Obezitatea și sindromul metabolic influențează subtipurile de cancer de sân și mortalitatea

©

Autor:

Obezitatea și sindromul metabolic influențează subtipurile de cancer de sân și mortalitatea
În ciuda progreselor majore în managementul cancerului de sân, strategiile de prevenție primară pentru femei în postmenopauză nu s-au schimbat semnificativ din 1998. Modelele de predicție a riscului identifică femeile cu un risc crescut de incidență a cancerului de sân, dar acestea nu au redus mortalitatea asociată acestei boli. Studiul Inițiativa de Sănătate a Femeilor (WHI) a explorat rolul sindromului metabolic și al obezității în incidența și mortalitatea cancerului de sân.
Studiul WHI a inclus două studii clinice pe terapie hormonală și un studiu randomizat de modificare dietetică, implicând femei postmenopauză fără istoric de cancer de sân. Componentele sindromului metabolic au fost evaluate, iar obezitatea a fost măsurată prin indicele de masă corporală (IMC). Studiul a urmărit incidența cancerului de sân invaziv, mortalitatea specifică și alte rezultate în funcție de statusul receptorilor estrogenici și progesteronici (ER/PR).

Rezultate

Din 68.132 de participante, analizele ajustate pentru categoria IMC au arătat că un scor al sindromului metabolic mai mare (3-4 față de 0) nu a fost asociat cu o incidență mai mare a cancerului de sân, dar a fost semnificativ asociat cu o mortalitate mai mare de cancer de sân și mai multe decese după cancer de sân. Obezitatea a fost asociată cu o incidență mai mare a cancerului de sân, în special pentru cancerele ER-pozitive, PR-pozitive, iar mortalitatea de cancer de sân a fost semnificativ mai mare doar în cazul femeilor cu obezitate severă (gradul 2-3).

Rezultatele sugerează că sindromul metabolic este un factor predictiv pentru mortalitatea de cancer de sân și ar putea ghida intervențiile pentru reducerea acestui risc. De asemenea, obezitatea influențează atât incidența cât și prognosticul cancerului de sân. Intervențiile dietetice și terapia hormonală au arătat efecte în reducerea incidenței și mortalității cancerului de sân în subgrupurile cu sindromul metabolic sau istoric de histerectomie.

Concluzii

Identificarea scorului sindromului metabolic în practica clinică ar putea îmbunătăți stratificarea riscului și ar putea motiva aderarea mai bună la screeningul cancerului de sân. Studiul subliniază necesitatea de a targeta atât sindromul metabolic cât și obezitatea pentru a reduce incidența și mortalitatea cancerului de sân. Intervențiile axate pe componentele sindromului metabolic și pe menținerea/ scăderea greutății ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătății generale și asupra managementului cancerului de sân.

Studiul se confruntă cu limitările analizelor secundare și cu lipsa informațiilor exhaustive despre terapia cancerului de sân. De asemenea, este posibil ca rezultatele să nu fie direct comparabile cu studiile despre sindromul metabolic care utilizează determinări de laborator pentru componentele sindromului.

Aceste descoperiri sugerează că sindromul metabolic și obezitatea sunt factori importanți în managementul cancerului de sân și că intervențiile care vizează acești factori ar putea îmbunătăți semnificativ rezultatele sănătății la femeile postmenopauză.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-05-2024 | creare: 14-05-2024 | Vizite: 283
Bibliografie
Obesity, metabolic syndrome impact breast cancer subtypes and mortality, link: https://www.news-medical.net/news/20240513/Obesity-metabolic-syndrome-impact-breast-cancer-subtypes-and-mortality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum