, ajută la reducerea stresului oxidativ, a inflamației și a riscurilor de BCV. Consumul de nuci îmbunătățește și dislipidemia și obezitatea, scăzând riscul de BCV.
Studiul oferă informații valoroase asupra efectelor pe termen lung ale consumului mixt de nuci asupra adulților supraponderali și obezi și evidențiază beneficiile potențiale ale nucilor în reducerea riscurilor de BCV.
sursa: News Medical
foto: Aleksandr Grechanyuk / Shutterstock.com
Nucile conțin componente benefice precum grăsimi nesaturate, antioxidanți, fitochimice și fibre solubile. Mai multe studii au arătat că migdalele, nucile, nucile de macadamia, fisticul și nucile braziliene pot reduce semnificativ colesterolul total și nivelul LDL-C și pot crește HDL-C. Unele studii au demonstrat, de asemenea, niveluri scăzute de Lp(a) odată cu consumul de migdale.
Studiul a fost unul randomizat controlat și a implicat participanți supraponderali sau obezi. Ei au fost desemnați să consume fie nuci amestecate, fie covrigi nesărați timp de 16 săptămâni. Diferiți factori de risc BCV au fost măsurați la momentul inițial și în timpul vizitelor de urmărire.
Descoperirile au arătat că suplimentarea cu nuci amestecate a redus procentul de grăsime corporală, glucoza, tensiunea arterială diastolică și nivelurile de adiponectină. A existat o tendință de scădere a nivelurilor de 8-oxodG și CPR, precum și o creștere nesemnificativă a capacității antioxidante totale. Cu toate acestea, Lp(a), insulina, lipidele plasmatice, HMGB1 și enzimele funcției hepatice nu au fost afectate.
În timp ce unele studii au sugerat că creșterea consumului de ulei de nucă sau vegetal nu a schimbat semnificativ nivelurile de Lp(a), au existat rezultate contradictorii, indicând influența potențială a factorilor genetici și a protocoalelor de măsurare. Profilul genetic și cercetarea ulterioară asupra intervențiilor dietetice sunt necesare pentru a înțelege mai bine concentrațiile de Lp(a).
Consumul mixt de nuci a dus la o reducere a grăsimii corporale și la creșterea oxidării grăsimilor, contribuind potențial la atenuarea acumulării de grăsime corporală. Componentele bioactive ale nucilor, cum ar fi antioxidanții și fibrele alimentare, ajută la reducerea stresului oxidativ, a inflamației și a riscurilor de BCV. Consumul de nuci îmbunătățește și dislipidemia și obezitatea, scăzând riscul de BCV.
Studiul oferă informații valoroase asupra efectelor pe termen lung ale consumului mixt de nuci asupra adulților supraponderali și obezi și evidențiază beneficiile potențiale ale nucilor în reducerea riscurilor de BCV.
sursa: News Medical
foto: Aleksandr Grechanyuk / Shutterstock.com
Data actualizare: 19-05-2023 | creare: 19-05-2023 | Vizite: 392
Bibliografie
Going nuts for heart health: Mixed nuts consumption shows promising effects on cardiovascular risk factors, link: https://www.news-medical.net/news/20230518/Going-nuts-for-heart-health-Mixed-nuts-consumption-shows-promising-effects-on-cardiovascular-risk-factors.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Life's Essential 8: un instrument esențial pentru reducerea riscului de boli de inimă și a mortalității
- Beta-blocantele, asociate cu creșterea depresiei la pacienții cu atac de cord
- Primul studiu care relaționează activitatea cerebrală asociată cu stresul cu riscul cardiovascular
- Cercetătorii identifică un nou aliat împotriva bolilor cardiovasculare, ascuns în peretele vaselor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum