O terapie minim-invazivă, eficientă în tratamentul simptomatic al sindromului de tunel carpian
©
Autor: Teodorescu Mihai

Sindromul de tunel carpian reprezintă o formă de neuropatie determinată de compresia asupra nervilor mediani și a tendoanele din interiorul tunelului carpian, ce se manifestă prin furnicături, amorțeală și/sau slăbiciune la nivelul degetelor și a mâinii. În prezent, sindromul de tunel carpian este cea mai comună formă de neuropatie focală, cu o incidență estimată de aproximativ 3-6% din populația globală.
Operația chirurgicală constituie opțiunea terapeutică pentru pacienții care nu obțin o îmbunătățire a simptomelor prin metodele tradiționale de terapie non-chirurgicale, precum kinetoterapia sau injecțiile cu corticosteroizi. Studiul actual oferă o nouă opțiune terapeutică non-invazivă și non-chirurgicală de tratament pentru sindromul de tunel carpian. Tehnica descrisă de cercetători, numită hidrodisecția nervului median, presupune injectarea unui lichid în nerv, cu scopul separării acestuia de țesutul din jur. În timpul procedurii, medicii utilizează ultrasunetele pentru identificarea cu precizie a nervilor.
„Studii anterioare, ce s-au concentrat asupra hidrodisecției ghidate cu ultrasunete, au utilizat corticosteroizi fie singuri, fie ca parte a injecției, ceea ce face dificil de evaluat dacă hidrodisecția singură oferă sau nu beneficii sau dacă acestea au fost datorate steroizilor”, a declarat autorul studiului, Anindita Bose, rezident în cadrul Colegiului Universitar de Științe Medicale din Delhi, India.
În cadrul experimentelor, cercetătorii au tratat trei grupuri de pacienți, distribuiți în mod egal în trei grupuri diferite, fie prin hidrodisecție ghidată cu ultrasunete cu o injecție salină, hidrodisecție ghidată cu ultrasunete cu un amestec injectabil de soluție salină și corticosteroizi sau o injecție de corticosteroizi ghidată cu ultrasunete, fără hidrodisecție. Participanții la studiu au fost urmăriți până la șase luni de la intervenție, fiecare completând chestionare la patru săptămâni, 12 săptămâni și respectiv șase luni de la finalizarea intervenției.
Rezultatele au indicat că pacienții tratați prin hidrodisecție ghidată cu ultrasunete cu un amestec injectabil de soluție salină, fără corticosteroizi, au prezentat o reducere a durerilor similară cu cei care au fost tratați prin hidrodisecție ghidată cu ultrasunete cu un amestec injectabil de soluție salină și corticosteroizi. Descoperirile sugerează faptul că terapia este eficientă chiar și fără a mai fi necesară utilizarea corticosteroizilor.
sursa: News Medical
Data actualizare: 05-12-2022 | creare: 05-12-2022 | Vizite: 609
Bibliografie
Hydrodissection - provides long-term relief to patients with carpal tunnel syndrome, link: https://www.news-medical.net/news/20221130/Minimally-invasive-treatment-provides-long-term-relief-to-patients-with-carpal-tunnel-syndrome.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un antibiotic comun poate trata în mod sigur și eficient meningita tuberculoasă, dacă este administrat în doze mari
- Analizele de sânge de rutină ar putea accelera diagnosticarea cancerului pentru pacienții cu dureri de stomac sau balonare
- Imunoterapia este un tratament puternic pentru bolile autoimune
- Utilizarea AI în screeningul mamografic pentru cancerul de sân generează mai puține rezultate fals pozitive
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Operatie la maini
- Ortopedie - Sindrom de tunel carpian
- Operatie de sindrom de tunel carpian bilateral
- Sindrom de tunel carpian dupa nastere
- Tunelul carpian
- Va rog, sfaturi - tendinita, urmata de un simdrom de tunel carpian
- Operatie sindrom de tunel carpian