Proprietățile anti-obezitate asociate uleiului diacilglicerol de rapiță
©
Autor: Airinei Camelia
Uleiurile sunt surse importante de acizi grași esențiali și nutrienți solubili în grăsimi. Totuși, consumul excesiv poate crește riscul de obezitate. Uleiul de rapiță este un ulei vegetal major în China, compus predominant din acizi grași nesaturați. Diacilglicerolul (DAG), prezent în proporții mici în uleiurile naturale, este propus ca o alternativă sănătoasă la uleiurile bogate în triacilglicerol (TAG) datorită rolului său în reglarea metabolismului grăsimilor și îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients investighează impactul consumului de ulei de rapiță diacilglicerol (RDG) ca grăsime funcțională asupra acumulării de grăsimi și metabolismului într-un model de șoareci obezi.
Cercetarea a comparat efectele uleiului RDG cu cele ale uleiului de triacilglicerol de rapiță (RTG) asupra parametrilor legați de obezitate și sindroame clinice în șoareci obezi. Șoarecii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi timp de opt săptămâni, urmată de 12 săptămâni de RDG sau RTG, cu 45% din energia totală provenind din uleiul respectiv.
Șoarecii din grupul RDG au prezentat niveluri mai scăzute ale glucozei în sânge în stare de repaus și o reducere a sarcinii metabolice comparativ cu grupul RTG. De asemenea, au avut niveluri mai scăzute de trigliceride serice și o acumulare mai lentă în greutate. Indexul de țesut adipos alb a fost redus, iar mărimea ficatului a fost mai apropiată de cea a grupului de control, sugerând o îmbunătățire a metabolismului lipidic.
Consumul de RDG a fost asociat cu o diversitate mai mare a microbiomului intestinal, ceea ce ar putea îmbunătăți metabolismul lipidic. Modificările transcriptionale observate indică o reducere a expresiei genelor legate de acumularea de grăsimi, cum ar fi receptorul activat de proliferatorul peroxisomului γ (PPAR-γ) și diacilglicerol aciltransferaza (DGAT).
Concluzii
Intervenția dietetică cu RDG la șoarecii obezi a dus la efecte benefice, inclusiv îmbunătățirea tipului corporal, reducerea indicilor legați de obezitate, un microbiom intestinal mai divers, restricția adipogenezei și îmbunătățirea metabolismului lipidic în țesuturi cheie.
Studiul sugerează că uleiul de triacilglicerol de rapiță are potențialul de a regla metabolismul lipidic și de a scădea daunele hepatice, fiind o opțiune promițătoare pentru gestionarea obezității. Această cercetare oferă noi perspective asupra modului în care modificările dietetice specifice pot influența managementul obezității și condițiile de sănătate asociate.
sursa: News Medical
Un studiu recent publicat în revista Nutrients investighează impactul consumului de ulei de rapiță diacilglicerol (RDG) ca grăsime funcțională asupra acumulării de grăsimi și metabolismului într-un model de șoareci obezi.
Cercetarea a comparat efectele uleiului RDG cu cele ale uleiului de triacilglicerol de rapiță (RTG) asupra parametrilor legați de obezitate și sindroame clinice în șoareci obezi. Șoarecii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi timp de opt săptămâni, urmată de 12 săptămâni de RDG sau RTG, cu 45% din energia totală provenind din uleiul respectiv.
Șoarecii din grupul RDG au prezentat niveluri mai scăzute ale glucozei în sânge în stare de repaus și o reducere a sarcinii metabolice comparativ cu grupul RTG. De asemenea, au avut niveluri mai scăzute de trigliceride serice și o acumulare mai lentă în greutate. Indexul de țesut adipos alb a fost redus, iar mărimea ficatului a fost mai apropiată de cea a grupului de control, sugerând o îmbunătățire a metabolismului lipidic.
Consumul de RDG a fost asociat cu o diversitate mai mare a microbiomului intestinal, ceea ce ar putea îmbunătăți metabolismul lipidic. Modificările transcriptionale observate indică o reducere a expresiei genelor legate de acumularea de grăsimi, cum ar fi receptorul activat de proliferatorul peroxisomului γ (PPAR-γ) și diacilglicerol aciltransferaza (DGAT).
Concluzii
Intervenția dietetică cu RDG la șoarecii obezi a dus la efecte benefice, inclusiv îmbunătățirea tipului corporal, reducerea indicilor legați de obezitate, un microbiom intestinal mai divers, restricția adipogenezei și îmbunătățirea metabolismului lipidic în țesuturi cheie.
Studiul sugerează că uleiul de triacilglicerol de rapiță are potențialul de a regla metabolismul lipidic și de a scădea daunele hepatice, fiind o opțiune promițătoare pentru gestionarea obezității. Această cercetare oferă noi perspective asupra modului în care modificările dietetice specifice pot influența managementul obezității și condițiile de sănătate asociate.
sursa: News Medical
Data actualizare: 01-07-2024 | creare: 01-07-2024 | Vizite: 193
Bibliografie
Rapeseed diacylglycerol oil may combat obesity by enhancing lipid metabolism, link: https://www.news-medical.net/news/20240626/Rapeseed-diacylglycerol-oil-may-combat-obesity-by-enhancing-lipid-metabolism.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele care se îngrașă din nou, după ce au slăbit, pierd masă musculară și câștigă mai multă grăsime corporală
- Eficacitatea utilizării aplicațiilor web pentru scăderea în greutate
- Un nou test de sânge ar putea avertiza din timp apariția diabetulului la copii
- Consumul de ardei iute afectează greutatea corporală și riscul de obezitate? (analiză transversală)
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni