Dietele mediteraneene bogate în polifenoli pot încetini îmbătrânirea creierului și pot reduce neurodegenerarea

©

Autor:

Dietele mediteraneene bogate în polifenoli pot încetini îmbătrânirea creierului și pot reduce neurodegenerarea
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul suferă un proces natural de atrofiere, asociat adesea cu declin cognitiv. Acest proces poate fi accelerat de afecțiuni precum diabetul de tip 2, inflamația, colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială. Diabetul de tip 2 este legat în mod special de micșorarea semnificativă a hipocampului, regiune cerebrală esențială pentru memorie și afectată în boala Alzheimer.
Scorul de ocupare a hipocampului, care măsoară micșorarea acestuia în raport cu mărirea ventriculelor cerebrale, este utilizat pentru a evalua riscul de progresie de la deteriorare cognitivă ușoară la boala Alzheimer. Deși dietele sănătoase precum dieta mediteraneană au fost asociate cu încetinirea pierderii de volum cerebral odată cu vârsta, efectele specifice ale modificărilor dietetice asupra sănătății creierului, în special prin îmbunătățirea controlului glicemic, nu sunt pe deplin înțelese.

Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a investigat modul în care anumiți factori alimentari influențează volumul cerebral în raport cu vârsta cronologică. Cercetătorii au analizat efectele dietelor mediteraneene și mediteraneene verzi asupra măsurilor de ocupare a hipocampului, pentru a evalua îmbătrânirea creierului și a determina dacă îmbunătățirea controlului glicemic poate ameliora sănătatea cerebrală.

Studiul s-a bazat pe date din trialul controlat randomizat DIRECT PLUS, desfășurat pe o perioadă de 18 luni, care a inclus aproape 300 de participanți cu vârsta peste 30 de ani, având dislipidemie sau obezitate abdominală. Participanții au fost repartizați aleatoriu în trei grupuri: un grup de control care urma ghiduri dietetice sănătoase, un grup care urma o dietă mediteraneană hipocalorică și un grup care urma o dietă mediteraneană verde bogată în polifenoli.

Ambele grupuri mediteraneene au redus consumul de carne roșie și au crescut aportul de carne de pasăre, pește și legume, incluzând și 28 de grame de nuci zilnic. Grupul cu dieta mediteraneană verde a inclus în plus alimente bogate în polifenoli, precum 3-4 căni de ceai verde pe zi și un shake verde Mankai, obținut din planta acvatică Lemna minor (lintea de apă).

Toți participanții au primit îndrumare nutrițională și instrucțiuni privind activitatea fizică, având acces la abonamente la sală și participând la sesiuni regulate despre exerciții și nutriție. La începutul și la sfârșitul studiului au fost efectuate măsurători clinice și antropometrice, precum și scanări RMN cerebrale.

Rezultate

După 18 luni, participanții care au urmat dieta mediteraneană verde au arătat îmbunătățiri semnificative în controlul glicemic, asociate cu efecte benefice asupra îmbătrânirii cerebrale. Această dietă a fost legată de o încetinire a neurodegenerării legate de vârstă și de o „vârstă cerebrală” mai tânără comparativ cu celelalte grupuri.

Îmbunătățirile în nivelurile de glucoză la jeun, rezistența la insulină, HbA1c și proteina C reactivă au fost asociate cu schimbări favorabile în metricile de îmbătrânire cerebrală. Participanții care au consumat dieta mediteraneană verde au avut cea mai mare rată de îmbunătățire glicemică (58,33%) și beneficii semnificative pentru sănătatea creierului.

De asemenea, consumul crescut de ceai verde și shake Mankai a fost legat de îmbunătățiri mai mari în sănătatea cerebrală, în special la cei care au consumat shake-ul de cel puțin trei ori pe săptămână și ceai verde zilnic.

Concluzii

Studiul a concluzionat că o dietă sănătoasă, în special dieta mediteraneană verde bogată în polifenoli, poate susține sănătatea cerebrală prin încetinirea atrofiei cerebrale asociate cu vârsta. Îmbunătățirea controlului glicemic pare să aibă un beneficiu independent și semnificativ asupra îmbătrânirii cerebrale, dincolo de simpla scădere în greutate. Alimentele bogate în polifenoli, precum ceaiul verde și shake-urile Mankai, pot reprezenta o strategie promițătoare pentru a atenua neurodegenerarea legată de vârstă și pentru a promova sănătatea cognitivă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 12-11-2024 | creare: 12-11-2024 | Vizite: 147
Bibliografie
Polyphenol-rich Mediterranean diets could help keep the brain younger, link: https://www.news-medical.net/news/20241106/Polyphenol-rich-Mediterranean-diets-could-help-keep-the-brain-younger.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta mediteraneană, protecție împotriva micșorării creierului la vârsta a treia
  • Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
  • Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale
  •