Pierderea gustului provocată de COVID-19?
La începutul pandemiei, semnele clinice ale infecției COVID-19 erau aparent clar definite. Afecțiunea se prezenta cu simptome asemănătoare gripei. Cu timpul, noile studii au lărgit tabloul clinic al bolii, incluzând tulburările de gust sau miros.
Ultimele studii realizate au scos în evidență noi semne ale COVID-19. Pacienții diagnosticați se puteau prezenta doar cu lipsa mirosului sau a gustului, celelalte manifestări putând fi absente. Aceste date au determinat oamenii de știință să analizeze relația dintre infecția cu SARS-CoV-2 și afectarea papilelor gustative.
Mecanismul infecțiilor virale este cunoscut. După pătrunderea în organism, virusul trebuie să invadeze anumite tipuri de celule pentru a porni procesul de replicare, celulele astfel afectate pot fi distruse în timpul procesului infecțios.
Virusul răspunzător de COVID-19, cunoscut sub denumirea de SARS-CoV-2, își desfăsoară activitatea infecțioasă prin intermediul enzimei de conversie a angiotensinei II (ECA II). Această enzimă a fost identificată la suprafața diferitelor tipuri celulare, inclusiv a celor ale limbii.
Scopul lucrării științifice elaborate de către Hong-Xiang Liu și echipa sa științifică a fost de a identifica momentul apariției enzimei de conversie a angiotensinei II la nivelul papilelor gustative, precum și rolul acesteia. Folosind animale de experiență, aceștia au încercat să găsească o explicație satisfăcătoare despre infecția cu SARS-CoV-2 și pierderea mirosului. În ciuda faptului că această enzimă, regăsită și la animalele din experiment, nu era susceptibilă la SARS-CoV-2, aceștia au continuat studiile. Pornind de la ideea că această enzimă se regăsește în mucoasa gustativă chiar și la șoarecii nou-născuți, aceștia au confirmat rezultatele cercetărilor anterioare, conform cărora enzima de conversie a angiotensinei II este exprimată într-un stadiu timpuriu, iar după o perioadă este reexprimată în perioada adultă.
Rezultatele obținute nu au putut confirma relația dintre infecția cu noul coronavirus și pierderea gustului. Autorii au constatat că pe lângă această enzimă erau prezente și alte celule răspunzătoare de aspectul aspru al limbii, însă enzima nu a putut fi identificată la nivelul papilelor gustative. Concluzia acestora a fost că infecția directă cu SARS-CoV-2 nu este răspunzătoare de pierderea gustului, ci mai degrabă, inflamația provocată de infecție este capabilă să inducă acest fenomen. Studiul s-a adresat și altor tipuri de virusuri precum virusul gripal, care ar putea afecta și el papilele gustative.
sursa: Science Daily
Ultimele studii realizate au scos în evidență noi semne ale COVID-19. Pacienții diagnosticați se puteau prezenta doar cu lipsa mirosului sau a gustului, celelalte manifestări putând fi absente. Aceste date au determinat oamenii de știință să analizeze relația dintre infecția cu SARS-CoV-2 și afectarea papilelor gustative.
Mecanismul infecțiilor virale este cunoscut. După pătrunderea în organism, virusul trebuie să invadeze anumite tipuri de celule pentru a porni procesul de replicare, celulele astfel afectate pot fi distruse în timpul procesului infecțios.
Virusul răspunzător de COVID-19, cunoscut sub denumirea de SARS-CoV-2, își desfăsoară activitatea infecțioasă prin intermediul enzimei de conversie a angiotensinei II (ECA II). Această enzimă a fost identificată la suprafața diferitelor tipuri celulare, inclusiv a celor ale limbii.
Scopul lucrării științifice elaborate de către Hong-Xiang Liu și echipa sa științifică a fost de a identifica momentul apariției enzimei de conversie a angiotensinei II la nivelul papilelor gustative, precum și rolul acesteia. Folosind animale de experiență, aceștia au încercat să găsească o explicație satisfăcătoare despre infecția cu SARS-CoV-2 și pierderea mirosului. În ciuda faptului că această enzimă, regăsită și la animalele din experiment, nu era susceptibilă la SARS-CoV-2, aceștia au continuat studiile. Pornind de la ideea că această enzimă se regăsește în mucoasa gustativă chiar și la șoarecii nou-născuți, aceștia au confirmat rezultatele cercetărilor anterioare, conform cărora enzima de conversie a angiotensinei II este exprimată într-un stadiu timpuriu, iar după o perioadă este reexprimată în perioada adultă.
Rezultatele obținute nu au putut confirma relația dintre infecția cu noul coronavirus și pierderea gustului. Autorii au constatat că pe lângă această enzimă erau prezente și alte celule răspunzătoare de aspectul aspru al limbii, însă enzima nu a putut fi identificată la nivelul papilelor gustative. Concluzia acestora a fost că infecția directă cu SARS-CoV-2 nu este răspunzătoare de pierderea gustului, ci mai degrabă, inflamația provocată de infecție este capabilă să inducă acest fenomen. Studiul s-a adresat și altor tipuri de virusuri precum virusul gripal, care ar putea afecta și el papilele gustative.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 12-08-2020 | creare: 12-08-2020 | Vizite: 808
Bibliografie
Taste bud cells might not be a target of SARS-CoV-2, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200805110108.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un pacient din patru cu COVID-19 prezintă o scădere a funcției pulmonare care persistă pentru mai mult de un an de la infecția inițială
- Femeile însărcinate transmit bebelușilor anticorpi care protejează împotriva COVID-19
- Perceperea riscului de infectare și optimismul comparativ în perioada pandemiei
- Stadiul actual al cunoștințelor despre mecanismele și tratamentele asociate long-COVID
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Testat pozitiv cu covid 19
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Pana cand apar simptome covid?
- Covid-19 după TBC
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Vitiligo si coronavirusul
- Gust si miros diminuate (covid 19)