O nouă cercetare identifică subtipul cheie de vaginoză bacteriană care crește riscul de chlamydia

O nouă cercetare identifică subtipul cheie de vaginoză bacteriană care crește riscul de chlamydia

©

Autor:

O nouă cercetare identifică subtipul cheie de vaginoză bacteriană care crește riscul de chlamydia
Chlamydia trachomatis reprezintă una dintre cele mai frecvente infecÈ›ii bacteriene cu transmitere sexuală la nivel mondial, afectând peste 130 de milioane de persoane în 2019. Cercetările indică faptul că adolescenÈ›ii È™i tinerii (sub 25 de ani) sunt deosebit de vulnerabili la această infecÈ›ie, cu incidență crescută în rândul persoanelor de etnie afro-americană È™i hispanică. Dincolo de prevalenÈ›a ridicată, infecÈ›ia poate conduce la complicaÈ›ii serioase la femei (de exemplu, boală inflamatorie pelvină, durere pelvină cronică, sarcină ectopică È™i infertilitate) È™i la probleme neonatale (conjunctivită È™i pneumonie). 
Studiile au sugerat că factori precum multiplele contacte sexuale, istoric de infecÈ›ii cu transmitere sexuală, educaÈ›ie deficitară È™i prezenÈ›a vaginozei bacteriene (înÈ›eleasă ca disbioză vaginală) ar putea favoriza atât apariÈ›ia, cât È™i persistenÈ›a infecÈ›iei cu Chlamydia trachomatis. Cu toate acestea, asocierea dintre chlamydia È™i vaginoza bacteriană rămâne uneori dificil de cuantificat, dată fiind suprapunerea factorilor de comportament sexual È™i asimptomaticitatea celor două afecÈ›iuni.  

Un aspect central în cercetările din ultimii ani este analiza microbiomului cervico-vaginal, format din multiple specii bacteriene È™i fungice care interacÈ›ionează cu mucoasa vaginală. Studiile arată că un microbiom dominat de Lactobacillus (precum L. crispatus) oferă protecÈ›ie împotriva Chlamydia trachomatis prin mecanisme precum secreÈ›ia de acid lactic È™i alte căi antiinflamatorii. În schimb, un mediu polimicrobian se corelează cu un risc crescut de infecÈ›ii sexuale.  

Cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine, Roswell Park Comprehensive Cancer Center È™i Icahn School of Medicine din Mount Sinai au desfășurat un studiu într-o cohortă de adolescente È™i tinere (560), majoritatea afro-americane È™i hispanice, pentru a evalua microbiomul cervico-vaginal înainte, în timpul È™i după o infecÈ›ie nouă cu Chlamydia trachomatis. Pentru aceasta, au fost incluse participante cu un istoric comun de factori de risc È™i au fost analizate următoarele etape temporale:  
  • Vârsta medie: aproximativ 20 de ani (majoritatea fiind eleve sau studente).  
  • PrezenÈ›a chlamidiei la momentul iniÈ›ial (t0) È™i evaluarea retrospectivă a microbiomului cu 6 luni înainte de infecÈ›ie (t−1).  
  • Tratamentul infecÈ›iei (cel mai des cu azitromicină sau doxiciclină).  
  • Evaluarea microbiomului post-tratament (t+1) È™i urmărirea posibilelor reinfecÈ›ii È™i complicaÈ›ii (boală inflamatorie pelvină, sarcină ectopică, avort spontan).  

Pentru a defini mai precis starea de vaginoză bacteriană, s-au folosit atât scoruri moleculare de tip Nugent-like (molBV), cât È™i categorii standardizate de tip community state type (CST). Principalele CST analizate au fost:  
  • CST dominat de Lactobacillus (de exemplu, L. crispatus, L. iners) – asociat cu status clinic mai sănătos.  
  • CST-IV-A È™i CST-IV-B – asociate cu prezenÈ›a speciilor polimicrobiene precum Candidatus Lachnocurva vaginae È™i Atopobium vaginae.  

Rezultate

Asocierea dintre vaginoza bacteriană și riscul de infecție cu Chlamydia trachomatis

  • Participantele cu scoruri moleculare de tip BV (molBV ≥7) au prezentat un risc crescut de a dezvolta infecÈ›ie cu Chlamydia trachomatis.  
  • În special, acele participante care aveau un microbiom caracterizat prin CST-IV-A (predominant Candidatus Lachnocurva vaginae) au avut un risc È™i mai mare de infecÈ›ie, comparativ cu alte subtipuri de disbioză.  

Relevanța subtipurilor de vaginoză bacteriană

  • Definirea vaginozei bacteriene în două subtipuri moleculare (numite mBV-A È™i mBV-B) a permis o diferenÈ›iere mai fină. Cel mai mare risc de dobândire a chlamidiei a fost atribuit mBV-A, caracterizat prin suprapopularea cu Candidatus Lachnocurva vaginae. Acest subtip ar putea fi implicat în reducerea cantității de D-lactat È™i în alte mecanisme ce facilitează pătrunderea È™i persistenÈ›a Chlamydia trachomatis.  
  • Un scor compozit, care include mai multe bacterii asociate cu vaginoza bacteriană (Megasphaera, Prevotella, Clostridium etc.), a avut o putere chiar mai mare de predicÈ›ie asupra riscului de infecÈ›ie, sugerând un efect cumulat al comunităților bacteriene în defavoarea unei singure specii.  

Perturbarea microbiomului de către Chlamydia trachomatis

  • La momentul detectării infecÈ›iei (t0), s-a remarcat o diversitate microbiană crescută (Shannon, p < 0,001) È™i prezenÈ›a unui număr mai mare de specii asociate cu disbioza.  
  • În ceea ce priveÈ™te compoziÈ›ia fungică, nu s-au identificat diferenÈ›e semnificative între cazuri È™i controale.  

Evoluția microbiomului după tratament

  • După administrarea de azitromicină sau doxiciclină, la interval de aproximativ 6 luni (t+1), microbiomul participantelor cu chlamidie a revenit în mare parte la o compoziÈ›ie similară momentului de dinaintea infecÈ›iei.  
  • Cu toate acestea, anumite caracteristici vaginale (precum un nivel intermediar al scorului BV È™i prezenÈ›a CST-IV-A) rămâneau mai frecvente în grupul care avusese infecÈ›ie, semn că antibioticele pot induce o reconfigurare doar parÈ›ială a comunităților microbiene.  

Reinfecțiile și complicațiile ulterioare

  • ReinfecÈ›ia cu Chlamydia trachomatis a survenit semnificativ mai des la participantele deja infectate anterior, comparativ cu persoanele fără infecÈ›ie iniÈ›ială.  
  • Persoanele cu subtipul mBV-A (CST-IV-A) post-tratament au arătat o rată mai mare de reinfecÈ›ie, ceea ce indică rolul persistent al disbiozei în favorizarea reapariÈ›iei infecÈ›iei.  
  • Au existat indicii că persoanele la care vaginoza bacteriană a persistat după tratament ar putea prezenta un risc crescut de complicaÈ›ii precum boala inflamatorie pelvină È™i avort spontan. Datorită numărului mic de cazuri, aceste date trebuie însă interpretate cu prudență.  

Concluzii

Acest studiu evidenÈ›iază că anumiÈ›i factori ai microbiomului cervico-vaginal joacă un rol crucial în achiziÈ›ia È™i evoluÈ›ia infecÈ›iei cu Chlamydia trachomatis la adolescente È™i tinere, mai ales în rândul populaÈ›iilor afro-americane È™i hispanice, expuse unui risc crescut. Două concluzii importante sunt:  
  • PrezenÈ›a unor subtipuri specifice de vaginoză bacteriană (mBV-A cu CST-IV-A) a fost în mod constant asociată cu un risc mai mare de infecÈ›ie È™i cu reinfecÈ›ii.
  • 2Normalizarea parÈ›ială a microbiomului după tratament arată că simpla eradicare a chlamidiei nu restabileÈ™te întotdeauna un echilibru microbian complet, menÈ›inându-se un profil de disbioză cu potenÈ›ial pentru alte complicaÈ›ii.

ImplicaÈ›iile acestor constatări sunt semnificative pentru prevenÈ›ia È™i managementul infecÈ›iilor cu transmitere sexuală. Identificarea timpurie a subtipurilor de vaginoză bacteriană ar putea ghida aplicarea unor intervenÈ›ii È›intite (de exemplu, terapii probiotice, scheme antibiotice diferenÈ›iate, programe educaÈ›ionale) menite să reducă povara chlamidiei È™i să prevină apariÈ›ia complicaÈ›iilor. De asemenea, aceste date subliniază importanÈ›a monitorizării de lungă durată a microbiomului în rândul femeilor tinere, pentru a minimiza riscul de recurență a infecÈ›iilor È™i al afecÈ›iunilor asociate.

Data actualizare: 17-01-2025 | creare: 17-01-2025 | Vizite: 79
Bibliografie
Usyk, M., et al. (2025). Cervicovaginal microbiome and natural history of Chlamydia trachomatis in adolescents and young women. Cell. doi.org/10.1016/j.cell.2024.12.011.

Image by geralt on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum pot bacteriile chlamydia să se răspândească în organismul uman?
  • Nu scap de Chlamydia - ce să fac? (infecÈ›ia rezistentă sau reapărută după tratament)
  • Screeningul pentru Chlamydia - ce trebuie să È™tii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum