Păr pe sâni - daca e normal și cum scapi de el (hairy nipples)

©

Autor:

Păr pe sâni - daca e normal și cum scapi de el (hairy nipples)

Corpul uman este acoperit într-o proporție considerabilă de păr. Unele fire sunt scurte, semi-transparent, altele sunt mai lungi cum este în cazul părului capului, iar în unele cazuri aceste fire ar în zone în care nu te-ai aștepta să fie cum ar fi urechile sau sânii.

Firele negre, cu tentă sârmoasă din jurul aureolelor pot părea o anomalie însă sunt perfect normale în cele mai multe cazuri. De regulă, femeile nu menționează acest lucru doctorilor astfel că procentul celor cu păr pe sâni este necunoscut.

Care sunt cauzele apariției părului pe sâni?

Multe femei se confruntă cu fire de păr crescute pe sâni. Există mai multe posibile cazuri care pot explica acest lucru, cele mai comune fiind mai jos. (1)

Schimbări hormonale

Diverse schimbări hormonale pot duce la apariția firelor de păr pe sâni. Astfel, părul pe sâni apare mai ales în cazul sarcinii și imediat după menopauză. Uneori, pot apărea fire de păr pe sâni chiar și la 20-30 ani atunci când stresul emoțional poate dezechilibra hormonii din organism. (2)

O supraproducție de hormoni masculini

Un nivel crescut al testosteronului poate cauza mai multe simptome, inclusiv apariția părului pe sâni. Cunoscând simptomele acestei supraproducții hormonale vei ști că apariția părului este doar un simptom al producției de testosteron. Mai jos sunt principalele simptome asociate supraproducției de testosteron: (3)

  • ten acneic
  • o creștere a masei musculare
  • amenoree (absența menstruației)
  • &tendință de cădere a părului


Pentru a vedea dacă testosteronul este responsabil pentru părul de pe sâni este nevoia ca doctorul să realizeze un test de sânge.

Sarcina

Sarcina vine la pachet cu schimbări hormonale. Astfel, este perfect normal să apară păr în zone precum gâtul, bărbia sau chiar sânii. După naștere, acest păr va cădea.

Unele medicamente

Anumite medicamente pot cauza apariția părului în zone nedorite, așa cum este pe sâni. În această categorie intră testosteronul, glucocorticosteroizii și unele imunosupresoare.

Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic apare ca urmare a unui dezechilibru al hormonilor reproductivi. Boala este asociată unor efecte secundare precum: (4)

  • infertilitate
  • chisturi ovariene
  • menstre neregulate
  • creștere excesivă a părului pe bărbie, gât, spate, dar și în jurul sfârcurilor


Studiile spun că aproximativ 10% dintre femei sunt afectate de sindromul ovarului polichistic. (4)

Sindromul Cushing

Un nivel crescut al cortizonului din organism poate duce la sindromul Cushing. Mai mult, un nivel ridicat al acestui hormon poate fi determinat de consumul de glucorticosteroizi, o tumoră la plămâni, creier sau glande suprarenale. Unul dintre simptomele sindromului Cushing este creșterea excesivă a părului pe bărbie, gât și sâni. (5)

Cum poți îndepărta părul de pe sâni?

Nu este musai să îndepărtezi părul de pe sâni – acesta nu afectează în niciun fel sănătatea. Singurul motiv pentru îndepărtarea părului este unul de natură estetică. Mai jos sunt câteva metode de îndepărtarea a părului de pe sâni. (1)

Tăiere

Este una dintre cele mai simple metode de a scăpa (temporar) de părul de pe sâni. Folosești o forfecuță pentru a tăia părul cât mai aproape de piele. Ai grijă să nu zgârii sau tai pielea sensibilă a sânului. Va trebui să reiei procedura atunci când firul va crește din nou.

Smulgerea

Smulgerea firelor de păr de pe sâni necesită folosirea unei pensete iar absența firelor este resimțită câteva zile. Unul dintre neajunsuri este că poate cauza durere în zona areolelor astfel este recomandat să smulgi firele de păr ușor, imediat după duș. Apa caldă deschide porii și ajută la reducerea durerii resimțite. Merită menționat că smulsul firelor de păr crește riscul de infecție – primele semne sunt roșeața pielii, durerea la atingere și apariția puroiului.

Raderea

Poți folosi un aparat de ras pentru a îndepărta părul nedorit de pe sâni. Ai grijă totuși să nu tai din greșală sânul sau sfârcul. Este bine de știut că la fel ca în cazul pensării, pot apărea infecții.

Laser

Poți apela la estetician pentru a îndepărta părul de pe sâni. Îndepărtarea cu laser ține la distanță firele de păr pentru o bună perioadă de timp și încetinește creșterea unor noi fire. Există riscul de durere în special dacă ai pielea sensibilă.

Tratament hormonal

Dacă ai păr pe sâni ca urmare a unui dezechilibru hormonal, este posibil ca doctorul să îți recomande tratament hormonal pentru refacerea echilibrului. De cele mai multe ori sunt recomandate contraceptive orale cu estrogen și progesteron.

Evită folosire tratamentul de „iluminare” a părului. Acestea pot reprezenta o soluție pentru linia bikinilor sau mâini însă nu sunt recomandate pentru pielea sensibilă a sânilor deoarece pot cauza iritații.

Când este recomandat să mergi la doctor?

În cele mai multe cazuri, părul pe sân este normal. Dacă însă există și alte simptome (probleme menstruale, oboseală, acnee, dureri de cap, probleme de somn) este recomandat să te adresezi doctorului. (6, 7)

În cele mai multe cazuri părul apărut pe sâni este absolut normal, iar îndepărtarea sa depinde de fiecare în parte.


Data actualizare: 13-10-2019 | creare: 10-12-2018 | Vizite: 19614
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum