O proteină suprimă metastazele tumorale

©

Autor:

O proteină suprimă metastazele tumorale
Odată cu răspândirea tumorilor, celulele canceroase migrează în alte părți ale corpului prin sânge sau vasele limfatice. Oamenii de știință de la Institutul de Știință și Tehnologie din Austria au descoperit o nouă proteină care împiedică celulele canceroase să se deplaseze în alte regiuni ale corpului, făcându-le să se lipească mai strâns de mediul înconjurător. Descoperirile ar putea ajuta medicii să determine agresivitatea unei tumori și să ajusteze terapia.
Motivul pentru care unii pacienți dezvoltă metastaze și alții nu, este în mare măsură neclar. Pentru a îmbunătății înțelegerea fenomenului, cercetătorii au analizat îndeaproape rolul unei proteine, ​​numite MFSD1, similară cu o proteină pe care au identificat-o anterior ca afectând migrația celulelor la muștele de fructe. Atunci când au conceput celule canceroase lipsite de proteina MFSD1, celulele au călătorit mult mai repede, ceea ce sugerează că proteina împiedică celulele să se miște. Împreună cu colaboratorii de la Universitatea din Zurich, echipa și-a testat teoria pe șoareci vii cu cancer de sân, de colon și de piele. „În absența MFSD1, a existat o creștere puternică a metastazelor”, rezumă autorii rezultatele realizate în urma studiului.

„Am vrut să știm de ce nivelurile mai scăzute de MFSD1 au fost benefice pentru tumoră, în afară de faptul că le permit să se miște mai liber. Pe măsură ce celulele canceroase călătoresc prin sânge, de exemplu, se confruntă cu mult stres mecanic”, explică unul dintre autori, profesorul Marko Roblek. Astfel, cercetătorii au efectuat un test de stres pe celulele canceroase cu și fără proteină. Fără proteină, a concluzionat echipa, anumite celule tumorale ar putea intra mai ușor în fluxul sanguin și ar putea găsi drumul către alte părți ale corpului. Într-un alt experiment, cercetătorul a testat rezistența celulei canceroase la înfometarea de nutrienți cu un rezultat similar. Din nou, celulele lipsite de MFSD1 au supraviețuit mai mult timp.

Descoperirile echipei sunt susținute și de o analiză a datelor despre pacienți realizată de către medicul Rita Seebock de la Spitalul Universitar St. Polten din Austria. Datele, care sunt disponibile online pentru cercetători în formă anonimizată, au arătat o corelație între nivelul MFSD1 și prognosticul pacientului. „Am văzut că pacienții care sufereau de forme specifice de cancer de sân, cancer gastric și cancer pulmonar, care au avut niveluri mai scăzute de MFSD1, au avut rezultate mai proaste de sănătate. Un nivel ridicat de MFSD1 pare să fie protector, funcționează ca un supresor al metastazei tumorale”, spune Rita Seebock.

sursa: Science Daily
foto: În celulele canceroase, nivelurile ridicate ale proteinei MFSD1 le îngreunează migrarea în alte părți ale corpului. © ISTA/Marko Roblek

Data actualizare: 10-02-2022 | creare: 10-02-2022 | Vizite: 590
Bibliografie
Suppressing the spread of tumors, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220208085014.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou medicament care deține potențialul de a combate apariția metastazelor
  • „Soldați celulari” concepuți pentru prevenirea metastazelor
  • Terapia iCluster, eficientă împotriva metastazelor ganglionare
  •