Nanoparticulele pe bază de cupru pot ucide celulele canceroase

©

Autor:

Nanoparticulele pe bază de cupru pot ucide celulele canceroase
O echipă de oameni de știință a reușit să identifice și să distrugă celulele tumorale la șoareci, folosind compuși de cupru de dimensiuni nano împreună cu imunoterapie. După terapie, cancerul nu a revenit.
Progresele recente în terapia cancerului se bazează pe utilizarea propriei imunități pentru a lupta împotriva cancerului. Cu toate acestea, în unele cazuri, imunoterapia s-a dovedit ineficientă. Echipa de cercetători biomedicali, fizicieni și ingineri chimici au descoperit că tumorile sunt sensibile la nanoparticulele de oxid de cupru - un compus format din cupru și oxigen. Odată ajunse în organism, aceste nanoparticule se dizolvă și devin toxice. Prin crearea de nanoparticulelor folosind oxid de fier, cercetătorii au putut controla acest proces pentru a elimina celulele canceroase, în timp ce celulele sănătoase nu au fost afectate.

„Dacă am ingera oxizii metalici în cantități mari, aceștia pot fi periculoși, dar la nivel scăzut și la concentrații controlate, sigure, aceștia pot fi de fapt benefici”, a explicat Stefaan Soenen, autorul studiului.

Combinația dintre nanoparticule și imunoterapie a făcut ca tumorile să dispară complet și, ca urmare, funcționează ca un vaccin împotriva cancerului. Autorii afirmă că noua tehnica poate fi folosită în 60 % din toate cazurile de cancer, având în vedere că celulele canceroase provin dintr-o mutație a genei p53. Exemple includ cancer pulmonar, de sân, de ovar și de colon.

Un element crucial în acest studiu este că tumorile au dispărut fără utilizarea chimioterapiei, care în mod obișnuit are efecte secundare și poate afecta, inclusiv, celulele sănătoase.

sursa: Science Daily
foto: KU LEUVEN NEWS

Data actualizare: 17-01-2020 | creare: 17-01-2020 | Vizite: 1161
Bibliografie
Copper-based nanomaterials can kill cancer cells in mice. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200109105513.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: