Noi cercetări arată că supraviețuitorii COVID-19 prezintă un risc crescut de sindrom de oboseală cronică

Noi cercetări arată că supraviețuitorii COVID-19 prezintă un risc crescut de sindrom de oboseală cronică

©

Autor:

Noi cercetări arată că supraviețuitorii COVID-19 prezintă un risc crescut de sindrom de oboseală cronică
Un studiu recent a analizat riscul de sindrom de oboseală cronică după infecÈ›ia cu SARS-CoV-2, utilizând o cohortă retrospectivă de 3.227.281 de perechi de pacienÈ›i cu È™i fără COVID-19, extrasă dintr-o bază de date mai mare. Studiul a dezvăluit că pacienÈ›ii nespitalizaÈ›i prezintă un risc mai mare de a dezvolta sindrom de oboseală cronică în comparaÈ›ie cu cei spitalizaÈ›i, contrazicând presupunerile anterioare legate de severitatea iniÈ›ială a bolii.
Modelul Cox de hazard proportional a indicat că pacienÈ›ii cu infecÈ›ii anterioare de SARS-CoV-2 au un risc crescut de a dezvolta sindrom de oboseală cronică (HR = 1,59), un risc mai mare fiind observat în rândul adulÈ›ilor peste 65 de ani, asiaticilor (HR = 1,75), femeilor È™i persoanelor cu comorbidități precum diabet, obezitate, boli hipertensive È™i hiperlipidemie. Varianta Omicron a fost asociată cu un risc uÈ™or mai mare de sindrom de oboseală cronică (HR = 1,40) comparativ cu tulpinile mai vechi de SARS-CoV-2 (alfa HR = 1,33, delta HR = 1,40), deÈ™i Omicron cauzează în general simptome acute mai uÈ™oare.

Interesant, studiul a constatat că pacienÈ›ii non-spitalizaÈ›i au un risc mai mare de a dezvolta sindrom de oboseală cronică (HR = 1,64) față de cei care au fost spitalizaÈ›i (HR = 1,22), ceea ce ar putea sugera că îngrijirea medicală timpurie în timpul infecÈ›iei acute ar putea atenua riscul pe termen lung de oboseală.

Studiul a folosit baza de date TriNetX din SUA, care cuprinde înregistrările electronice ale sănătății a peste 115 milioane de pacienÈ›i, pentru a analiza diverse covariante, inclusiv vârsta, sexul, starea de vaccinare È™i severitatea bolii, precum È™i comorbiditățile precum bolile hipertensive, bolile ischemice de inimă, hiperlipidemia, bolile cerebrovasculare, bolile cronice de rinichi, bolile pulmonare obstructive cronice È™i depresia. A fost utilizată analiza Kaplan-Meier pentru a calcula ratele de incidență ale sindromului de oboseală cronică È™i modelele Cox univariate pentru a calcula rapoartele de risc (Hazard Ratios) pentru riscul de sindrom de oboseală cronică.

Concluziile studiului publicat în Journal of Infection and Public Health subliniază importanÈ›a comorbidităților È™i arată că severitatea iniÈ›ială a infecÈ›iei COVID-19 poate influenÈ›a riscul de dezvoltare a sindromului de oboseală cronică. De asemenea, au fost descoperite diferenÈ›e semnificative de risc asociate cu rasa, vârsta È™i statusul de vaccinare. Aceste descoperiri contribuie la o mai bună înÈ›elegere a peisajului riscului de sindrom de oboseală cronică, ajutând clinicienii să înÈ›eleagă mai bine nevoile pacienÈ›ilor cu COVID-19 È™i să îmbunătățească potenÈ›ial calitatea vieÈ›ii acestora.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-10-2024 | creare: 08-10-2024 | Vizite: 143
Bibliografie
COVID-19 increases chronic fatigue risk, link: https://www.news-medical.net/news/20241007/COVID-19-increases-chronic-fatigue-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cheagurile de sânge apărute după infecÈ›ia cu COVID-19 pot fi cauzate de răspunsul imun prelungit
  • Un rezumat al informaÈ›iilor cunoscute despre starea pacienÈ›ilor post-COVID-19
  • COVID-19 creÈ™te semnificativ ratele de disfuncÈ›ie multiorganică
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum