OMS regretă retragerea Statelor Unite decretată de Donald Trump
Data publicării: 21-01-2025
''OMS ne-a escrocat'', a acuzat președintele republican în timp ce semna decretul și și-a justificat retragerea prin decalajul contribuțiilor financiare americane față de cele chineze.
Statele Unite sunt pe departe cel mai mare contributor la bugetul OMS. În 2023, contribuția SUA a reprezentat 18% din finanțarea totală a acestei organizații, potrivit DPA.
În textul decretului, Trump cere agențiilor federale ''să suspende transferul viitor al tuturor fondurilor, susținerii și resurselor guvernului Statelor Unite către OMS'', îndemnându-le să ''identifice parteneri americani și internaționali credibili'', capabili ''să-și asume activitățile întreprinse până acum de OMS''.
''Sperăm că Statele Unite își vor revizui poziția și se vor angaja într-un dialog constructiv pentru binele sistemelor de sănătate și al sănătății a milioane de persoane din lumea întreagă'', a subliniat purtătorul de cuvânt al organizației cu sediul la Geneva, care speră ''un dialog constructiv cu autoritățile americane''.
Statele Unite, care au antamat deja demersurile pentru a ieși din OMS în 2020, în timpul primului mandat al lui Trump, sunt principalul donator și partener al acestei organizații din cadrul ONU. Potrivit OMS, SUA contribuie la finanțarea OMS printr-o cotizație indexată din PIB, dar și prin contribuții voluntare.
Ieșirea SUA din organizație ar urma să declanșeze o restructurare semnificativă a instituției și ar putea pune în pericol eforturile mondiale în materie de sănătate publică, mai ales în ceea ce privește monitorizarea și lupta împotriva epidemiilor.
Marți, Beijingul a dat asigurări că va sprijini în continuare OMS.
''Rolul OMS trebuie întărit, nu diminuat'', a subliniat un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Guo Jia, adăugând că ''China, așa cum a făcut întotdeauna, va susține OMS în realizarea misiunilor sale''.
OMS îndeplinește îndeosebi un rol important de coordonator în situații de urgență sanitare la nivel global.
Risc de pandemie
În decursul primului său mandat, Donald Trump a mai încercat să scoată SUA din această organizație internațională, pe care a acuzat-o că este ''controlată de China''.Succesorul lui, Joe Biden, a anulat retragerea înainte să intre în vigoare, ONU prevăzând o perioadă de un an între anunț și retragerea efectivă.
''Decizia de a părăsi (OMS) diminuează influența Americii, sporește riscul unei pandemii mortale și ne face pe toți mai vulnerabili'', a scris pe rețeaua de socializare X Tom Frieden, fost responsabil sanitar în timpul administrației lui Barack Obama.
Prin retragerea din organizație, SUA vor pierde un acces privilegiat la date importante privind monitorizarea epidemiologică, au avertizat mai mulți experți, ceea ce ar putea submina capacitățile de monitorizare și de prevenire a amenințărilor sanitare venite din străinătate.
Agențiile sanitare americane și companiile farmaceutice depind de asemenea de OMS ''pentru a obține datele necesare în vederea dezvoltării vaccinurilor și terapiilor'', a declarat Lawrence Gostin, profesor de legislație în domeniul sănătății publice la Universitatea din Georgetown.
''În loc să fim printre primii care primesc vaccinuri, vom fi în coada plutonului. Retragerea din OMS provoacă o rană profundă securității Statelor Unite și avantajului nostru concurențial în materie de inovație'', a deplâns acesta pe rețeaua de socializare X.
Această retragere îngrijorează cu atât mai mult cu cât survine într-un moment în care circulația ridicată a virusului gripei aviare în Statele Unite accentuează teama de o viitoare pandemie. În SUA s-a înregistrat la începutul lunii ianuarie primul deces uman asociat virusului H5N1.
Sursa: Agerpres,
21-01-2025, Vizualizari 32