Părinții pot îmbunătăți abilitățile lingvistice ale preșcolarilor cu efecte pe termen lung

©

Autor:

Părinții pot îmbunătăți abilitățile lingvistice ale preșcolarilor cu efecte pe termen lung

Abilitățile lingvistice reprezintă predictorii puternici ai rezultatelor academice, socioemoționale și comportamentale ale copiilor la începerea școlii. Aceștia învață limba în anii preșcolari interacționând cu ceilalți, în special cu părinții lor. Cititul poveștilor este o modalitate populară prin care părinții implică copiii mici în conversație. Cu toate acestea, nu toți părinții sunt confortabili cu partajarea cărților și nu toți copiii apreciază lectura.

Un nou studiu despre "dialogul parental" realizat de Universitatea Atlantic din Florida, în colaborare cu Universitatea Aarhus din Danemarca, oferă o alternativă. Pentru a îmbunătăți calitatea experienței și abilităților lingvistice ale unui preșcolar, luați în considerare rememorarea împreună cu ei.

Metodologia studiului

Pentru a determina efectele încurajării părinților de a rememora împreună cu copiii lor, cercetătorii au examinat proprietățile conversațiilor dintre părinții danezi și copiii lor cu vârste între 3 și 5 ani, în timp ce se angajau în trei activități diferite. Părinții și copiii au fost rugați să partajeze o carte cu imagini fără text (partajarea cărții), să rememoreze evenimente trecute și să construiască cu piese LEGO.

 

Din transcrierile conversațiilor dintre părinți și copii în aceste trei activități, cercetătorii au măsurat proprietățile vorbirii parentale care au fost găsite a fi legate de dezvoltarea limbajului copiilor. De asemenea, au măsurat cât de mult au vorbit copiii, deoarece producția copiilor a fost, de asemenea, găsită a fi un predictor pozitiv al creșterii limbajului lor.

Rezultatele studiului

Rezultatele studiului, publicate în "Journal of Applied Developmental Psychology", arată că rememorarea este foarte eficientă în a elicita vorbire de înaltă calitate din partea părinților și, în multe feluri, este la fel de bună ca partajarea cărții. Partajarea cărții și rememorarea au fost mai eficiente decât jocul cu jucării în ceea ce privește trei măsuri ale calității interactive: utilizarea mai puțin frecventă a directivelor, utilizarea mai frecventă a întrebărilor de tipul ce/cine/unde și utilizarea mai frecventă a întrebărilor de tipul de ce/cum.

 

Doar rememorarea, nu și partajarea cărții, s-a diferențiat de jocul cu jucării prin faptul că vorbirea parentală a fost mai complexă din punct de vedere gramatical și a extins mai frecvent enunțurile copilului. Atât rememorarea, cât și partajarea cărții au crescut bogăția lexicală a vorbirii parentale comparativ cu jocul cu jucării.

Concluzii

Descoperirile din studiul nostru ar trebui să consolideze argumentele care au fost făcute pentru rememorare ca bază pentru intervenție cultural sensibilă pentru a crește calitatea experienței lingvistice a copiilor. Dialogul în rememorare este caracterizat prin propoziții mai lungi și mai complexe decât dialogul în multe alte contexte, iar rememorarea elaborativă, în care adultul sprijină și încurajează dialogul copilului, a fost găsită a beneficia creșterea limbajului copiilor. Rememorarea este, de asemenea, considerată a fi mai răspândită ca practică naturală în diferite culturi și niveluri de statut socioeconomic decât cititul cărților.

 

Interesant, cercetătorii nu au găsit diferențe între mame și tați, oferind o oportunitate de a studia diferențele dintre mame și tați într-un loc unde rolurile parentale sunt mai puțin tipizate pe gen decât în alte locuri.

Deși descoperirile oferă noi dovezi că rememorarea este o activitate care elicită utilizarea unui limbaj bogat din partea părinților, cercetătorii avertizează că acest lucru nu diminuează diferențele în calitatea vorbirii parentale legate de nivelul de educație al părinților. Părinții mai educați etichetează mai frecvent obiecte și evenimente, vorbirea lor este gramatical mai complexă și repetă și extind mai frecvent enunțurile anterioare ale copiilor lor.

 

"Rememorarea este bună, dar nu este un glonț magic care închide decalajele societale și educaționale. Motivația aplicată din spatele liniei noastre de cercetare este de a găsi modalități care vor închide decalajul în experiența lingvistică a copiilor din familii mai avantajate și mai puțin avantajate", a spus Hoff. "Desigur, este bine să găsim activități care îmbogățesc experiența lingvistică a tuturor copiilor, și toți copiii vor beneficia de astfel de experiențe. Cu toate acestea, astfel de activități nu pot fi așteptate să elimine toate diferențele în experiența copiilor."

 

Chiar dacă diferențele în utilizarea limbajului asociate cu nivelul de educație al părinților nu sunt eliminate, o constatare importantă din acest studiu este că cel mai mare efect asupra calității vorbirii parentale către copii este activitatea în care sunt angajați părinții și copiii.

 

"Aș sugera părinților că nu este doar important să petreceți timp cu copiii dvs. Este de asemenea important ce faceți când petreceți timpul cu ei", a spus Hoff. "Este bine să vă rezervați ceva timp doar pentru a avea o conversație. Dacă vă place să citiți cărți, citiți cărți, dacă preferați să vorbiți despre planificarea viitorului sau despre trecut, faceți asta. Faceți timp pentru a avea conversații cu copiii dvs."

 


Data actualizare: 20-02-2024 | creare: 20-02-2024 | Vizite: 300
Bibliografie
Hoff, E., et al. (2024).
Context and education affect the quality of parents’ speech to children.
Journal of Applied Developmental Psychology.
doi.org/10.1016/j.appdev.2024.101632.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0193397324000017?via%3Dihub

Image by katemangostar on Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Folosirea instrumentelor mecanice determină îmbunătățirea abilităților lingvistice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum