Expunerea la radiații puternice de frecvență radio duce la dezvoltarea celulelor canceroase la șobolani

©

Autor:

Expunerea la radiații puternice de frecvență radio duce la dezvoltarea celulelor canceroase la șobolani

Un studiu desfășurat de echipe de cercetători americani scoate la iveală o gravă problemă întâlnită în zilele noastre. Programul Național de Toxicologie a dat publicității un raport cu dovezile care confirmă faptul că expunerea prelungită la radiațiile radio (precum cele emise de telefoanele mobile) poate provoca cancerul. Deoarece majoritatea oamenilor de pe glob utilizează telefoane mobile, este esențială cunoașterea efectelor pe care le poate avea această expunere îndelungată la unde radio, cât de concludent este acest studiu, dar şi care este aplicabilitatea sa pe oameni.

Programul Național de Toxicologie a efectuat studiile pe şoareci şi şobolani pe o perioadă de zece ani, radiațiile utilizate fiind cele de tip 2G şi 3G. Rezultatele finale au fost unele concludente, însă doar pe populațiile mascule de şobolani. În cazul acestora, celulele canceroase s-au dezvoltat cu precădere printre celulele gliale. Tumorile erau maligne, în majoritatea cazurilor, însă şi benigne, la nivelul glandelor suprarenale. Tumorile cele mai evidente au fost cele apărute la nivel cardiac, la șobolanii de sex masculin. Deşi nu la fel de evidente, există dovezi care confirmă tumorile suprarenale, dar şi pentru cele din creier. Tumorile cerebrale descoperite la şobolani sunt similare cu cele apărute în studiile desfăşurate pe oameni.

Aceste rezultate nu se aplică în cazul oamenilor, deoarece, în cadrul studiilor, nivelurile de expunere au fost unele mult mai mari decât nivelurile normale de radiații date de telefoanele mobile. De asemenea, radiațiile au fost transmise direct în organismul şobolanilor. Cel mai scăzut nivel de expunere utilizat în cadrul acestor studii a fost egal cu expunerea maximă locală a țesuturilor umane. În schimb, expunerea maximă din studiu a fost de patru ori mai mare decât nivelul maxim la care țesuturile ar putea fi expuse. Cu toate acestea, sunt puse la îndoială presupunerilor multor specialiști, care priveau fără îngrijorare radiațiile cu unde radio.

Apariția celulelor canceroase nu este singurul rezultat al expunerii la unde radio de înaltă frecvență

În cadrul acelorași teste s-a descoperit faptul că șobolanii nou-născuți aveau o greutate corporală inferioară decăt cea considerată normală, atunci când mamele lor au fost expuse la radiații pe timpul sarcinii, dar şi în timpul alăptării. De asemenea, a existat şi un rezultat surprinzător, pe care specialiștii au reușit însă să îl explice. Durata de viață a şobolanilor masculi expuși a crescut, acest lucru fiind pus pe seama scăderii problemelor de ordin renal, care adesea reprezintă cauza de deces a şobolanilor.

Conform declarațiilor reprezentanților NTP, studiile au fost efectuate exclusiv cu frecvențe radio utilizate pentru rețelele 2G şi 3G, nu şi pentru tehnologiile emergente, precum 5G sau Wi-Fi. Studiile viitoare vor viza cel mai probabil şi aceste noi tehnologii, care vor putea fi evaluate în camere de expunere mai mici.

Sursa: News Medical


Data actualizare: 22-11-2018 | creare: 22-11-2018 | Vizite: 1270
Bibliografie
Male rats exposed to high levels of radio frequency radiation develop cancer, finds study, link: https://www.news-medical.net/news/20181102/Male-rats-exposed-to-high-levels-of-radio-frequency-radiation-develop-cancer-finds-study.aspx
Cell Phone Radio Frequency Radiation, link: https://ntp.niehs.nih.gov/results/areas/cellphones/index.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul celor mai iradiante explorări (radiografie pulmonară, CT și altele)
  • Efectele genetice ale radiațiilor de la Cernobîl
  • Cât de des putem face radiografii? (și riscurile asociate)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum