O noapte de nesomn are impact negativ asupra conexiunilor cerebrale
Autor: Costin Oana
Tot mai multe studii cerebrale aduc în atenție implicațiile negative ale lipsei de somn sau somnului neadecvat asupra performanțelor și funcționării creierului.
O cercetare recentă realizată de oamenii de știință de la Centrul Medical Universitar din Freiburg, Germania, a arătat că după o noapte de somn cu întreruperi, participanții nu doar că au avut rezultate slabe la un test de memorie, dar creierul lor prezenta și niveluri mai ridicate ale undelor cerebrale theta. Ambele aspecte sunt indicatori ai conexiunilor puternice dintre neuroni (sinapse).
Pe măsură ce noi informații sunt stocate în memorie, sinapsele devin mai puternice în cursul unei zile. Forța generală a conexiunilor cerebrale crește la trezirea din somn și ajunge la un nivel de saturație după o perioadă prelungită a stării de veghe sau când apare privarea de somn.
Rezultatele obținute de cercetătorii germani susțin teoria conform căreia somnul are rolul de a slăbi conexiunile cerebrale pentru a face spațiu formării altora noi. Dacă acest proces nu ar avea loc, creierul și-ar pierde capacitatea de a forma noi legături și ar fi afectată stocarea de noi informații.
Un studiu publicat luna trecută, în care autorii au analizat bucăți fine prelevate din creierul șoarecilor, a arătat că sinapsele sunt reduse în dimensiune după somn. La oameni nu este posibilă această metodă de studiu, însă rezultatele obținute de cercetătorii germani susține aceste descoperiri la rozătoare.
Încă o dată importanța somnului este subliniată, fiind departe de a fi o pierdere de timp, ci dimpotrivă, un proces activ pentru creier. Mai mult, o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă când dormim ar putea ajuta la creșterea performanței sau chiar la ameliorarea sau tratatarea unor afecțiuni precum depresia sau atacul cerebral, consideră autorii studiului.
Sursa: News Scientist
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum se deconectează corpul de mediu în timpul anesteziei și în somn?
- „Harta neuro-electrică” a depresiei, ce poate prezice apariția bolii
- Un tratament eficient pentru boala Alzheimer, mai aproape de a deveni realitate
- Vrei să treci cu brio de un examen? Știința spune să povestești unui prieten ce ai învățat
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Sforaitul (Roncopatia)
- Tulburarile de somn la copii
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Insomnie
- Coșmar
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
- Frica de somn
- Cum as putea sa scap de insomnie?
- M-am ingrasat de la Seroquel XR 300?
- Durere de cap permanenta, greata, ameteala + probleme cu somnul
- Ce sa fac să pot dormi nopțile?
- Care ar fi perioada de odihna pe zi?
- Imi este somn in continuu...
- Stare de cap greu permanenta si oboseala, somn nelinistit
- Probleme de SOMN CONTINUU
- Tresăriri dese în somn, băiat - 16 ani