Noi dovezi în favoarea consumului zilnic de nuci și semințe, pentru o inimă sănătoasă
©
Autor: Airinei Camelia
Un nou studiu investighează asocierea dintre excesul de greutate sau obezitate È™i bolile cardiovasculare (BCV) È™i potenÈ›ialele beneficii ale consumului anumitor tipuri de nuci în reducerea riscurilor de boli de inimă. Studiul a examinat efectele consumului zilnic de nuci mixte asupra profilurilor lipidice, markerilor inflamatori È™i lipoproteinei (a) [Lp(a)] la persoanele supraponderale sau obeze.
Nucile conțin componente benefice precum grăsimi nesaturate, antioxidanți, fitochimice și fibre solubile. Mai multe studii au arătat că migdalele, nucile, nucile de macadamia, fisticul și nucile braziliene pot reduce semnificativ colesterolul total și nivelul LDL-C și pot crește HDL-C. Unele studii au demonstrat, de asemenea, niveluri scăzute de Lp(a) odată cu consumul de migdale.
Studiul a fost unul randomizat controlat È™i a implicat participanÈ›i supraponderali sau obezi. Ei au fost desemnaÈ›i să consume fie nuci amestecate, fie covrigi nesăraÈ›i timp de 16 săptămâni. DiferiÈ›i factori de risc BCV au fost măsuraÈ›i la momentul iniÈ›ial È™i în timpul vizitelor de urmărire.
Descoperirile au arătat că suplimentarea cu nuci amestecate a redus procentul de grăsime corporală, glucoza, tensiunea arterială diastolică și nivelurile de adiponectină. A existat o tendință de scădere a nivelurilor de 8-oxodG și CPR, precum și o creștere nesemnificativă a capacității antioxidante totale. Cu toate acestea, Lp(a), insulina, lipidele plasmatice, HMGB1 și enzimele funcției hepatice nu au fost afectate.
În timp ce unele studii au sugerat că creÈ™terea consumului de ulei de nucă sau vegetal nu a schimbat semnificativ nivelurile de Lp(a), au existat rezultate contradictorii, indicând influenÈ›a potenÈ›ială a factorilor genetici È™i a protocoalelor de măsurare. Profilul genetic È™i cercetarea ulterioară asupra intervenÈ›iilor dietetice sunt necesare pentru a înÈ›elege mai bine concentraÈ›iile de Lp(a).
Consumul mixt de nuci a dus la o reducere a grăsimii corporale È™i la creÈ™terea oxidării grăsimilor, contribuind potenÈ›ial la atenuarea acumulării de grăsime corporală. Componentele bioactive ale nucilor, cum ar fi antioxidanÈ›ii È™i fibrele alimentare, ajută la reducerea stresului oxidativ, a inflamaÈ›iei È™i a riscurilor de BCV. Consumul de nuci îmbunătățeÈ™te È™i dislipidemia È™i obezitatea, scăzând riscul de BCV.
Studiul oferă informaÈ›ii valoroase asupra efectelor pe termen lung ale consumului mixt de nuci asupra adulÈ›ilor supraponderali È™i obezi È™i evidenÈ›iază beneficiile potenÈ›iale ale nucilor în reducerea riscurilor de BCV.
sursa: News Medical
foto: Aleksandr Grechanyuk / Shutterstock.com
Nucile conțin componente benefice precum grăsimi nesaturate, antioxidanți, fitochimice și fibre solubile. Mai multe studii au arătat că migdalele, nucile, nucile de macadamia, fisticul și nucile braziliene pot reduce semnificativ colesterolul total și nivelul LDL-C și pot crește HDL-C. Unele studii au demonstrat, de asemenea, niveluri scăzute de Lp(a) odată cu consumul de migdale.
Studiul a fost unul randomizat controlat È™i a implicat participanÈ›i supraponderali sau obezi. Ei au fost desemnaÈ›i să consume fie nuci amestecate, fie covrigi nesăraÈ›i timp de 16 săptămâni. DiferiÈ›i factori de risc BCV au fost măsuraÈ›i la momentul iniÈ›ial È™i în timpul vizitelor de urmărire.
Descoperirile au arătat că suplimentarea cu nuci amestecate a redus procentul de grăsime corporală, glucoza, tensiunea arterială diastolică și nivelurile de adiponectină. A existat o tendință de scădere a nivelurilor de 8-oxodG și CPR, precum și o creștere nesemnificativă a capacității antioxidante totale. Cu toate acestea, Lp(a), insulina, lipidele plasmatice, HMGB1 și enzimele funcției hepatice nu au fost afectate.
În timp ce unele studii au sugerat că creÈ™terea consumului de ulei de nucă sau vegetal nu a schimbat semnificativ nivelurile de Lp(a), au existat rezultate contradictorii, indicând influenÈ›a potenÈ›ială a factorilor genetici È™i a protocoalelor de măsurare. Profilul genetic È™i cercetarea ulterioară asupra intervenÈ›iilor dietetice sunt necesare pentru a înÈ›elege mai bine concentraÈ›iile de Lp(a).
Consumul mixt de nuci a dus la o reducere a grăsimii corporale È™i la creÈ™terea oxidării grăsimilor, contribuind potenÈ›ial la atenuarea acumulării de grăsime corporală. Componentele bioactive ale nucilor, cum ar fi antioxidanÈ›ii È™i fibrele alimentare, ajută la reducerea stresului oxidativ, a inflamaÈ›iei È™i a riscurilor de BCV. Consumul de nuci îmbunătățeÈ™te È™i dislipidemia È™i obezitatea, scăzând riscul de BCV.
Studiul oferă informaÈ›ii valoroase asupra efectelor pe termen lung ale consumului mixt de nuci asupra adulÈ›ilor supraponderali È™i obezi È™i evidenÈ›iază beneficiile potenÈ›iale ale nucilor în reducerea riscurilor de BCV.
sursa: News Medical
foto: Aleksandr Grechanyuk / Shutterstock.com
Data actualizare: 19-05-2023 | creare: 19-05-2023 | Vizite: 374
Bibliografie
Going nuts for heart health: Mixed nuts consumption shows promising effects on cardiovascular risk factors, link: https://www.news-medical.net/news/20230518/Going-nuts-for-heart-health-Mixed-nuts-consumption-shows-promising-effects-on-cardiovascular-risk-factors.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Oamenii de știință au identificat barometrele naturale care ajută la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase
- Sistem de monitorizare a ritmului cardiac fără contact, folosind difuzoare inteligente
- Un supliment alimentar poate anula simptomele afecțiunilor cardiace la anumiți pacienți
- Extractul de arici de mare - un tratament promițător pentru ateroscleroză
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum