Persoanele cu diabet au o percepție mai slabă a gusturilor și aromelor
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii au explorat sensibilitățile gustative și identificarea aromelor la pacienții cu diabet de tip 1 în comparație cu indivizii sănătoși, oferind o perspectivă asupra modului în care diabetul poate influența percepția gustului și aromei, esențiale pentru alegerea alimentelor.
Studiul publicat în jurnalul Nutrition & Diabetes a inclus 72 de pacienți cu diabet de tip 1 și 72 de controale sănătoase, participanții fiind selectați pentru a avea caracteristici demografice similare, inclusiv vârstă, sex, statut de fumător și indice de masă corporală (IMC). Participanții au fost supuși unor teste de gustometrie pentru gusturile acru, dulce, amar și sărat, folosind soluții standardizate pentru fiecare gust. Evaluarea aromelor a implicat identificarea a 21 de compuși aromatici caracteristici bucătăriei italiene.
Rezultatele au arătat că pacienții cu diabet de tip 1 au avut scoruri semnificativ mai scăzute atât pentru gustometrie, cât și pentru evaluarea aromelor, comparativ cu grupul de control. Aceștia au perceput gusturile amar, sărat și acru mai slab, deși percepția gustului dulce a fost similară între ambele grupuri. Vârsta și sexul au influențat recunoașterea aromelor în rândul grupului de control, dar nu și în rândul pacienților cu diabet de tip 1, iar parametrii asociați cu boala, cum ar fi hemoglobina glicozilată sau vârsta debutului diabetului, nu s-au corelat cu percepția gustului sau a aromei.
Studiul subliniază că pacienții cu diabet de tip 1 tind să experimenteze o reducere a percepției gustului și aromei, ceea ce le poate influența negativ calitatea vieții și relația cu alimentația. Descoperirile sugerează nevoia de cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele biologice care stau la baza acestor schimbări senzoriale în diabet de tip 1 și necesitatea unor studii longitudinale cu populații de pacienți mai extinse și mai diverse pentru a îmbunătăți generalizarea și înțelegerea schimbărilor senzoriale, precum și pentru a identifica etapele critice ale progresiei bolii.
sursa: News Medical
Studiul publicat în jurnalul Nutrition & Diabetes a inclus 72 de pacienți cu diabet de tip 1 și 72 de controale sănătoase, participanții fiind selectați pentru a avea caracteristici demografice similare, inclusiv vârstă, sex, statut de fumător și indice de masă corporală (IMC). Participanții au fost supuși unor teste de gustometrie pentru gusturile acru, dulce, amar și sărat, folosind soluții standardizate pentru fiecare gust. Evaluarea aromelor a implicat identificarea a 21 de compuși aromatici caracteristici bucătăriei italiene.
Rezultatele au arătat că pacienții cu diabet de tip 1 au avut scoruri semnificativ mai scăzute atât pentru gustometrie, cât și pentru evaluarea aromelor, comparativ cu grupul de control. Aceștia au perceput gusturile amar, sărat și acru mai slab, deși percepția gustului dulce a fost similară între ambele grupuri. Vârsta și sexul au influențat recunoașterea aromelor în rândul grupului de control, dar nu și în rândul pacienților cu diabet de tip 1, iar parametrii asociați cu boala, cum ar fi hemoglobina glicozilată sau vârsta debutului diabetului, nu s-au corelat cu percepția gustului sau a aromei.
Studiul subliniază că pacienții cu diabet de tip 1 tind să experimenteze o reducere a percepției gustului și aromei, ceea ce le poate influența negativ calitatea vieții și relația cu alimentația. Descoperirile sugerează nevoia de cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele biologice care stau la baza acestor schimbări senzoriale în diabet de tip 1 și necesitatea unor studii longitudinale cu populații de pacienți mai extinse și mai diverse pentru a îmbunătăți generalizarea și înțelegerea schimbărilor senzoriale, precum și pentru a identifica etapele critice ale progresiei bolii.
sursa: News Medical
Data actualizare: 09-08-2024 | creare: 09-08-2024 | Vizite: 274
Bibliografie
Does type 1 diabetes affect taste and flavor recognition?, link: https://www.news-medical.net/news/20240807/Does-type-1-diabetes-affect-taste-and-flavor-recognition.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Experimentele pe șoareci arată cum un nou compus poate îmbunătății aspecte ale sindromului metabolic
- Includerea proteinelor din zer în dietă ar putea fi benefică în managementul diabetului zaharat tip 2
- Un hormon recent descoperit ar putea trata diabetul tip 2 și obezitatea
- Poate resveratrolul să reducă rigiditatea vasculară specifică diabetului zaharat tip 2?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Revenirea mirosului si gustului
- Este normal... ca sanii mei sa aiba gust ciudat?
- Probleme cu gstul
- Gust sarat/acru/amar
- Gust amar si gura uscata dimineata la trezire
- Tulburari de gust-absenta totala a gustului
- Problema cavitate orala...
- Gust amar în gură
- Gust schimbat
- Amar in ceru guri