Polifenolii din struguri au efecte benefice în obezitatea cauzată de supraalimentare

©

Autor:

Polifenolii din struguri au efecte benefice în obezitatea cauzată de supraalimentare
Obezitatea este o problemă semnificativă de sănătate publică, fiind asociată cu patologii severe. Acumularea de masă grasă în țesutul adipos este un semn distinctiv al obezității, iar supraalimentarea induce reacții adaptative care modulează expresia genelor în țesutul adipos pentru a sprijini stocarea lipidelor și creșterea în greutate. S-a demonstrat că polifenolii, un grup de compuși bioactivi derivați din plante cu efecte benefice asupra bolilor cardiovasculare și metabolice, au un impact pozitiv asupra complicațiilor legate de obezitate.

Într-un studiu publicat în Journal of Nutritional Biochemistry, cercetătorii au investigat efectul suplimentării cu polifenoli de struguri asupra expresiei genelor din țesutul adipos la 42 bărbații sănătoși și slabi supuși unui proces de supraalimentare. Participanții au fost împărțiți în două grupuri, grupul de intervenție suplimentat cu polifenoli de struguri și grupul de control suplimentat cu capsule placebo.

La ambele grupuri s-a observat o creștere comparabilă a greutății corporale, a masei de grăsime și a volumului adipos subcutanat. Secvențierea ARN a probelor de biopsie de țesut adipos a arătat că supraalimentarea a cauzat expresia diferențială a genelor legate de metabolismul lipidic, termogeneza, transportul mitocondrial, respirația aerobă, angiogeneza, diferențierea celulelor adipoase, inflamația și răspunsul hipoxic.

Interesant, suplimentarea cu polifenoli nu a schimbat expresia genelor legate de metabolismul lipidelor ca răspuns la supraalimentare. Cu toate acestea, a redus angiogeneza în țesutul adipos, prevenind potențial expansiunea țesutului adipos în timpul creșterii în greutate indusă de supraalimentare. Descoperirile studiului sugerează că polifenolii ar putea fi o strategie promițătoare pentru a preveni complicațiile legate de obezitate.

sursa: News Medical
foto: Basico / Shutterstock

Data actualizare: 29-03-2023 | creare: 29-03-2023 | Vizite: 329
Bibliografie
Grape polyphenols reduce angiogenesis in adipose tissue during overfeeding weight gain, link: https://www.news-medical.net/news/20230328/Grape-polyphenols-reduce-angiogenesis-in-adipose-tissue-during-overfeeding-weight-gain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un aport ridicat de polifenoli din alimentație poate reduce riscul de sindrom metabolic
  • Conținutul ridicat de fenoli din mâncarea mexicană contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate
  • Polifenolii (compuși naturali prezenți în plante) au un rol esențial asupra îmbătrânirii creierului
  •