Potențialul carotenoizilor în reducerea riscului de boli cronice

©

Autor:

Potențialul carotenoizilor în reducerea riscului de boli cronice
Un studiu recent a explorat interacțiunea dintre carotenoizi și microbiota intestinală și a evidențiat importanța lor în menținerea sănătății. Carotenoizii sunt compuși antioxidanți prezenți în principal în plante și legume, recunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății umane, implicați în prevenirea unor boli cronice.
Studiul actual a inclus articole relevante care au investigat legătura dintre microbiota intestinală, carotenoide și interacțiunea dintre acestea. Pentru a identifica studiile relevante disponibile, cercetătorii au utilizat cuvintele cheie „carotenoide”, „microbiota intestinală” și „interacțiune” în căutările lor pe PubMed și Science Direct. Rezumatele articolelor au fost analizate și clasificate în două grupuri principale, în funcție de impactul carotenoizilor asupra sănătății umane și de interacțiunea lor cu microbiota intestinală.

Cercetătorii au evidențiat lipsa de informații disponibile despre carotenoizi, deoarece procesul de interacțiune este bazat în mare parte pe presupuneri. În paralel, studiul arată că fitochimicalele și lipidele dietetice sunt în centrul atenției în ceea ce privește impactul asupra digestiei și a microbiotei intestinale.

Unul dintre studiile analizate a arătat că carotenoizii sunt metabolizați în timpul fermentației probelor de fecale din colon, generând noi compuși. Acest lucru sugerează că microbiota intestinală joacă un rol crucial în generarea acestor compuși. Absorbția carotenoizilor poate varia de la un individ la altul, iar studiile anterioare au demonstrat că microbiota intestinală joacă un rol semnificativ în metabolismul și absorbția lor. Conform majorității lucrărilor analizate, xantofilele, cum ar fi zeaxantina și luteina, au o influență mai mare asupra modificării compoziției microbiotei intestinale decât carotenoizii înșiși. Mai mult, carotenoizii au structuri distincte și pot avea efecte diferite asupra compoziției microbiomului.

Studiul analizat subliniază importanța înțelegerii interacțiunii dintre carotenoizi și microbiota intestinală pentru a dezvălui modul în care acești compuși pot influența sănătatea umană și pot reduce riscul de boli cronice. În viitor, descoperirile actuale ar putea contribui la dezvoltarea unor intervenții alimentare și terapeutice care să optimizeze sănătatea intestinală și să promoveze o viață mai sănătoasă.

sursa: News Medical
foto: valiantsin suprunovich

Data actualizare: 17-05-2023 | creare: 17-05-2023 | Vizite: 313
Bibliografie
Carotenoids' potential in reducing chronic disease risk, link: https://www.news-medical.net/news/20230515/Carotenoids-potential-in-reducing-chronic-disease-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: