Cancerul nu este exclusiv o boală genetică, concluzionează cercetătorii

©

Autor:

Cancerul nu este exclusiv o boală genetică, concluzionează cercetătorii
Factorii genetici nu sunt singurii care determină dacă o persoană va dezvolta sau nu cancer. Noi dovezi arată că o abordare multi-omică, ce presupune luarea în considerare a factorilor metabolici și a factorilor de mediu, împreună cu factorii genetici, poate duce la o mai bună înțelegere a modului în care cancerul poate fi prevenit sau chiar tratat.
Studii recente cu privire la cauzele cancerului contrazic cercetările anterioare, care arătau că factorii genetici sunt singurii care influențează riscul unei persoane de a dezvolta cancer. Studiile propun, pe lângă teoria conform căreia genomul uman deține o serie de informații genetice care pot determina dacă o persoană va dezvolta cancer, teorii conform cărora expunerea pe parcursul vieții la anumiți factori sau procesele metabolice pot determina apariția cancerului.

Dacă perspectiva conform căreia factorii de mediu influențează probabilitatea cuiva de a dezvolta cancer a mai fost documentată anterior, perspectiva metabolică nu a stârnit același interes din partea cercetătorilor. Factorii genetici, de mediu și metabolici funcționează împreună, într-o buclă de feedback, pe măsură ce cancerul se dezvoltă și se răspândește. Conform statisticilor, doar 5-10% dintre cancere sunt ereditare, în timp ce restul sunt inițiate de alți factori, care declanșează ulterior mutații genetice. Astfel, deși cancerul este genetic, de cele mai multe ori mutația genetică nu este suficientă pentru apariția bolii

Perspectiva multi-omică, în care genomul, expunerea la factori de mediu și metabolomul sunt luate în considerare împreună atunci când vine vorba de apariția cancerului, arată o promisiune pentru găsirea tratamentelor și pentru a depăși limitările de a privi doar unul dintre cei trei factori în raport cu boala.

sursa: science Daily

Data actualizare: 29-04-2022 | creare: 29-04-2022 | Vizite: 418
Bibliografie
Evidence suggests cancer is not as purely genetic as once thought, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220422114735.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!