Pacienții cu demență vs. schimbările din jurul lor

©

Autor:

Pacienții cu demență vs. schimbările din jurul lor
Un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Universitatea Cambridge a arătat că pacienții care suferă de o formă de demență se adaptează mai greu la schimbări, de cele mai multe ori ducând o adevărată „luptă” în a rezolva problemele neprevăzute.
Premiza studiului a fost un simptom comun care apare în mai multe tipuri de demență, cum ar fi: boala Alzheimer, demența frontotemporală (FTD) , boli în care pacientul se confruntă cu dificultatea de a răspunde în situații neașteptate. Dr. Thomas Cope, cel care s-a ocupat de studiu, spune că acest simptom apare doar în situațiile neplanificate, bolnavii având dificultăți în a răspunde în situații neprevăzute: un incendiu neprevăzut, un accident sau alte situații neanticipate.

La studiu au participat 75 de pacienți cu demență și 48 de voluntari sănătoși, activitatea cerebrală din timpul studiului fiind înregistrată cu ajutorul unui aparat de magnetoencefalografie. Participanții la studiu au avut de vizionat un film fără coloană sonoră: Planeta Pământ a lui David Attenborough, timp în care ascultau o serie de beep-uri, care se succedeau la un interval constant; dintre aceste beep-uri unul fiind diferit ca intensitate și volum.

Cercetătorii au descoperit că beep-ul neobișnuit a declanșat două reacții: prima reacție a apărut atât la voluntarii sănătoși cât și la cei cu demență, fiind un semnal al sistemului auditiv de bază care indică faptul că persoanele în cauză au auzit sunetul, iar al doilea a apărut în principal la cei sănătoși și mai puțin la pacienții cu demență. Cel de-al doilea răspuns provenea dintr-o anumită parte a creierului, deteriorată la pacienții cu demență, care poartă numele de „rețele de cerere multiplă”.

Rețelele de cerere multiplă sunt cele care răspund de inteligență fiind întâlnite doar la oameni, primate și animale inteligente, acestea fiind cele care se ocupă de analiza stimulului și de reacția de răspuns la stimul. Anatomic aceste rețele sunt situate atât în partea frontală a creierului cât și posterior.

Potrivit cercetătorilor rețelele de cerere multiplă sunt fundamentale în ceea ce privește modul în care percepem lumea, deteriorarea acestora în cazul demenței fiind cea care duce la incapacitatea de adaptarea a pacienților cu demență.

Studiul a fost realizat de Dr. Thomas Cope de la Mrc Cognition and Brain Science Unit și Department of Clinical Neurosciences de la Universitatea din Cambridge fiind finanțat Consiliul de Cercetare Medicală și Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate, cu sprijin suplimentar din partea Wellcome, a Consiliului de Cercetare în Biotehnologie și Științe Biologice și a Fundației James S McDonnell.

sursa: Science Daily
foto: University of Cambridge

Data actualizare: 09-03-2022 | creare: 09-03-2022 | Vizite: 474
Bibliografie
Dementia patients struggle to cope with change because of damage to general intelligence brain networks, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220308130557.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum