Pot senoterapiile să îmbunătățească sănătatea generală odată cu îmbătrânirea? Un nou studiu va investiga acest lucru.

©

Autor:

Pot senoterapiile să îmbunătățească sănătatea generală odată cu îmbătrânirea? Un nou studiu va investiga acest lucru.

Un studiu recent realizează legătura dintre datele obținute în experimente efectuate pe rozătoare și cele pe oameni, în ceea ce privește biologia celulelor senescente (n.r. tip de celule care încetează să se mai divizeze). Studiul ar putea oferi detalii importante cu privire la capacitatea potențială a senoterapiilor de a îmbunătății sănătatea oamenilor, odată ce aceștia îmbătrânesc.

Senoterapia este o ramură a medicinei regenerative care se concentrează pe tratarea bolilor legate de îmbătrânire. Aceasta poate include terapii care vizează să încetinească sau să inverseze procesul de îmbătrânire, precum și terapii destinate bolilor asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi boala Alzheimer sau osteoporoza.

Un consorțiu lansat în anul 2021, numit SenNet, cu centre înființate la nivelul statelor din SUA, va realiza analiza a 18 tipuri de țesuturi de la oameni sănătoși de-a lungul vieții pentru a identifica întreaga gamă de celule senescente și modul în care aceste celule pot contribui la procesul de îmbătrânire. Analizele vor include celulele senescente provenite din rinichi, pancreas, placentă sau inimă, țesuturile cele mai relevante pentru afecțiunile cronice asociate cu îmbătrânirea.

Condus de profesorul Paul Robson, consorțiul a cartografiat inclusiv țesuturi provenite de la animale, datele urmând a fi combinate cu cele provenite din analizele efectuate pe țesuturile umane.

Scopul consorțiului este acela de a îmbunătății cunoștințele cu privire la biologia celulelor senescente și de a construi un atlas complex de celule senescente din organism. Beneficiile potențiale ale senoterapiilor pentru îmbătrânirea umană sănătoasă sunt imense, la fel ca și alte posibile progrese clinice, cum ar fi identificarea persoanelor cu risc ridicat de a dezvolta boli cronice odată cu îmbătrânirea.

Senescența reprezintă, potrivit studiilor anterioare, o importantă cauză a multor afecțiuni asociate cu îmbătrânirea. Cercetările efectuate pe șoareci au sugerat că prin eliminarea celulelor senescente poate fi întârziată apariția disfuncțiilor și a bolilor legate de îmbătrânirea celulară.

sursa: Science Daily

 


Data actualizare: 12-01-2023 | creare: 12-01-2023 | Vizite: 305
Bibliografie
Multi-institutional collaboration unveiling the mysteries of senescent cells and their effect on aging and human health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221228215341.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Taurina poate preveni daunele oxidative provocate de îmbătrânire la femei
  • Biomarkerii folosiți în evaluarea beneficiilor terapiilor anti-îmbătrânire pot oferi informații înșelătoare
  • Descoperiri din studii efectuate pe viermii rotunzi pot duce la dezvoltarea unor terapii pentru tulburările asociate cu îmbătrânirea
  •