O proteină-cheie ar putea preveni pierderea masei osoase cauzată de osteoporoză
©
Autor: Airinei Camelia
![O proteină-cheie ar putea preveni pierderea masei osoase cauzată de osteoporoză](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=47213.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul, care urmează să fie publicat în Biochemical and Biophysical Research Communications, se concentrează pe rolul unei fosfataze, Ctdnep1, în inhibarea semnalelor care promovează formarea osteoclastelor.
Cercetătorii au descoperit că, deși expresia Ctdnep1 nu se modifică în urma stimulării cu RANKL, o moleculă cheie în inducerea diferențierii osteoclastelor, localizarea sa celulară se schimbă, sugerând o funcție specifică în acest proces. În absența Ctdnep1, s-a observat o creștere a numărului de osteoclaste și o intensificare a absorbției de fosfat de calciu, indicând că Ctdnep1 acționează ca o „frână” în activarea osteoclastelor.
Interesant este că, deși doborârea Ctdnep1 nu a alterat semnalizarea BMP și TGF-β, s-a observat o creștere a nivelurilor proteinelor fosforilate în calea de semnalizare RANKL, sugerând că Ctdnep1 ar putea regla negativ diferențierea osteoclastelor prin modularea acestei căi și a nivelurilor proteinei Nfatc1, un factor de transcripție crucial pentru diferențierea osteoclastelor.
Aceste descoperiri oferă perspective noi asupra modului în care diferențierea osteoclastelor este controlată și deschid calea către dezvoltarea unor noi strategii terapeutice pentru tratarea bolilor osoase legate de activitatea excesivă a osteoclastelor. De asemenea, studiul sugerează posibilitatea extinderii cercetării pentru a aborda și alte boli umane care implică metabolismul osoas, având în vedere rolul raportat al Ctdnep1 și în meduloblastom, o formă de tumoră cerebrală la copii.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 04-06-2024 | creare: 04-06-2024 | Vizite: 209
Bibliografie
New study reveals key protein that could help prevent excessive bone loss in osteoporosis, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240530132336.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un nou studiu dezvăluie amprenta moleculară a îmbătrânirii biologice
- Sunt utile multivitaminele pentru memorie la vârstnici?
- Asocieri între consumul de fructe și legume și riscul de sarcopenie (revizuire sistematică și meta-analiză)
- Catechinele din ceai verde (administrate pe termen lung) previn disfuncțiile cardiace asociate îmbătrânirii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Fractura pertrohanteriana
- Menopauza, osteoporoza...
- Medicatie - osteoporoza (osseor vs. bonviva)
- Tratament artroza pentru diabetici
- Am o durere la piciorul stang de natura osoasa
- Tratament osteoporoza care nu se mai importa.. sfaturi
- Tratament osteoporoza
- Tratamentul osteoporozei
- Cat timp se poate utiliza medicamentul Bonviva?