Pacienții ce suferă de COVID-19 sunt mai susceptibili la boli cardiovasculare și diabet la scurt timp după infecție

©

Autor:

Pacienții ce suferă de COVID-19 sunt mai susceptibili la boli cardiovasculare și diabet la scurt timp după infecție
Un nou studiu al cercetătorilor de la King‘s College din Londra arată că persoanele care contractează virusul SARS-CoV-2 se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare și diabet, în special în primele trei luni de la infecția inițială. Conform oamenilor de știință, faptul că boala COVID-19 se însoțește deseori de manifestări sistemice bazate pe mecanisme inflamatorii este bine cunoscut în urma studiilor anterioare, printre acestea numărându-se și diabetul sau bolile cardiace.
Eșantionul de studiu a fost compus din 428.000 de pacienți ce suferă de COVID-19 și tot atâtea persoane ce au reprezentat grupul de control, corespunzând majoritar persoanelor grupul dintâi prin vârstă, sex și medicul de familie la care merg. Rezultatele analizei au demonstrat faptul că pacienții care au fost infectați cu SARS-CoV-2 au prezentat un risc de diagnosticare cu diabet în prima lună de la infectare cu 81% mai mare, în medie, decât cei din grupul de control, valoare care a scăzut la 27% pe parcursul celor trei luni ulterioare studiului. În plus, afecțiunile cardiovasculare au înregistrat în rândul acestora o incidență de șase ori mai mare, fiind cauzate în principal de embolia pulmonară și de aritmii cardiace. În schimb, la cinci săptămâni de la diagnosticare, riscul apariției unei noi patologii cardiace a început să scadă, urmând ca la 12 săptămâni de la contactul inițial acesta să ajungă la nivelele normale corespunzătoare grupului de control.

Ajay Shah, co-autor al studiului, afirmă că informațiile pe care oamenii de știință le-au obținut în urma studiului curent sunt valoroase pentru personalul medical care se confruntă cu boala COVID-19 și cu manifestările pe care aceasta le are asupra organismului. În acest sens, specialiștii recomandă ca medicii să sugereze pacienților regimuri alimentare speciale și un număr mai mare de exerciții fizice pe care aceștia să le efectueze în vederea limitării afectării metabolice și cardiacela care sunt predispuși din cauza infecției.

De asemenea, Emma Rezel-Potts, autorul principal, evidențiază faptul că studiul a fost posibil datorită utilizării în cadrul acestuia a unui număr mare de dosare electronice dintr-o bază de date medicală de dimensiuni mari, prin care a fost posibilă caracterizarea riscului de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare și a diabetului zaharat în fazele acute ale infecției cu virusul SARS-CoV-2, în special în primele patru săptămâni de la contactul cu agentul infecțios.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-07-2022 | creare: 26-07-2022 | Vizite: 362
Bibliografie
COVID-19 patients more likely to develop cardiovascular diseases and diabetes soon after infection, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220719150611.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • COVID-19: se așteaptă un val al afecțiunilor cronice de sănătate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum